Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Un nou mod de abordare pentru outsourcing IT

17 Mai 2005



outsourcing


Multe dintre companiile mari multinationale care isi externalizasera procesele de business si tehnologia informatiei isi readuc unele procese in-house sau cauta alternative, reflecta un studiu realizat de Deloitte Consulting LLP. Studiul, denumit "Calling a Change in the Outsourcing Market", arata ca 70% dintre participanti au avut semnificative experiente negative cu proiecte de outsourcing si privesc cu mari rezerve abordarea outsourcingului.


Studiul a fost realizat pe parcursul lunilor octombrie-decembrie 2004 incluzand raspunsuri ale conducerii cu drept de decizie si angajati cu atributii operationale pentru outsourcing. Printre domeniile din care provin participantii la studiu sunt: transporturi, energie, servicii financiare, telecomunicatii, media, sanatate, dar si sectorul public. Media veniturilor anuale ale companiilor participante la studiu sunt de circa 50 de miliarde dolari, cheltuielile medii cu operatiile de circa 13 miliarde dolari, o capitalizare a pietei de 53 de miliarde si circa 60.000 de angajati. Studiul este realizat la nivel de enterprise, ca dovada trei sferturi dintre organizatiile participante sunt listate la New York Stock Exchange sau la NASDAQ.


Renegocierea contractelor este un rezultat al problemelor cu outsourcingului


Avand in vedere faptul ca studiul este realizat la nivel de mari companii, noua abordare a outsourcingului nu implica efecte pe piata romaneasca sustin surse din piata. Firmele romanesti sunt implicate ca furnizor de outsourcing, mai putin ca intreprinderi care isi externalizeaza procesele. Din punctul lor de vedere acest studiu pune accent pe modul de negociere al clauzelor contractuale pentru outsourcing si termenul prevazut. Daca majoritatea contractelor de outsourcing se incheiau pe termen lung intre 6 si 10 ani, 53% au modificat contractele pe termen mai scurte (de pana la 5 ani) pentru a creste flexibilitatea si puterea de negociere reflecta studiul.


In plus, 57% dintre participanti regasesc costurile pentru servicii pe care le considera incluse in contractul cu furnizorii. „Exista diferente fundamentale intre produsul outsourcing si functiile de service ale outsourcingului, diferente care sunt trecute cu vederea, dar revin”, spune Ken Landis, senior strategy principal al companiei Deloitte. „Furnizorii de outsourcing si companiile pot avea obiective conflictuale, evaluand ca risc al clientului dorinta de inovatie, salvarea de costuri si calitatea. In plus, avantajele structurale proiectate nu se traduc intotdeauna in servicii mai ieftine, mai bune sau mai rapide. Ca rezultat, companiile mai mari au in vedere noi afaceri pentru outsourcing mai apropiate, renegociind contractele existente sau, deseori, aducand functii inapoi in-house”.


Conform studiului, participantii s-au implicat initial in activitati de outsourcing pentru o multitudine de motive cum ar fi: costuri scazute, usurinta in executie, flexibilitate si renuntarea la capabilitatile de dezvoltare in-house. Insa, in loc sa-si simplifice operatiile, multe companii au descoperit ca activitatile outsourcing pot induce o complexitate neasteptata, pot adauga costuri si frictiuni intre canale de valoare, si solicita mai multa atentie din partea conducerii de nivel superior si abilitati de management mai profunde decat se anticipase initial.


Probleme suplimentare de management


Circa jumatate din participantii la studiu au identificat costuri ascunse pentru cele mai comune probleme de management a proiectelor de outsourcing. Unul din patru participanti isi readuce anumite functii in-house dupa ce a realizat ca pot dezvolta intern cu mai mult succes sau la costuri mai mici, in timp ce 44% considera ca rezultatul outsourcing-ului nu il reprezinta salvarea costurilor.


O problema indicata de 48% dintre participanti este lipsa unor metode standardizate de evaluare a business-ului pentru outsourcing. 57% dintre participanti spun ca nu pot elibera resursele interne pentru alte proiecte, fiind necesara o indrumare mai mare decat anticipase managementul initial.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite