Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Realizari si asteptari la Ziua Comunicatiilor

17 Mai 2005



Ziua ComunicatiilorAnul acesta in cadrul CERF a avut loc a noua editie a Zilei Comunicatiilor. Evenimentul a ajuns deja un punct de referinta pentru toti cei interesati de comunicatii din Romania. Prezenta la acesta editie a fost impresionanta, atat din punctul de vedere al audientei cat si al vorbitorilor.
Conferinta a fost structurata pe cinci module principale, fiecare vizand cate un subiect de interes in acest moment. Deschiderea a fost dedicata brandurilor de pe piata Romaneasca a telefoniei si anume, Connex, Orange, Zapp si Romtelecom. Desi aceste companii s-au lansat pe piata noastra prin oferta lor de servicii de voce, subiectul principal pus in discutie a fost transferul de date. De la broad-band-ul mobil oferit de Zapp prin CDMA si promis de Connex si Orange prin 3G pana la Romtelecom care doreste sa isi extinda oferta de broad-band.
Modulul al doilea a fost rezervat furnizorilor de solutii pentru telecomunicatii de pe trei continente: Europa, Asia si America de Nord. De remarcat a fost puternica prezenta a Chinei reprezentata prin doua companii si anume ZTE Corporation si de Huawei. Tabloul vorbitorilor a fost completat de Microsoft, UTI Systems, Alcatel, Philips si Intrarom.
Solutiile 3G au fost abordate de reprezentanti ai Connex, ca furnizor de servicii 3G in Romania si de Siemens si Ericsson ca producatori de echipamente pentru aceasta tehnologie. S-a continuat cu o discutie despre solutiile si aplicatiile romanesti, vorbitorii fiind din partea RDS, Astral, GTS Telecom, Dual precum si Reichle & de Masari din Elvetia.
Conferinta a fost incheiata de furnizorii de solutii pentru retele (Cisco, Nortel, Topex, Artel) si de servicii de carrier (Telecomunicatii CFR).


Connex vs. Orange


Cei doi mari competitori de pe piata GSM, Mobifon si Orange, si-au indreptat atentia in buna parte asupra acelorasi teme. Noutatea in aceasta zona a fost anuntarea simultana de cei doi a lansarii serviciilor BlackBerry in Romania. Ambele companii au dat publicitatii in aceiasi zi, marti 19 aprilie, noutatea, fiecare declarandu-se primul. „Fiecare dintre noi dorea sa fie singurul care sa lanseze aceste servicii in Romania, dar se pare ca Research in Motion avea alte planuri”, aprecia in cadrul Zilei Comunicatiilor Ken Campbell, chief marketing officer al Mobifon.
Tehnologia 3G nu a fost nici ea uitata, in special de Connex, care si-a dedicat aproape intreaga prezentare de la Ziua Comunicatiilor cat si prezenta la CERF acestui subiect. La 10 zile dupa inmanarea oficiala a primelor doua licente de catre nou infiintatul Inspectorat General al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, deja se puteau efectua convorbiri video pe telefonul mobil in reteaua Mobifon. In prezent acoperirea 3G se limiteaza la un numar de orase mari, urmand ca pornind de aici sa se extinda si in restul tarii.
Orange a abordat introducerea 3G intr-un mod diferit. Richard Moat explica: Orange isi va extinde in primul rand acoperirea EDGE la nivel national si va suprapune ulterior peste aceasta tehnologia 3G. Orange a lansat in octombrie 2004 in Romania sistemul EDGE, care oferea un sistem de transmisie de date mult mai rapid decat cel oferit de GPRS dar inferior celui 3G. Iar Ioan Demeter, director 3G la Connex declara ca in cel mai scurt timp sistemul va evolua prin introducerea de componente software noi care vor permite viteze de transfer si mai mari, de peste 1Mbps. Se pare asadar ca desi vizeaza aceaiasi problema, cei doi titulari de licente 3G o abordeaza diferit, unul dorind o cat mai mare acoperire, iar celalalt cea mai mare viteza posibila.


Broad-band, triple-play si mobilitate


Cei trei termeni au fost foarte des mentionati in cadrul Zilei Comunicatiilor. Atat Astral cat si grupul RDS-RCS ofera in prezent servicii de triple play (Telefonie, Televiziune pe cablu si Internet) cu o acoperire destul de larga si la preturi pe care Pieter Bakker, commercial executive manager al Romtelecom, le considera de neatins, cel putin in acest moment de catre furnizorul national de servicii de telefonie fixa. Cei doi furnizori de triple play isi indreapta in prezent atentia catre digitizarea televiziunii, cu diferenta demna de mentionat ca, in timp ce Astral va ramane pentru aceasta tot la cablu, RDS-RCS a lansat recent sistemul Digi TV, care aduce televiziunea digitala mobila.
In numai o luna sistemul a reusit sa atraga, conform declaratiei lui Ionut Tarcea, director de marketing al RDS, aproximativ 30 000 de abonati, numar care ar fi putut fi si mai mare daca nu ar fi trebuit aduse Kit-urile din strainatate si stocurile nu ar fi fost limitate.
In ceea ce priveste broadband-ul, furnizorii sunt mult mai multi. Pe langa cei doi pe care deja i-am mentionat au mai fost prezenti la conferinta reprezentanti ai GTS si Telecomunicatii CFR, care ofera servicii de carrier pentru furnizorii de servicii pentru end-user. De asemenea la capitolul broadband s-a inscris si Zapp, singurul furnizor de pana acum de servicii de date pe banda larga mobile. Semi-monopolul lor pare insa a fi serios amenintat de aparitia pe piata romaneasca a 3G.


Promisiuni Oficiale


Prezenta oficiala la Ziua Comunicatiilor a fost asigurata de Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor, de Ministrul Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor Zsolt Nagy precum si de Dan Cristian Georgescu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii.
Dintre mesajele transmise se remarca cele referitoare la telefonia mobila. Din nou s-a afirmat dorinta Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei de a „revitaliza” cel de-al treilea operator de GSM – Cosmorom. Cele doua licente de 3G ramase disponibile sunt si ele scoase la licitatie, autoritatile, prin persoana lui Zsolt Nagy, exprimandu-si speranta ca pana la sfarsitul anului sa avem deja un al treilea operator 3G in Romania.
Aceste declaratii vin sa le repete pe cele facute de reprezentantii Inspectoratului General al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, pe 10 aprilie. Atunci Catalin Marinescu, presedintele IGCTI a dezvaluit ca deja exista o companie interesata, dar singura informatie pe care a dat-o a fost ca este vorba despre o companie europeana.


La final


Ziua Comunicatiilor s-a incheiat fara sa aduca lamuriri prea multe la probleme deja puse in industria din Romania. Mai degraba putem spune ca am plecat de la eveniment cu mai multe intrebari decat la venire. Ramanem cu asteptarile: asteptam sa vedem 3G-ul in actiune, asteptam sa lansarea primei oferte BlackBerry, asteptam dezvoltarea pietei de televiziune digitala si cea a Internet-ului de banda larga, asteptam sa se acorde mai multa atentie securitatii comunicatiilor. Asteptam editia urmatoare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite