Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Conexiuni Wireless in Romania

06 Mai 2005



Cand spui wireless automat te duci cu gandul la WLAN (Wireless LAN), este un automatism intrat in sistemul multora dintre noi. De aceea cand vorbim de conexiuni wireless ne vin in minte cardurile de conectare la retelele WLAN, punctele de acces rare in Romania si switchurile de retea care permit si accesul de acest gen la ele. Desi este o componenta importanta, in tarile occidentale chiar cea mai importanta, nu este singura.
In tara noastra am putea enumera cel putin patru alte optiuni: CDMA, GPRS, (HS)CSD si EDGE. Aceste tehnologii sunt disponibile prin intermediul furnizorilor de servicii de telefonie mobila si folosesc retelele acestora, oferind o mai buna acoperire decat sistemul WLAN.


CDMA(Code Division Multiple Access)


Tehnologia CDMA este larg raspandita in lume atat pentru telfonia mobila cat si pentru transferul de date wireless. In Romania, singurul furnizor de servicii CDMA este Zapp, care ofera atat servicii de voce (telefonie) cat si de date. Pachetul de baza de telefonie mobila include si pachetul Zapp Start pentru conectare la Internet care ofera trafic care poate ajunge (cu software-ul Zapp Turbo) pana la 200-300 kbps, la un pret de 4 centi pe minut. Zapp Online poate fi adaugat serviciilor de telefonie mobila, aducand in plus timp inclus de transfer si scazand costul traficului la 2 centi pe minut. Zapp Internet Express este pe de alta parte un serviciu dedicat transferului de date, necesitand utilizarea unui modem special.


Viteza oferita in Romania de CDMA este de 153,6 kbps, aceasta putand fi crescuta cu ajutorul acceleratoarelor. Astfel Zapp ofera accelerare EV-DO, care ar putea creste viteza de descarcare pana la 2,4 Mbps, la upload ramanand aceiasi rata de 153,6 kbps. La nivelul de 2 centi pe minut o ora de conectare ajunge la 1,2 dolari timp in care se pot descarca aproximativ 60 MB fara EV-DO la viteza de transfer maxima.


GPRS (General Packet Radio Service)


GPRS este un sistem de transfer de date specific tehnologiei de retele celulare 2.5G si este destinat accesului continuu la Internet. In Romania servicii de GPRS sunt oferite atat de Connex cat si de Orange. In functie de abonamentul suplimentar tarifele de transfer prin GPRS variaza. Astfel la Orange abonamentul variaza intre 0 si 40 de dolari iar tarifele de la 2 la 1 $/MB , cu trafic inclus intre 0 si 50 MB pe luna cu posibilitatea de reportare. In cazul Connex transferul GPRS fara abonament costa 4 $/MB iar cu optiunea suplimentara Internet Mobil, care adauga 2$ la abonament, costul traficului se reduce la 1$/MB.


Ambele retele ofera viteze similare care pot ajunge pana la 53,6 kbps. Facand un calcul sumar se observa ca la viteza maxima se pot descarca prin GPRS aproximativ 22 MB pe ora. Viteza si sistemul de tarifare recomanda tehnologia GPRS pentru aplicatii de genul Always-On Internet, care au trafic redus, dar care necesita contact permanent cu reteaua sau pentru verificarea periodica a casutei de e-mail.


(HS)CSD ((High Speed)Circuit Switched Data)


CSD este primul sistem de transfer de date folosit de operatorii GSM. In varianta sa originala el nu poate oferi decat un transfer de date de 9,6 kbps, folosind un singur canal radio. Din aceasta tehnologie a fost dezvoltata varianta imbunatatita HSCSD care poate oferi 14,4kbps pe un canal radio si poate folosi pana la patru canale ajungand la 57,6 kbps. In Romania Orange ofera servicii CSD iar Connex HSCSD.


Orange ofera transfer CSD in cadrul serviciului Mobile Internet Dial-Up, la un cost de 6 centi pe minut in timpul saptamanii intre orele 08:00 si 20:00 si 1 cent pe minut in restul timpului. Acest serviciu poate fi activat numai pentru pachetele de voce sau de date deja existente.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Vujdeu Alexandru
Cum se poate conecta la reteaua de internet Wireless in Bucuresti?
16 Noiembrie 2009, 05:12:04
Redactia
Sunt mai multe hot spoturi free in Bucuresti. Unul este in fata Teatrului National, insa mai exista la McDonalds, in magazinele Romtelecom, in mai multe restaurante etc. Articolul e vechi, exista si unul actualizat.
16 Noiembrie 2009, 05:14:40