Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cloud şi virtualizare cu SQL 2008 R2

31 Mai 2010




SQL 2008 R2 este prima generaţie de produs SQL care exploatează nativ, din fabricaţie, avantajele virtualizării. În prezent, foarte multe companii medii şi mari îşi permit să-şi cumpere servere extrem de puternice pe care rulează aplicaţiile scrise în urmă cu câţiva ani. Astfel, gradul de utilizare al hardware-ului devine foarte mic, iar acest lucru permite consolidarea de aplicaţii, adică mai multe aplicaţii pe acelaşi server sau mai multe aplicaţii pe două-trei servere organizate în formă de cluster. Dacă un server cade, celelalte rămân funcţionale.


„Baza noastră de date este pentru prima dată pregătită nativ să valorifice schimbările tehnologice. O companie care vrea să cumpere o licenţă de SQL Enterprise sau SQL Data Center poate acum să folosească doar cu o licenţă, chiar dacă e un pic mai scumpă, patru aplicaţii sau nelimitat, depinde de versiunea pe care o cumpără. Produsul, preţul şi licenţierea sunt adaptate pentru acest mod de utilizare software. Noi spunem că suntem mult mai competitivi decât alţii, în modul în care adaptăm licenţierea pentru aceste schimbări de arhitectură hardware. Un client care optează pentru baza de date Microsoft are economii de costuri şi de aici pentru aplicaţii folosite în regim de virtualizare. Noi încurajăm foarte tare clienţii să adopte masiv virtualizarea”, declară Nicolaescu. În acelaşi timp, reprezentantul Microsoft speră să vadă foarte curând primele aplicaţii româneşti care să fie pregătite pentru cloud şi vândute clienţilor în cloud.


„Mă aştept ca această opţiune de vânzare software să aducă profituri mai mari firmelor de software care se decid să-şi vândă astfel aplicaţiile, pentru că îşi reduc foarte mult costurile de suport tehnic la clienţi, costurile de vânzare şi instalare, îşi măresc şansele să câştige clienţi noi. Aştept să văd primele companii româneşti care-şi instalează aplicaţiile în cloud şi vin cu noi pe acest nou val tehnologic care o să schimbe masiv modul cum se dezvoltă şi se vinde software în viitor”, adaugă Gabriel Nicolaescu.


Instrumentele de BI sunt incluse în preţul iniţial al SQL 2008 R2. Însă reprezentantul Microsoft recunoaşte că mai au de lucru la nivel de percepţie, fiind văzuţi ca furnizorul care vine din urmă, nu ca acela care a creat aceste produse pentru prima dată. Produsul este compatibil cu orice bază de date, fie Oracle, DB2, fie FoxPro.


„Companiile mari au un alt specific în achiziţii, preferă foarte mult softuri dezvoltate pe specificaţiile lor, pe nevoi specifice. Dezvoltarea de software la cheie este o piaţă foarte importantă în România şi pe această zonă ne propunem să jucăm activ şi să câştigăm cotă de piaţă, tot prin parteneriatele pe care le avem cu firmele româneşti”, încheie Gabriel Nicolaescu.


Aplicaţiile care rulează cel mai des pe SQL Server

- contabilitate
- gestiune
- CRM
- service management
- HR
- knowledge management
- planning şi foreacasting
- bugetare



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite