Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

BSA: rata pirateriei software scade īn Romānia

14 Mai 2010



Rata pirateriei software a scazut in Romania la 65% in 2009 comparat cu 66% in 2008, conform unui studiu realizat de Business Software Alliance, care stabilește valoarea comerciala a software-ului ilegal la 183 milioane de dolari in 2009 in Romania.


Piraterie softwareIn ultimii cinci ani, rata pirateriei software a scazut cu 7 procente in Romania, de la 72% la 65%. Aceasta tendinta se datoreaza si eforturilor continue atat din partea industriei de business software, reprezentata de BSA, cat si din partea autoritatilor nationale. Numeroase campanii, orientate spre cresterea nivelului de cunoastere si respectare a proprietatii intelectuale, pe de o parte, dar si spre aplicarea legii si asigurarea respectarii drepturilor de autor, pe de alta parte, si-au dovedit eficienta. Romania a inregistrat in 2009 primele condamnari penale pronuntate impotriva unor societati comerciale pentru incalcari ale drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator, in mod cumulativ cu condamnarea administratorilor societatilor respective, precum si actiuni si verificari eficace ale autoritatiilor in cazuri de utilizare de software fara licenta in cadrul companiilor ai al institutiilor.


"Scaderea ratei pirateriei software in Romania, in conditiile in care, la nivel mondial, aceasta a crescut, dovedeste faptul ca eforturile de combatere a fenomenului au dat rezultate", a spus Magda Popescu, avocat al BSA in Romania.


Cel de-al saptelea studiu BSA, realizat impreuna cu IDC, arata ca rata pirateriei software a scazut in 54 de tari, in ciuda crizei economice globale. Rata medie a pirateriei software in Uniunea Europeana ramane la valoarea de 35% pentru al treilea an consecutiv, desi a crescut pe mai multe piete din vestul Europei, printre care Austria, Germania, Grecia si Italia.


“Avand în vedere stagnarea ratei pirateriei software pe multe piete europene, guvernele trebuie sa ia in considerare mijloace aditionale pentru a obtine progresul in aceasta directie", a declarat Francisco Mingorance, senior director of government affairs, BSA. "Includerea verificarii activelor software in controalele referitoare la taxa pe valoarea adaugata (TVA) ar putea conduce la scaderea pirateriei software si la generarea de venituri suplimentare la bugetele nationale", a explicat el.


Un studiu BSA/IDC din 2008 arata ca scaderea cu 10% a ratei pirateriei software in patru ani, la nivel global, poate crea 500.000 de locuri de munca, injectand totodata aproximativ 140 miliarde de dolari in economiile locale.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite