Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Solutii de e-Business prin TotalSoft

17 Mai 2005



In cei 10 ani de activitate, Totalsoft a acumulat o importanta experienta in dezvoltarea solutiilor de tip e-Business. Desi aceste proiecte au fost numeroase (eOrders, eDistribuition, e-procurement, etc.), un singur proiect se detaseaza prin complexitate si importanta. Este vorba de Sistemul Electronic de Achizitii Publice (e-licitatie), lansat in anul 2002.
Sistemul Electronic de Achizitii Publice asigura mentinerea unei piete virtuale puternice pentru produsele standardizate, piata care permite incheierea de contracte comerciale in mod rapid si eficient. Contractele comerciale sunt rezultatul achizitiilor publice realizate prin intermediul tehnologiilor Web.


Sistemul a vizat urmatoarele elemente:
-Consolidarea unui proces transparent si eficient pentru licitatii publice;
-Simplificarea participarii la procesul de atribuire a contractelor din cadrul licitatiilor publice;
-Oferirea de informatii despre modalitatea de functionare a licitatiilor publice.
-Asigurarea de sanse egale pentru toti ofertantii;
-Optimizarea preturilor de achizitie prin realizarea potrivirii dintre cerere si oferta;
-Reducerea costurilor de marketing si distributie;
-Folosirea eficienta a banilor publici;
-Disponibilitate permanenta a cadrului virtual pentru incheierea afacerilor;
-Acces facil la informatii;
-Viteza mare in accesarea informatiilor;
-Eliminarea birocratiei si reducerea coruptiei.


Imagine de pe site-ul e-licitatie.ro


Functionalitatea proiectului e-licitatie
E-licitatie este un site prevazut cu o functionalitate dubla: pentru utilizatori uzuali (Autoritati Contractante si Ofertanti) si pentru administratori. Accesul la pagini se face pe baza unui certificat digital si a unei parole utilizator, iar comunicatia se realizeaza criptat, asigurandu-se astfel securitatea site-ul, eliminand pericolul compromiterii datelor. Comportamentul utilizatorilor in timpul licitatiilor se reflecta in bonitatea fiecaruia, o nota intre –100 si 100 fiind mentinuta de sistem, pe baza unui feed-back de la utilizatori.


In sistem sunt definite patru tipuri de licitatii: licitatia directa standard, licitatia directa cu pret rezervat, licitatia de tip olandez si licitatia inversa standard.


Licitatiile sunt pornite, inchise sau prelungite in functie de specificatiile facute de organizatorul lor, specificatii referitoare la momentul lansarii si expirarea datei limita. In cazul anularii unei licitatii cu participanti, sistemul ii va notifica automat pe acestia, iar organizatorul va primi o penalizare reflectata prin reducerea bonitatii sale. Fata de organizator, orice participant se poate retrage fara consecinte dintr-o licitatie in curs de desfasurare.


Interfata aplicatiei a fost proiectata astfel incat sa asigure folosirea usoara, intr-o maniera prietenoasa a site-ului. Utilizatorul are la dispozitie un meniu cu care poate realiza usor operatii de urmarire a licitatiilor si tranzactiilor sale, de actualizare a profilului propriu, sau de comunicare cu administratorul. De asemenea, el poate consulta regulamentul de functionare cat si anumite sugestii care sa asigure o buna functionare a site-ului.
La ora actuala sistemul este considerat esential pentru dezvoltarea capabilitatilor institutionale in Romania si pentru imbunatatirea relatiei Guvern-cetateni.


Rezultatele obtinute pana in momentul de fata au intrecut orice asteptari:
-Cereri de inregistrare in sistem: 10.000;
-Utilizatori inregistrati: peste 3.800;
-Valoarea totala a tranzactiilor: peste 25.181 miliarde lei;
-Valoarea economisita: peste 6.000, reducerile de cost ajungand in medie la 23,9%, chiar 70% pentru anumite categorii de produse;
-Licitatii finalizate in sistem: 430.000;
-Sistemul suporta 20.000 de utilizatori conectati simultan.

Tehnologiile folosite pentru proiectul e-licitatie
Pentru dezvoltarea aplicatiei s-au folosit, in principal, produse Microsoft, produse care domina piata actuala de software. Lista lor cuprinde sistemul de operare Microsoft Windows 2000 Server, sistemul de gestiune a bazelor de date Microsoft SQL Server 2000, serverul de Web Microsoft Internet Information Server 5.0, serverul de certificate Microsoft Certificate Server. Pentru partea de construire de rapoarte, administratorul dispune de Seagate Crystal Reports 8.5, un instrument complex care permite realizarea usoara de rapoarte complexe, care sunt vizibile prin intermediul unor pagini HTML generate dinamic. Tehnologia folosita pentru dezvoltarea aplicatiei este Microsoft Active Server Pages (ASP), o tehnologie dezvoltata si sustinuta de Microsoft.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite