Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Oracle vs. SAP: Razboiul continua

06 Mai 2005



Larry Ellison
In luna ianuarie, Oracle anunta finalizarea achizitionarii rivalei sale PeopleSoft in urma unui proces indelungat, de aproape un an. Desi a extins in mod repetat perioada de achizitionare a actiunilor PeopleSoft, compania din Redwood Shores nu a reusit sa obtina decat 97% din actiuni. Pe 7 ianuarie, incepea procesul de fuzionare. Dintre cei trei competitori ramaneau astfel pe scena numai Oracle si SAP.


Desi in aparenta in dezavantaj, SAP declara prin intermediul purtatorilor sai de cuvant ca priveste fuziunea ca pe o reducere a numarului de competitori. La numai 12 zile dupa inceperea fuziunii, pe 19 ianuarie, apare prima oferta pentru fostii clienti PeopleSoft si JD Edwards pentru ca acestia sa migreze catre SAP.


Achizitia nu prezenta pentru clientii PeopleSoft o garantie a continuitatii, in plus Oracle concedia 5000 de oameni din cadrul companiilor unite, ceea ce putea sa insemne pierderea unei importante parti a experientei PeopleSoft. Pe de alta parte, SAP achizitionase TommorowNow, principalul furnizor de asistenta third-party al PeopleSoft si JDE, un nume cunoscut care putea oferi anumite garantii.Hennig Kagermann


Retek: Oracle contraataca


Pe 28, SAP anunta la randul sau o mare victorie: fuziunea dintre filiala din SUA a SAP cu Retek, un important furnizor de aplicatii software pentru retail, care deservea peste 200 de companii din 20 de tari. Acestia acceptasera oferta de 8,50 $ per actiune. Compania germana viza astfel o gama de produse de la sisteme POS pana la aplicatii de gestionare a lantului de aprovizionare. Exista insa un zvon conform caruia si Oracle era interesat de Retek, un motiv posibil fiind chiar blocarea SAP, care cunostea o importanta crestere pe piata de retail.


Interventia Oracle, care ofera 9$ per actiune, duce la anularea preluarii Retek de catre SAP. Larry Ellison, CEO al Oracle, declara „Avem cea mai mare companie de aplicatii din America de Nord, cu 23.000 de clienti si intentionam sa ne pastram primul loc”.


Miza era insa destul de mare, iar SAP nu isi putea permite sa piarda afacerea, asa ca ridica pretul la 11$ per actiune, dar nu inainte ca Oracle sa achizitioneze 10% din actiuni. Prima de terminare era de asemenea ridicata de la 15 milioane la 25 de milioane. Leo Apotheker, presedintele SAP AG reafirma pozitia de lider detinuta de SAP pe piata aplicatiilor pentru afaceri nu doar in SUA ci si la nivel mondial.


Promptitudinea cu care Oracle reactioneaza, facand o contraoferta de 11,25 $, demonstra ca nici ei nu erau dispusi sa renunte atat de usor. SAP nu mai continua licitatia si, dupa ce primeste acordul autoritatilor americane, Oracle anunta achizitia Retek pe data de 21 martie. A doua zi, SAP anunta ca a renuntat la competitia pentru preluarea Retek.


Analisti din industrie au sustinut in acel moment ca licitatia a avut loc deoarece Oracle nu dorea ca SAP sa se dezvolte pe piata de retail. Ca si in cazul PeopleSoft, desi Oracle a prelungit perioada de cumparare a actiunilor, nu a reusit sa obtina intregul pachet.


Oblix: Intarirea pozitiilor



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite