Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Re-denominarea intra in linie dreapta

09 Mai 2005



Dan Tone, Director General Eutron


Trecerea la leul nou va ingreuna tranzactiile de numerar, va face mai dificila incasarea platilor si va putea genera cozi interminabile, atat in magazine cat si la ghiseele bancilor. “Din cauza faptului ca oamenii vor depune si vor retrage sau vor plati si vor incasa numerar, la banca, la magazin si in multe alte locuri , cu bancnote si monede din doua emisiuni diferite, dar practic vorbind cu aceeasi valoare, in tranzactionarea si gestionarea banilor, timpul de procesare se va dubla”, precizeaza Dan Tone, director general Eutron.


Respect fata de ban


Masa de moneda metalica va creste. «Banul» va capata valoare. In magazine, cand vom da un leu si vom avea de primit un rest de 50 de bani, putini isi vor mai permite sa il lase la vanzatoare, ca acum. Daca astazi majoritatea bancilor nu primesc monede metalice, acest lucru nu se va mai putea intampla. Cand un dolar se va schimba pentru 2 lei si 73 de bani, pentru 10 dolari vom primi 27 lei si 30 de bani. Bancile vor fi deja nevoite sa accepte si monede, chiar daca acum nu o fac. Daca prin unele banci si lanturi mari de magazine vor incepe sa apara si masini de numarat monede, asemenea achizitii nu vor fi suficiente, mai ales pentru sistemul bancar.


Indiferent daca monedele vor fi numarate la ghiseul bancii manual sau cu masini specializate, timpul de “stationare” in «front-office» tot va creste. Mai intai, functionarul de banca va face o sortare, manuala cel mai probabil, a banilor primiti. “Durata de servire a unui client al bancii in “front-office” (la ghiseu), de exemplu pentru plata unei facturi, va creste cu peste 70%, fata de timpul alocat astazi unei operatiuni similare. Cozile aproape ca se vor dubla, in aceste conditii”, apreciaza Dan Tone, director general Eutron.


Procesatorii- o solutie viabila


Apoi, in « back-office », dupa o alta sortare si verificare, bancnotele vor fi puse separat in pachete. De exemplu, se vor separa bancnotele noi de 50 de lei, de cele vechi de 500.000 de lei, care au aceeasi valoare de cumparare.


Pentru ca pana in prezent bancile comerciale romanesti au investit putin in echipamente profesionale de sortare, acum au in fata perspectiva de a-si mari cu mult numarul oamenilor dedicati activitatilor de sortare-verificare. Ceea ce, desigur, va duce la o crestere masiva a costurilor interne. De aceea, bancherii care nu mai au acum timp sa mai investeasca in echipamente profesionale vor fi nevoiti sa apeleze la companii specializate in procesarea numerarului, asa-numitii mari procesatori. Dintre acestia, pe piata romaneasca Group4 Falck este singura prezenta notabila atat din punct de vedere al investitiilor, cat si cel al atitudinii de business.


Automatele- disponibile non stop


De exemplu, cu un automat, pentru incasarea in numerar a platilor, clientii unei banci isi pot plati facturile, ratele, taxele, sau pot sa-si incarce creditul de pe cartelele telefonice, fara sa mai stea la coada, la ghiseu. Mai mult, clientii pot face astfel de plati si in afara orelor de program ale bancii. Echipamentul recunoaste automat bancnota, o valideaza, daca e autentica, si in acelasi timp actualizeaza si contul, acceptand plata clientului. Acest fel de automat, impreuna cu altele de tip „self-service”, fac parte din solutiile tehnologice inca posibil de adoptat, pentru a usura trecerea la leul nou.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
val
(!)
09 Mai 2005, 06:15:02