Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

www.e-licitatie.ro se extinde

17 Mai 2005



Site-ul e-licitatie.ro
Dupa trei ani de la lansarea initiala, sistemul electronic pentru achizitii publice www.e-licitatie.ro a fost extins pentru efectuarea zilnica a 100.000 de licitatii deschise, restrictionate sau pe baza de catalog.
Dovedindu-si functionalitatea, sistemul a primit premiul AFCEA International Golden Link 2005 pentru „cea mai inovativa solutie” la sectiunea Aparare Internationala sau Guvernare Civila. Premiul este acordat de Asociatia de Comunicatii si Electronica a Fortelor Armate din SUA - AFCEA (www.afcea.org) in cadrul evenimentului TechNet 2005 pe data de 17 mai ac..
Sistemul electronic extins pentru achizitii publice www.e-licitatie.ro a fost relansat pe 11 mai. Prin extindere, sistemul are ca scop efectuarea zilnica a 100.000 de licitatii deschise, restrictionate sau pe baza de catalog. Licitatia deschisa presupune o licitatie fara precalificare, cu ofertare standard de tip “plic inchis”. Cele restrictionate presupun licitatii restranse, cu precalificare, cu ofertare standard de tip “plic inchis”. Licitatiile pe baza de catalog presupun achizitii directe.
„Odata cu extinderea sistemului, a carui varianta de test a fost lansata recent, putem vorbi despre noi mecanisme de control si monitorizare a licitatiilor, despre noi sisteme de securitate pentru confidentialitatea informatiilor, despre un control ce poate fi exercitat de orice persoana din aceasta tara. In aceasta etapa utilizatorii sistemului testeaza noile aplicatii pentru a se obisnui cu noile facilitati, dupa care urmeaza licitatiile propriu-zise”, ne-a declarat Marius Catalin Marinescu, presedinte IGCTI.
De la lansarea sa din martie 2002, valoarea tranzactiilor realizate in sistem a ajuns la 25.181 miliarde lei. Au fost finalizate 430.000 de licitatii si peste 7.500 de licitatii se afla in curs de desfasurare. “Achizitiile publice on-line reprezinta modalitatea care trebuie utilizata de un numar din ce in ce mai mare de institutii publice si companii private. Sper ca noua varianta a sistemului de achizitii publice electronice sa aiba succes si in functie de feedback-ul obtinut de la utilizatori, sa putem vorbi despre noile trend-uri in domeniul sistemelor eLicitatie", are in vedere presedintele IGCTI.


Utilizatorii sistemului au economisit de la lansarea sistemului 23,9%, echivalentul a peste 6.000 miliarde lei. Intrebarea care apare este daca produsele tranzactionate astfel corespund si calitativ. Majoritatea autoritatilor contractante sunt spitale sau directii publice de sanatate pentru care exista obligativitatea care sunt obligate prin lege sa foloseasca sistemul. Conducerea unor spitale s-a plans ca a achizitionat la pret mic produse necorespunzatoare. Avand in vedere ca printre produsele tranzactionate se numara si alimente de tip: rosii, cartofi etc., este foarte posibil ca aceste economii realizate sa fie inutile datorita imposibilitatii de a folosi produsul in perimetri necesari.
Datorita obligativitatii legislative si a produselor standardizate utilizate pe piata farmaceutica principalele autoritati contractante sunt spitale dupa cum reiese din statisticile disponibile pentru orice utilizator pe site.


Dintre cele 661 de autoritati contractante primele 100 sunt numai spitale sau directii de sanatate publica, apar apoi unitati militare si universitati care au achizitionat diverse produse prin intermediul sistemului. Evident ca produsele tranzactionate sunt indeosebi medicamente, distribuitorii de medicamente fiind principalii ofertanti. Fiecare participant la licitatiile initiate, este evaluat in functie de seriozitatea pe care o prezinta si comportamentul afisat in tranzactiile la care participa, astfel ca dupa fiecare participare la o tranzactie i se da o nota numita “bonitate” , nota ce poate fi cunoscuta de ceilalti utilizatori. Pentru ofertant incheierea unei licitatii in care este castigator, il pune in legatura cu organizatorul licitatiei pentru perfectarea si finalizarea contractului.


Premiul Golden Link pentru www.e-licitatie.ro


Sistemul electronic de achizitii publice, administrat de Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI), a primit premiul AFCEA International Golden Link 2005 pentru „cea mai inovativa solutie” la sectiunea Aparare Internationala (International Defense) sau Guvernare Civila (Civilian Government). Premiul Golden Link se acorda solutiilor informatice care contin programe sau aplicatii inovatoare, proiecte de comunicatii (prin satelit sau wireless), programe de securitate pentru protectia infrastructurii tehnologice. Sistemul www.e-licitatie.ro a fost evaluat de o comisie alcatuita din peste 50 de reprezentanti ai administratiei americane si specialisti ai companiilor de telecomunicatii din SUA.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite