Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Smart grid – o prioritate pentru companiile energetice

02 Mai 2010



Creşterea eficienţei energetice, accelerarea producţiei de energie regenerabilă şi dezvoltarea tehnologiilor de tip Smart Grid (aşa numitele reţele inteligente) sunt în topul priorităţilor pe care le au companiile energetice din întreaga lume, potrivit raportului global Deloitte Energy Predictions 2010. Din păcate, România mai are un drum lung de parcurs pentru a se alinia la tendinţele mondiale din sectorul energetic.

Reţeaua electrică inteligentă (Smart Grid) poate moderniza reţeaua actuală de electricitate, astfel încât să facă faţă cerinţelor societăţii secolului XXI. Smart Grid este considerată un „Internet al energiei”, deoarece pune la dispoziţia consumatorului informaţii despre energie în timp real, dându-i astfel posibilitatea să facă alegeri inteligente. Tehnologia de reţea inteligentă este un ansamblu de sisteme de control şi management al reţelei, de senzori şi mijloace de comunicare şi informare, care încorporează atât elemente tradiţionale, cât şi de ultimă generaţie. Ea combină elemente de software şi hardware menite să îmbunătăţească semnificativ modul în care este operat sistemul electric actual, oferind în acelaşi timp şi posibilitatea modernizării ulterioare. Prin urmare, Smart Grid nu presupune înlocuirea reţelei existente.


Conform studiului Deloitte, sunt două elemente care vor influenţa statusul Smart Grid în Europa Centrală şi de Est: o viziune pe termen lung referitoare la acest aspect în anumite ţări şi o legislaţie care să sprijine această viziune.
Deşi unele din tendinţele prezentate în raport nu se pot aplica, poziţia geostrategică şi resursele de energie primară pot ajuta România să devină un jucător semnificativ în regiune, consideră analiştii Deloitte România, însă doar în condiţiile în care România va ţine pasul cu progresul tehnologic şi va reuşi să atragă finanţările necesare.


Reţelele inteligente de tip Smart Grid pot furniza energie electrică folosind tehnologia digitală şi pot, de asemenea, să integreze energia provenită din surse regenerabile. În plus, consumatorii vor avea posibilitatea de a reduce consumul în timpul orelor cu consum maxim, adaptând cantitatea luată din reţea la nevoile personale.


Tehnologia Smart Grid poate revoluţiona industria prin scăderea consumului de energie cu până la 30%, ceea ce reduce şi necesitatea de a construi noi centrale electrice.


Cărbunele este combustibilul viitorului. Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie, cărbunele va acoperi 29% din cerinţele energetice globale în 2030, spre deosebire de 26% în 2006. Pentru a satisface această cerere în creştere, producţia de cărbune este estimată să se majoreze cu aproximativ 60% de astăzi şi până în 2030.


În ciuda recesiunii economice recente, consumul de energie din întreaga lume ar putea creşte, în medie, cu 1,6 procente pe an între 2006 şi 2030. Construirea mai multor centrale alimentate cu combustibili fosili nu pare să fie răspunsul, atât din punct de vedere economic, cât şi de mediu.





Sisteme inteligente de reducere a consumului de energie

În luna octombrie a anului trecut, Yello Strom, una din primele 10 companii de electricitate din Germania, a anunţat, împreună cu Cisco, lansarea unui proiect de tip smart grid.


Yello Strom GmbH este o sucursală deţinută în totalitate de EnBW (Energie Baden-Württemberg AG) şi are peste 1,4 milioane de clienţi. În 2008, a oferit clienţilor la nivel naţional un contoar inteligent cunoscut ca Yello Sparzähler online.
Scopul proiectului derulat împreună cu Cisco este de a crea un sistem inteligent de energie care permite clienţilor să măsoare şi să controleze consumul de energie electrică al dispozitivelor folosite, permiţându-le să îşi reducă facturile lunare şi emisiile de carbon, reducând de asemenea cererea în perioadele de vârf.


Proiectul-pilot va folosi, de asemenea, în mod mai eficient resursele de energie regenerabilă – inclusiv celulele solare, precum şi o centrală mixtă de căldură şi electricitate – şi va reduce dependenţa locală de capacităţile aflate în rezerve.
Datorită colaborării celor două companii, un număr de 70 de locuinţe şi companii vor putea comunica în mod inteligent cu reţeaua locală de electricitate şi cu sursele de energie electrică, printr-o reţea IP. Clienţii vor utiliza un contoar online inteligent pentru a primi informaţii despre consumul de energie în timp real. Între timp, un sistem de management al electricităţii la domiciliu va permite clienţilor să programeze aparate precum maşinile de spălat în perioadele din afara orelor de vârf, prin intermediul unor „prize inteligente”.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite