Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Transformatoare electrice cu randament ridicat

10 Mai 2010



În contextul implicării directe în economie, în special în industria energetică, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA, în parteneriat cu ICMET Craiova, ARFT Timişoara, UPB - ECEE Bucureşti şi SC ROSEAL Odorheiul Secuiesc, a demarat proiectiul denumit: „Compatibilitatea funcţională a echipamentelor electrotehnice speciale, cu ferofluide magnetice (treceri isolate, transformatoare de măsură, ondulatoare pentru microparticule fizice, divizoare de tensiune la frecvenţă industrială)”.


Obiectivele principale ale proiectului constau în realizarea unor transformatoare electrice cu un randament ridicat şi cu o siguranţă crescută în funcţionare şi în creşterea securităţii în funcţionare a trecerilor isolate.


Rezultatele cercetărilor desfăşurate în cadrul proiectului s-au concretizat în realizarea unui prototip de transformator monofazat de mică putere şi medie tensiune tip TMOf2-36-40, având ca agent de răcire un nanofluid magnetic. Utilizarea noului agent de răcire permite încărcarea transformatoarelor la valori mai mari şi preluarea unor sarcini suplimentare. Astfel, supratemperatura rezultată pentru o încărcare dată este mai mică în cazul utilizării nanofluidului magnetic ca agent de răcire.


Elementele de noutate ale proiectului rezultă din următoarele aspecte:


1. Modelarea proceselor de transfer de caldură şi studiul curgerii fluidelor magnetice în câmpuri magnetice şi electrice externe (pentru prototipul realizat);


2. Definitivarea procedurii de obţinere şi de caracterizare a probelor de ferofluid de diferite concentraţii;


3. Prepararea probelor de fluide magnetice pentru utilizare ca agent de răcire, în cazul transformatoarelor electrice, şi prepararea probelor de fluide magnetice pentru utilizare în cazul trecerilor izolate.


Cercetările desfăşurate în cadrul proiectului au condus la obţinerea rezultatelor inovative amintite, rezultate ce pot fi valorificate de entităţile producătoare de energie electrică.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite