Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Servere >> Stiri si comunicate

Vânzările de servere au crescut pe trimestrul unu

31 Mai 2010



Vânzările de servere au crescut ca încasări cu 4,7% în primele trei luni din 2010, totalizând încasări de 10,4 miliarde de dolari la nivel mondial, iar ca număr de unități creșterea este mult mai accentuată, de 23,3% comparat cu aceeași perioadă a anului trecut. Este al doilea trimestru de creștere după o mini-creștere de 1,9 procente în trimestrul patru al 2009 și este primul trimestru de creștere ca valoare a încasărilor din ultimii doi ani, conform unui studiu realizat de International Data Corp. (IDC).
servere


De fapt, vorbim despre cea mai mare creștere a vânzărilor de servere din ultimii cinci ani, încă un semnal că economia mondială este pe cale de relansare, iar companiile privesc acum la online ca la o parte naturală a oricărei afaceri, nu doar un domeniu nou, care merită testat. Serverele de mare putere au cunoscut o creștere a veniturilor de 31,9 procente, cifră record. Echipamentele de nivel mediu (midrange) sunt în scădere, minus 18,9% la unități și minus 28,7% la venituri comparat cu trimestrul unu al 2009. Corporațiile și zona de companii medii au trrecut la înnoirea sistemelor și adoptarea noilor soluții hardware mai eficiente, estimează analiștii IDC: Platformele x86, soluțiile Unix și serverele mainframe vor fi adoptate tot mai agresiv, mai ales în a doua jumătate a anului.


Hewlett Packard continuă să fie numărul unu pe piața de servere, cu 32,% cotă din veniturile totale în primul trimestru. Compania a obținut o creștere de 16,3% comparat cu anul anterior, iar cota de piață a urcat cu 3,3%. ProLiant rămâne cea mai puternică linie de servere la ora actuală. IBM rămâne pe locul doi, cu 27,5% cotă de piață, dar veniturile au scăzut cu 1,2% comparat cu trimestrul 1 al 2009. Compania a dat semne de oboseală cu liniile Power Systems și System Z, dar serverele x86 continuă să se vândă foarte bine. Dell și-a păstrat locul al treilea, cu 16,3% și o creștere a cotei de piață de 5,1%,, veniturile companiei crescând cu 51,9% comparat cu anul anterior. Sun, preluat acum de Oracle și Fujitsu, acum fără Siemens, sunt la egalitate pe locul 4 - circa 6,5% din piață.


La capitolul platforme, Microsoft Windows Server a crescut ca număr de unități vândute (plus 28,3%) dar și ca venituri (plus 33,6%), circa jumătate din serverele noi fiind pe această platformă (48,9%). Linux a crescut de asemenea în trimestrul 1 al 2010, cu 20,4%. Cam 16% din totalul serverelor vândute sunt pe platforma open source. Unix a scăzut însă cu 29%, dar are o cotă de circa 22,% din piața totală. Piața de servere non x86 a scăzut cu 25,9%, conform IDC.


Detalii privind studiul și clasamentul jucătorilor puteți găsi aici.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite