Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Şansa SaaS

31 Mai 2010



În ultimul an, mai mulţi interlocutori au confirmat dificultatea derulării unor proiecte IT pe motivul reducerii drastice a bugetelor de investiţii la clienţi, chiar dacă interesul există. Din acest motiv, unele planuri sunt întrerupte, iar altele stagnează pe fondul unor discuţii şi negocieri prelungite pe tema costurilor. Chiar dacă furnizorii sunt dispuşi la reduceri de preţuri, există un nivel de profitabilitate sub care proiectul devine neinteresant.


Finanţarea devine o problemă spinoasă, cu precădere pe o piaţă unde puţine companii IT pot oferi finanţare din surse proprii, leasingul de software este ca şi inexistent, iar băncile nu găsesc nimic ,,ipotecabil” într-o aplicaţie informatică. Această situaţie ar putea fi gura de oxigen de care are nevoie modelul de business Software ca Serviciu, care transferă o investiţie iniţială într-o plată lunară constantă.


Problema are însă două aspecte: unul ţine de vendori şi de puterea acestora de a face din SaaS un model de business profitabil, iar altul ţine de client şi de puterea acestuia de a înţelege că trebuie să facă un compromis între,,cerinţe proprii” şi ,,costuri mici”. Pentru furnizor cea mai importantă este ,,masa critică”. SaaS este un business de volum, iar dacă vânzările nu ating un nivel destul de ridicat, furnizorul nu va face decât să-şi saboteze propria aplicaţie vândută on premises. Pe de altă parte, clientul trebuie să treacă peste câteva elemente legate de posibilitatea de personalizare a aplicaţiei, dar şi peste faptul că datele sale vor sta acum pe serverele furnizorului. Ambele aspecte sunt uşor de depaşit dacă avem în vedere că, de cele mai multe ori, aplicaţiile sunt mai complexe decât au multe companii nevoie, iar pentru o mare parte din piaţă datele nu sunt în mod real ,,critice”, siguranţa acestora fiind mult mai evidentă într-un centru de date. Mai mult, deoarece o mare parte din companii neglijează backup-ul datelor, SaaS nu înseamnă decât un plus de securitate. Legat de confidenţialiate situaţia este similară, în cele mai multe cazuri sustragerea unor informaţii se face din interior chiar de către persoane care au drepturi de acces.


Dincolo de aceste aspecte, SaaS oferă avantajul unor beneficii imediate. Prin comparaţie, un proiect clasic se complică prin etape de achiziţie hardware, analiză, implementare, testare etc., livrând primele funcţionalităţi la câteva luni după cheltuirea banilor.
Şansa SaaS este ca pentru multe companii cuţitul să fi ajuns la os, iar nevoia unor unelte de management să fie atât de evidentă, încât să rişte cu adoptarea unui model de business relativ nou pentru toate părţile implicate.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite