Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Comunicatiile wireless, incotro?

06 Mai 2005




In 2004, Economist Intelligence Unit (EIU), divizia de studii si cercetari a celebrei reviste americane "The Economist", publica un studiu referitor la impactul comercial al mobilitatii calculatoarelor. Aici se vorbea in principal despre conexiunile wireless, care tind sa ia amploare in toata lumea, ce-i drept in unele locuri mai rapid, iar in altele mai incet.


Faptul ca mobilitatea a ajutat si continua sa ajute semnificativ la imbunatatirea productivitatii firmelor care apeleaza la astfel de solutii este un lucru cert. Nimeni nu poate contesta ca aparitia calculatoarelor mobile notebook, urmate de PDA-uri si mai recent de Tablet PC-uri, a redus extrem de mult timpii morti din activitatea anumitor categorii de utilizatori si a flexibilizat activitatile acestora.


In prezent informatica mobila trece prin o noua etapa, cea a conectivitatii. Dupa ce echipamentele hardware au fost aduse la un grad de mobilitate care ar fi parut incredibil acum cativa ani, a venit randul problemei conectarii mobile la retele. Se spune ca traim in era comunicarii, sau a comunicatiilor, depinde cum privim lucrurile. Retelele care faciliteaza legaturile interumane se dezvolta in ritmuri uimitoare. Incadram aici telefonia fixa, cea mobila, retelele de televiziune prin cablu si nu in ultimul rand RETEAUA, adica Internetul.


Daca ofertele pentru conexiune prin cablu acopera astazi o plaja atat de larga de potentiali utilizatori incat sa putem spune ca aproape oricine are acces la Internet, retelele wireless inca sunt confruntate cu probleme. Costul lor de multe ori prohibitiv, ingrijorarile cu privire la securitatea datelor precum si numeroase alte considerente tind sa incetineasca raspandirea acestui gen de conexiune.


Raspandire si acceptare


EIU a intervievat 309 de persoane din conducerea diferitelor companii pentru a putea crea o imagine asupra situatiei curente si a tendintelor in dezvoltarea conexiunilor fara fir la retele. Tehnologia wireless nu inseamna numai WLAN (Wireless LAN), asa cum ar putea parea. In aceasta categorie se incadreaza si tehnologii cum ar fi CDMA(code division multiple access), GPRS(General Packet Radio Service) sau (HS)CSD(High-Speed Circuit-Switched Data) , furnizate in general de companiile de telefonie mobila.


Dintre cei intervievati 44% au raspuns ca deja au implementat solutii wireless iar alti 38% ca sunt in stadiul de evaluare. Numai 1% dintre directorii de companii au decis sa nu implementeze solutii wireless in firmele lor. 17% dintre companii nu vor implementa solutii mobile de date in viitorul apropiat, ceea ce nu inseamna ca acest lucru nu se va petrece, ci doar ca programul lor de adoptare al noilor tendinte este unul mai prudent.


Dintre cei 44% care folosesc deja solutii wireless 19% sunt utilizatorii timpurii, cei care au deja o experienta suficient de indelungata in folosirea conexiunilor fara fir. Ceilalti 25% se afla inca in stadiul de testare, incearca sa adune informatii si sa evalueze avantajele pe care le-ar putea avea prin comparatie cu riscurile potentiale.


Majoritatea celor care se gandesc la implementarea de solutii wireless se indreapta catre WLAN, ceea ce vine in sprijinul unei estimari realizate de compania de cercetare InfoTech care arata ca aceasta piata va creste de la 550 de milioane de dolari, cifra inregistrata in 2002, la 1,3 miliarde in 2008. Gartner, o alta companie de cercetare evalua de asemenea ca numarul utilizatorilor de WLAN din America de Nord, situat la 4,2 milioane in 2003 va ajunge in 2007 la peste 31 de milioane, asadar o crestere de aproape opt ori a pietei.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite