Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cu ce realizam o solutie mobila de transfer de date?

06 Mai 2005



O conexiune wireless, incluzand aici nu numai W-LAN (Wireless LAN) ci si CDMA (Code Division Multiple Action), GPRS (General Packet Radio Service), (HS)CSD (High Speed Circuit Switched Data) sau EDGE (Enhanced Data rates for Global Evolution), nu este suficienta in sine pentru a desfasura o solutie mobila de transfer de date. Desi poate fi considerata ca fiind elementul central al acesteia conexiunea in sine este numai liantul intre echipamentele hardware si aplicatiile software. Nici din punct de vedere al costurilor ponderea sa nu este prea mare, reprezentand, dupa estimarile uneia dintre companiile care implementeaza astfel de solutii, numai aproximativ 5% din cheltuielile totale.


Terminale mobile

Domnul Cristian Nicolae, Managing Partner al firmei SoftExpert din Craiova, recomanda in principal PDA-urile pentru mediile de lucru nepretentioase. In aceasta categorie includem in principal directorii companiilor si in general echipele care nu lucreaza pe santiere sau in alte medii periculoase. In Romania oferta de PDA-uri este vasta, majoritatea producatorilor internationali fiind prezenti direct sau prin reprezentante si la noi. HP iPAQ, Toshiba, Dell Axim, Fujitsu Siemens, precum si altii pun la dispozitie o oferta suficient de variata, care porneste de la cele mai simple modele monocrome cu preturi aflate in jurul a 100 de euro pana la cele mai complexe si mai puternice sisteme PDA care pot ajunge aproape la 800 de euro.


In ceea ce priveste notebook-urile piata noastra este una destul de mare, pe langa producatorii internationali, ale caror branduri sunt deja cunoscute, existand chiar si cativa producatori autohtoni. In ceea ce priveste solutiile mobile de transfer de date acestea sunt insa destul de putin folosite, fiind mai masive.


Multe dintre utilitatile unei astfel de solutii sunt legate de medii speciale de lucru, cu umiditate crescuta, mult praf sau pe teren accidentat sau santiere. Echipamentele clasice nu sunt recomandabile in aceste conditii, avand in vedere sensibilitatea lor. “SoftExpert recomanda clientilor in aceste cazuri PDA-urile Symbol”, ne spune domnul Nicolae. Acestea au o toleranta crescuta la umiditate, ajungand de la 5% la 90% si suporta caderi pe suprafete tari (ciment) de la 120 cm. O alta marca de echipamente mobile pentru medii ostile este Intermec, ale carei dispozitve suporta conditii asemanatoare, unele dintre ele putand suporta chiar caderi de la 180 de cm.


Back End


Acestea sunt insa numai elementele periferice ale solutiei, echivalentul, daca vreti, al terminalelor. Pentru ca acestea sa isi poata indeplini sarcina este nevoie de o stuctura centrala care sa le sustina. Un studiu dat publicitatii de Dell arata ca integrarea componentelor wireless cu infrastructura existenta a retelei este una dintre cele mai importante probleme care apar in legatura cu adoptarea unei solutii de transfer mobil al datelor.


“Pentru functionarea optima a softului Expert Mobile Agent, de exemplu, este nevoie de un server dual procesor 2 x 2 Ghz, cu o memorie de 2GB RAM si 36/73 GB HDD” spune Cristian Nicolae. Este un bun exemplu al unui sopurt back-end pentru o solutie de transfer mobil de date. Software-ul din exemplu este unul destinat Automatizarii Fortei de Vanzari, SFA, una dintre cele mai comune utilizari ale dispozitivelor wireless, dupa cum arata si un studiu al Economist Intelligence Unit, care claseaza pe al doilea loc echipa de vanzari intre profesionistii care utilizeaza solutii mobile de transfer al datelor.


Conexiunile de date pot fi recomandate de furnizorul solutiei sau pot fi alese de client in functie de relatiile cu unul dintre cei trei furnizori prezenti pe piata din Romania. Cele mai folosite tehnologii sunt GPRS si CDMA, care nu necesita alt echipament decat telefonul mobil si cablul de date pentru conectarea cu PDA-ul. Pentru CDMA exista si optiunea folosirii unui modem care, cu ajutorul unui accelerator poate oferi viteze mai mari de transfer.


Luand in considerare toate componentele hardware ale unei solutii complete de transfer mobil de date, spre exemplu SFA, acestea reprezinta aproximativ 70% din costul total. Bineinteles suma poate varia in functie de complexitate si dimensiunile reale ale implementarii. Investitia este una importanta dar in prezent mobilitatea datelor este o cerinta imperativa a afacerilor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite