Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Articole

Fizicienii de la Măgurele luptă pentru a aduce laserul viitorului pe pămnt romnesc

20 Mai 2010


Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite
Fiz. Margareta Oproiu, EPA
Stimate Domnule Alexandru Batali, Ca fizician cu o lunga activiate de cercetare in domeniul plasmei, m-a bucurat enorm sa vad ca proiectul ELI se desfasoara la IFIN. Lucrand in prezent in domeniul asistentei de proprietate intelectuala, cred ca solutiile originale ale cercetatorilor angajati in acest mare proiect ar trebui protejate prin brevet, pentru a nu se repeta cazul dr. Paulescu cu descoperirea insulinei.In acest sens cred ca cel putin o simpla discutie cu cercetatorii implicati ar fi foarte utila. Adresa mea de mail este mentionata mai sus, iar numarul de telefon de la birou este 021 260 28 33 sau 021 260 28 34. Cu deosebita consideratie, Fiz. Margareta Oproiu, European Patent Attorney
01 Iunie 2010, 11:36:46
Espidi
Draga Margareta, Ca fizician cu buna experienta in constructia laserilor de femtosecunda (or whatever you call them at IFA) recomand sa-ti arunci undita in alt lac pentru ca nici unul din cei mentionati in articol nu are habar de laseri la PW level. Cu atat mai putin sa construiasca unul. Crezi ca o sa vina Ganciu la tine sa-ti zica cum a facut el sa obtina 10fs pulses? Ganciu nici pe hartie nu stie ce inseamna 10fs pulses daramite in realitate. Poate-i pacalesti pe francezi sa-ti zica ceva, dar nu prea cred, baietii sint suficient de destepti, patenteaza la ei acasa cu oamenii lor. Comparatia cu Paulescu e pura publicitate de partea ta, stil comunist, vrei sa le gidili orgoliul. Dar daca asa face si Batali (vezi titlul: "Fizicienii de la MÄgurele luptÄ pentru a aduce laserul viitorului pe pÄmânt românesc") de ce nu si un attorney. Titlu mai bun era: "Fizicienii de la MÄgurele musca dintr-un alt contract european." Asa articol as fi citit de la cap la coada.
02 August 2010, 09:28:24
Dr. Mihai Ganciu
Stimate domnule âEspidiâ, Multumesc mult pentru comentariul dv. care imi da posibilitatea sa precizez anumite aspecte. In primul rand noi am incercat sa identificam cateva aplicatii ale laserilor din gama PW care ar urma sa fie construiti si la noi in cadrul proiectului ELI-NP (www.eli-np.ro ). Efectiv mi-a facut mare placere sa sustin o ideie geniala a colegului meu Marian Apostol care a introdus conceptul de transport de tip âpolaritonâ pentru un ansamblu de electroni si fotoni sincronizati spatial si temporal. Daca in plus vom reusi sa extindem si âEfectul de Croazieraâ (transportul electronilor pe suprafata fibrelor dielectrice) si pentru fascicule de electroni accelerati laser ar fi extraordinar. V-as recomanda sa parcurgeti ultimul meu seminar de pe data de 8 iulie (www.ifa-mg.ro/eli_seminars.php , www.ifa-mg.ro/seminarii/08iulie2010/Ganciu-2 a.pdf ) in care am dat mai multe detalii atat despre aspectele mentionate mai sus cat si despre colaboarea noastra cu francezii (care in particular a dus la mai multe brevete in comun) si despre contractele noastre cu EOARD (US Air-Force) in care am incercat sa valorificam âEfectul de Croazieraâ pentru studii legate de emisia indusa gamma. Inca o data va multumesc pentru posibilitatea care mi-ati oferit-o sa evidentiez aceste lucruri, care cred ca reprezinta un rezultat pozitiv in colaborarile nostre stiintifice cu laboaratoare din Franta si din SUA. In momentul de fata noi incercam sa folosim competentele acumulate in ultimii 20 de ani, perioada in care multi dintre noi am fost nevoiti sa calatorim in toata lumea ca sa ne pastram statutul de oameni de stiinta, pentru a aduce ceva si la noi in tara, macar putina speranta pentru cei tineri. Daca spuneti ca sunteti specialist in laseri de fs v-am fi cu totii recunoscatori daca ati veni sa ne ajutati in demersul nostru de a construi ceva si la noi acasa.
11 August 2010, 04:11:07
Espidi
Draga Dr. Gangiu, Eu zic ca Romania are dreptul la doua lucruri: 1-sa se faca public proiectul ELI la IFA, parametri, funding, design si timeline 2-cine este responsabil de proiect si cine va demisiona daca nu se construieste acest laser la timp si la parametri SIMPLU. Rezolvati punctul 1 si 2 si pe urma discutam si despre polaritoni, electroni, patente, publicatii, oameni tineri, sperante, etc. Si in final, la atacul meu de "10 fs" as fi vrut sa vad un raspuns technic care sa-mi arate ca poate nu am dreptate, ceva de genul "citeste articolul acesta....publicat de Ganciu M." DESPRE PW LASERS! Dl. Ganciu, sfatul meu, aveti atentie cu proiectele mari, atrag prea multa publicitate si o sa fie greu la sfarsit sa fie impinse sub covor. Chiar si in Ro. Si eu nu sint specialist in laseri de fs, v-am pacalit.
23 August 2010, 10:01:14
Dr. Mihai Ganciu
Stimate domnule ESPIDI, Raspunsuri la punctele 1 si 2 le gasiti in cateva pagini web: http://www.eli-np.ro/, http://www.nipne.ro/ , http://www.ifa-mg.ro/ , http://www.bulletins-electroniques.com/actualites/64048.htm , Sunt absolut de acord cu dv ca trebuie sa popularizam cat mai mult acest proiect si sa ne gandim de pe acum ce s-ar putea face cu astfel de laseri. Daca recititi cu atentie articolul din Market Watch o sa vedeti ca este exact demersul pe care am incercat sa-l initiem. Nu sunt de acord cu afirmatia dv. ca nu ar trebui sa ne gandim de acum la tinerii nostri capabili ! Noroc ca au o recunoastere internationala, care sa-i faca sa nu depinda de oameni ca dv. Va dau un singur exemplu: http://www.polytechnique.edu/home/current-events/leprince-ringuet-prize-at-the-2010-romanian-national-physics-olympiad-40573.kjsp?RH=ACCUEIL-EN Referitor la alte intrebari, v-am recomandat deja sa parcurgeti ultimul meu seminar din 8 iulie (http://www.ifa-mg.ro/eli_seminars.php ) in care sper sa gasiti o parte din raspunsurile dorite, inclusiv cateva referinte si brevete care sa motiveze interesul spre aplicatii ale laserilor din gama PW. Inteleg insa ca v-a fost dificil sa parcurgeti acest seminar, tinand cont ca ati recunoscut ca nu sunteti specialist in domeniu.
23 August 2010, 01:33:10
Dr. Mihai Ganciu
Stimate D-le Epsidi, Din pacate constat ca s-a schimbat ordinea mesajelor trimise. Deci raspunsul meu se gaseste inaintea mesajului dv. Daca insa aveti un spirit atat de critic fata de marile proiecte v-as recomanda sa faceti o analiza si a unor proiecte foarte la moda si foarte sustinute dar care lasa inca multe semne de intrebare asa cum se poate vedea si in urmatoarea pagina web: http://www.lecri.fr/2009/12/22/corruption-eoliennes-et-arnaques-aux-subventions-europeennes/8760 In particular proiectul ELI cred ca este incomparabil mai benefic pentru viitorul nostru iar ceea ce dv spuneti ca ar trebui trecut pe planul doi (polaritoni, electroni, patente, publicatii, oameni tineri, sperante, etc.) este tocmai ceea ce este necesar sa gandim inante de a face demersuri spre un mare proiect !
23 August 2010, 05:04:04
Dr. Mihai Ganciu
Stimate domnule Espidi, In continuare observ ca sunt inversate mesajele. Raspunsuri la comentariile dv gasiti in mesajele mele precedente.
24 August 2010, 11:38:11
Espidi
Dl. Ganciu, Ne pierdem vremea, si eu si Dvs. Personal mai bine imi petrec timpul in aceasta tara Espana, un pais magnifico. Dar, inainte de final, sa vedem cum stam: 1-afirmatia mea: "Ganciu nici pe hartie nu stie ce inseamna 10fs pulses daramite in realitate" ramine adevarata, daca ati sti, as sti si eu ca stiti. 2-lauda cu olimpicii, asta chiar ma deranjeaza, drept cine ma luati? De fiecare data cind mentionati olimpicii de fapt spuneti cit de mare este esecul Ro in a retine aceste talente. Singurul talent de mentinut este acela al Romaniei de a-si discredita talentele, vezi Brancusi, Nadia, etc. Tinerii Dvs. care-si fac o "recunoastere internationala" (citez), o fac in strainatate si o mentin acolo, nu mai vin inapoi sa vada seminariile de la IFA (stiu o singura exceptie pe care sper sa nu mi-o dati de exemplu). 3-am citit seminariile Dvs., ce sa zic...n-am gasit nici o greseala, glumesc. Parte buna e ca cel care a inceput totul nu mai poate vedea aceste teorii, altfel s-ar fi albit la fata, mai abitir decit era el de fel, D-zeu sa-l ierte. Acum pe corecte, mai Ganciule, aia nu e prezentare stiintifica, esti imprastiat, prea multe referinte deconectate de peste tot, n-ai introducere, n-ai nici o teorie (2 formule din manual vechi de ... nu stiu cind), n-ai simulari (de la IFA), referinte personale din 1994 (au trecut 16 ani!), nici un experiment cu cei 10TW din Magurele, etc. Parerea mea e ca vrei sa te legi de ELI da' nu prea ai cu ce, esti subtire. Hai nu fi suparat, poate gresesc, vezi si tu daca am dreptate. 4-figura asta a la Brancusi va avantajeaza peste hotare, p-astia in Ro nu-i impresionezi insa (nu-mi spuneti ca nu-i corect subiectul, cu faima vine si expunerea). Daca ar fi impresionat, poate ca guvernul Boc? ar fi cheltuit citeva milioane si cumpara un 200TW de la francezi si faceati experimente interesante intr-un an doi sigur si pe plan local fara complicatii cu ELI si al lui Mourou. O cioara de 200TW in mana e mai buna decit un fazan de 10PW pe gard. Dar de ce sa cheltuiasca Ro 5 mil de euro sa faca treaba, mai bine sa cheltuiasca 200 mil. de euro sa se afle-n treaba. In final va urez succes si va zic un calduros adios.
25 August 2010, 12:08:25
Dr. Mihai Ganciu
Domnule Epsidi, Daca tot sunteti atat de curajos in critici de ce va ascundeti in spatele unui pseudonim ? Faptul ca nu ati inteles si nu ati putut urmari firul seminariilor noastre (axate pe generare si transport de fascicule de electroni accelerati laser) este justificat de afirmatia dv ca nu sunteti specialist in domeniu. La fel reactia dv fata de olimpici imi dovedeste ca nu ati avut vreo tangenta cu acestia (probabil ca strugurii au fost prea acrii). Avem elite care se gasesc raspandite in toata lumea iar o parte si-au exprimat deja dorinta sa puna umarul la ELI-ro. Probabil ati avut multe esecuri in viata peste care nu ati putut trece si aceasta ar motiva pesimismul, frustrarile si limbajul ce-l folositi. In ceea ce ma priveste va dau un singur exemplu legat de fascicule de electroni produse si utilizate la presiune atmosferica: http://www2.cnrs.fr/presse/journal/1971.htm care a dus la unul dintre primele start-up-uri franco-romane Plasmabiotics (http://www.tivipro.tv/chaine_sshome.php?id=1804865) si care tocmai a primit o importanta sustinere financiara franceza. Dupa cum vedeti nu sunt dependent de ELI-ro dar consider ca este un proiect extrem de important pentru viitorul nostru si in consecinta voi face tot ce pot pentru sustinerea acestuia.
25 August 2010, 03:36:45
Margareta Oproiu
Astazi am vazut intamplator mail-ul din 1 iunie, scris de "un fizician cu buna experienta in constructia laserilor" referitor la mesajul meu adresat d-lui Batali. In general nu acord nici o atentie persoanelor ascunse dupa un pseudonim. Avand in vedere insa si lectiile date de aceasta persoana, d-lui Ganciu, pe care nu-l cunosc si caruia nici nu i se adresa mailul meu, nu pot sa nu fac cateva observatii. Pseudopersoana nu are habar despre ce discut in mailul meu, a ramas fixata in comunism, cu gandul ca in fiecare zi face o descoperire epocala, pe care i-o fura altii cand intoarce capul. Toate lucrurile despre care a aflat in timpul sau liber, sunt expuse furtului, iar in problema Paulescu este doctor. Tot ce exista fara acordul sau, este non-valoare. Stiinta este salvata prin existenta acestei pseudo-persoane
22 Octombrie 2010, 03:20:15
financement
Zi bunÄ, eu sunt un împrumut(neegoist) calificate profesor, I împrumuturi de persoane private pentru foarte mult timp de 2000 la 2 000 000⬠la o ratÄ de 3%. Conditii de lucru foarte simplu obÅ£inerea: - semnarea acordului de împrumut. - - transferul de fonduri(colecÅ£iilor) este de 24 de ore(12 pm) ( 1 zi) dupÄ semnarea contractului. - restituirea(rambursarea) din termeni este lunar dupÄ 5 luni de la ziua de obtinere a imprumutului. OperaÅ£ia se va face prin transfer bancar. Apoi dacÄ sunt necajiti, vÄ rugÄm confirmaÅ£i-ma de suma de împrumut. Te asteapta prin e-mail: Financementbenoit@outlook.fr vÄ mulÅ£umim
03 August 2015, 12:14:21