Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Tranziţia de la televiziunea analogică la cea digitală – un proces cu cântec

02 Mai 2010




Cătălin Marinescu
preşedinte ANCOM


Românii care, în prezent, recepţionează posturile de televiziune în sistem analogic nu le vor mai putea urmări, din 2012, decât dacă vor avea fie receptoare digitale, fie set-top-boxuri. România s-a angajat să asigure tranziţia de la televiziunea analogică la televiziunea digitală până în 2012, un proces extrem de complex şi care a cauzat deja o serie de discuţii şi contradicţii.

Pentru a recepţiona programe de televiziune, utilizatorii beneficiază de numeroase opţiuni. În România, de exemplu, cei mai mulţi utilizează serviciile de retransmisie prin cablu, pentru care plătesc un abonament lunar, alţii plătesc pentru servicii de recepţie prin satelit (DTH), unii şi-au instalat propria antenă de satelit, alţii recepţionează programe TV gratuit prin intermediul antenei individuale, adică prin transmisie analogică terestră, unii au IPTV.


Există aproximativ 1,6 milioane de gospodării care nu cumpără în prezent programe prin nici unul dintre aceste servicii şi care se presupune că, în marea lor parte, sunt consumatori de televiziune terestră analogică (recepţionând programe gratuit, din eter, cu antena individuală de bloc sau de cameră). Teoretic, aceştia ar putea fi primii beneficiari ai tranziţiei la televiziunea digitală.


În cazul transmisiei terestre de televiziune, funcţionarea în paralel a celor două tehnologii presupune partajarea resursei limitate care e în administrarea statului, spectrul radio. Spectrul este o resursă limitată şi nu permite funcţionarea simultană a celor două tehnologii de emisie, decât în anumite condiţii şi cu o coordonare şi supraveghere atentă a autorităţilor.


Strategia tranziţiei a fost elaborată de MCSI, care are ca obiectiv prioritar realizarea tranziţiei complete şi efective de la serviciile de televiziune analogice din banda de frecvenţe UHF la serviciile de televiziune în format digital de tip DVB-T şi încetarea completă a emisiilor analogice până la data de 1 ianuarie 2012, prin atribuirea a 6 multiplexe la nivel naţional. ANCOM va pune în aplicare această strategie, alocând licenţele de funcţionare pentru multiplexe şi, mai târziu, pentru spectrul eliberat.
Primele două multiplexe naţionale care vor fi alocate vor transmite minim 14 posturi de televiziune (posturile publice naţionale de televiziune, precum şi posturile private de televiziune transmise terestru), care vor putea fi recepţionate gratuit de către utilizatori. Aceste multiplexe vor înlocui practic transmisia anlogică terestră. Celelalte patru multiplexe vor asigura retransmiterea posturilor de televiziune locale sau regionale, cu posibilitatea de furnizare a serviciilor comerciale de retransmisie a posturilor de televiziune după data de 1 ianuarie 2012. Până în 2012, cele şase reţele naţionale digitale de televiziune vor trebui să înlocuiască cele trei reţele naţionale analogice de televiziune existente în acest moment şi cele peste trei sute de staţii locale licenţiate. Licenţele de utilizare a frecvenţelor pentru aceste multiplexe digitale vor fi acordate de ANCOM pe alocări (zone).


ANCOM va gestiona licitaţia, inclusiv pe partea tehnică. Va organiza licitaţia pentru stabilirea operatorului de multiplex sau a operatorilor şi va verifica proiectul din punct de vedere tehnic, iar după ce se va emite licenţa va monitoriza implementarea, dar numai din punct de vedere tehnic.


„O licitaţie se va organiza după adoptarea unei hotărâri de guvern, care stabileşte clar cuantumul taxei de licenţă şi tipul de procedură, pentru că în lege sunt date alternativ două tipuri de procedură, selecţia comparativă şi selecţia competitivă. Cuantumul taxei de licenţă şi tipul de procedură trebuie stabilite prin hotărâre de guvern, iar ea este pe circuitul de avizări. Când se va aproba, se va stabili comisia de licitaţie, se va propune caietul de sarcini, se va pune în consultare publică, se aprobă şi se vinde doritorilor. Se acordă o perioadă pentru elaborarea ofertelor, se colectează ofertele şi se evaluează. Tot acest proces durează patru luni, depinde”, spune Cătălin Marinescu, preşedinte ANCOM.


Un operator trebuie să investească în infrastructură, în turnuri pentru antene. Dacă nu are, şi le poate construi singur sau le poate folosi pe cele ale altor operatori, de exemplu operatorii de telefonie mobilă care au turnuri în toată ţara.


În momentul de faţă, ANCOM nu are atribuţii în cazul în care un operator al unui multiplex ar vrea să utilizeze reţeaua operatorilor mobili, dar este în curs de aprobare în Parlament legea infrastructurii. Când ea se va aproba, ANCOM va avea atribuţii în gestionarea infrastructurii asociate reţelelor de comunicaţii electronice, inclusiv în utilizarea partajată, adică utilizarea de către mai mulţi operatori a infrastructurii unui operator.


Ce posturi vor fi transmise?



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite