Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

Tehnologie in serviciul mediului inconjurator

26 Mai 2010



Studiile recente au estimat că, în timp ce la ora actuală industria ICT produce 2% din totalul emisiilor de carbon, implementarea ICT ar conduce către o reducere estimată de 15% a emisiilor de carbon, prin eficiență energetică și productivitate[1].
Subliniind impactul pe care l-ar putea avea echipamentele de calcul cu eficienţă energetică mare, Guenther Juenger a prezentat îmbunătăţirile estimate pentru consumul de energie al microprocesoarelor Intel.


În 2007, primul miliard de PC-uri cu chip-uri Intel au consumat aproximativ 320 Terawaţi. Deşi numărul de PC-uri active creşte astăzi la 2 miliarde, compania estimează că acest consum de energie va scădea la jumătate datorită unei îmbunătăţiri de 17 ori a nivelului de performanţă în computing[2]. Astfel, seria Intel Xeon 7500 reduce cu pana la 92% costul anual al energiei, conform declaratiilor lui Guenther Juenger, Director Corporate Affairs, Intel EMEA.
Tendintele sunt de reducere a dimensiunilor chip-urilor si semiconductorilor, compania neintrevazand practic limite in orizontul apropiat de timp.

Un alt câştig din punct de vedere ecologic este faptul că utilizatorii individuali pot lua decizii informate referitoare la consumul de energie. Anumite studii estimează că, la nivel anual, consumul de energie ar putea fi redus cu 31% prin utilizarea cu regularitate a unui dispozitiv de măsurare a consumului casnic[3]. Subliniind încă o dată această idee, Guenther Juenger a demonstrat un concept de administrare a consumului de energie pentru o locuinţă. Home Dashboard Concept de la Intel permite consumatorilor să vadă câtă energie consumă aparatura electro-casnică pe care o au conectată în locuinţă, oferindu-le în acelaşi timp sugestii şi recomandări pentru a-şi îmbunătăţi eficienţa energetică în rutina zilnică.








1. McKinsey, March 2008. Impact of ICT on Global Emissions.



2. Calculat folosindu-se arhiva de livrări de microprocesoare Intel. Mixul de produse și ratele de refresh ale primului milliard de PC-uri, în combinație cu ratele de consum energetic. Proiecțiile viitoare sunt bazate pe livrări ulterioare și rate de consum energetic estimate.

3. Wipro, Septemrie 2009. Noua generație de sisteme Home Energy Management.