Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Ştiinţa se intersectează cu arta la SCIENAR – INTERFERENŢE

25 Mai 2010



Îmbinarea sculpturii cu psihanaliza sau fizica cuantică, provocarea spaţiu-timp pentru fotografia artistică, formule matematice exprimate în sculpturi, creaţii unice născute la intersecţia ştiinţei cu arta, producţii multimedia, vor fi prezentate în cadrul expoziţiei SCIENAR – INTERFERENŢE, care va avea vernisajul în 31 mai, începând cu orele 18:30, în sala de expoziţii a Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, din strada General Budişteanu nr. 1.


„Proiectul SCIENAR de îmbinare a ştiinţei cu arta a provocat artişti contemporani să creeze noi opere de artă, opere pe care le puteţi vedea în expoziţia SCIENAR – INTERFERENŢE ca o expresie a rolului creativ pe care îl are atât ştiinţa, cât şi arta sub diferite forme. Ne bucurăm că vom putea oferi publicului românesc această experienţă unică de interactivitate prin proiecţii şi filme premiate internaţional, dar şi creaţii realizate de artişti români care au la bază concepte ale ştiinţei”, a declarat Gheorghe Samoilă, coordonator al proiectului SCIENAR din partea ITC.


În seara vernisajului, de la ora 19 va avea loc concertul live susţinut de Leonello Tarabella prin tehnici multimedia originale. Spoturi infraroşii şi tehnologii de prelucrare a imaginilor video captate stau la baza proiectării şi realizării interfeţei de sesizare de la distanţă a gesturilor (fără legături mecanice sau electrice) exprimate de mâinile interpretului.


Artiştii străini, dintre care amintim: Jane McAdam Freud, John Robinson, Dash MacDonald şi Demetrios Kargotis din Marea Britanie, Julian Voss-Andreae, Rick Doble şi Floyd Antony Falsbach din USA, Elisabeth Alimi, Jean Pierre Luminét, Frédérick Tristan din Franţa, Pietro Pantano şi Eleonora Bilotta din Italia pun la dispoziţie prezentări virtuale, în timp ce artiştii români Peter Jacobi, Liviu Stoicoviciu, Dan Popovici, Liana Svinţiu vin cu creaţii proprii, realizate pe principiul îmbinării ştiinţei cu arta.


Pe parcursul expoziţiei vor fi organizate ateliere de lucru în care specialiştii proiectului vor face prezentări şi vor avea schimb de opinii cu studenţi şi cadre didactice din Universitatea Naţională de Arte. Un punct important al expunerilor expoziţionale va fi abordarea artheologică în care manifestările artistice ale omului preistoric vor fi prezentate din punct de vedere arheologic, arhitectural şi etnografic. Acestea vor fi susţinute de George Nash, profesor la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, şi Dragoş Gheorghiu, profesor la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti.


În premieră pentru România, evenimentul a fost proiectat pentru ca vizitatorii să interacţioneze cu creaţiile unor artişti din întreaga lume, creaţii care au un prim numitor comun: ştiinţa.


Organizarea evenimentului a fost coordonată de către ITC în parteneriat cu UNArte, beneficiind de sprijinul sponsorilor Panasonic şi Grampet. Expoziţia a fost promovată cu ajutorul Institutului Cultural Român şi al partenerilor media: Port.ro, Market Watch, Agora News, Digital Trends şi Byblos.
Pentru mai multe detalii vizitaţi: www.cultinform.ro



Despre SCIENAR
SCIENAR este un proiect internaţional de cercetare în cadrul programului Cultura 2007-2013, cu scopul elaborării de scenarii stiinţifice în folosul artei. Proiectul SCIENAR ia în considerare patrimoniul cultural european, care este profund bazat pe legăturile existente între ştiinţă şi artă începând cu Grecia antică, continuând cu perioada Renaşterii, până în zilele noastre, pentru a construi o abordare interdisciplinară folosind în principal tehnicile IT pentru a explora interacţiunile dintre cele două faţete ale culturii noastre, cultura umanistă şi cea tehnico-stiinţifică. ITC este partener în cadrul proiectului internaţional SCIENAR, Ştiinţă şi Artă, proiect coordonat de University of Calabria (IT), alături de parteneri internaţionali din Marea Britanie, Olanda şi Slovacia. www.scienar.eu




Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite