Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Proiecte digitale europene: mecanismul prin care IT ajută economia

31 Mai 2010




Tehnologia este singura cale prin care economia Uniunii Europene – mai exact economia fiecărui stat membru – poate depăşi perioada de dificultăţi economice şi poate intra într-o fază de creştere pe termen mai lung, care să permită bărtrânului continent să devină una dintre super-puterile lumii moderne, au explicat oficialii reuniţi la Amsterdam, la World Congress on IT.

Evenimentul are loc o dată la doi ani şi aduce la un loc specialiştii din marile corporaţii ale industriei IT, precum Intel, IBM, Microsoft sau Xerox, cu oficiali din instituţiile europene, din autorităţi şi organisme naţionale din ţările europene şi din companii specializate în consultanţă, servicii sau chiar din domeniul financiar. Anul acesta, pe lista priorităţilor s-au aflat mecanismele prin care tehnologia poate ajuta la dezvoltarea comunităţilor, a eco-sistemelor locale, care apoi generează locuri de muncă, creşterea economiei naţionale şi îmbunătăţirea indicatorilor europeni, cu scopul final de a creşte calitatea vieţii în Europa.


Situaţia Europei nu este roz

Participanţii la World Congress on IT au apreciat că întreaga discuţie despre educaţie şi stimularea creativităţii prin tehnologie nu reprezintă doar discuţii fără sens şi proiecte futuriste, ci structura clară a unor mecanisme – testate şi verificate – pentru stimularea unor industrii şi grupuri, inclusiv prin mecanisme financiare, pentru că vor genera pe viitor creştere.


Paul Otellini, preşedintele Intel, a anunţat pe scena WCIT planurile şi proiectele gigantului american pentru stimularea utilizării tehnologiei. Compania are proiecte pornind de la educaţie, la proiecte e-government, e-health, dar şi proiecte în zona de utilităţi. Mecanismele de dezvoltare au fost într-adevăr dezvoltate pentru ţările sărace, pentru Africa, zona asiatică mai săracă sau America de Sud, a explicat Chris Thomas, coordonatorul programului Intel World Ahead. El a spus că actuala criză economică şi situaţia realmente dificilă în care se găseşte Europa justifică aplicarea acestor mecanisme şi proceduri şi în ţările membre ale Uniunii Europene.


Situaţia dificilă a fost prezentată pitoresc de Neelie Kroes, comisarul european pentru tehnologia informaţiei şi telecom, vicepreşedinte al Comisiei Europene. Ea a spus că Agenda Digitală Europeană reprezintă şansa pentru relansare şi creşterea economică accelerată. Fără asta, bătrânul continent va rămâne veşnic în criză, cu o economie fragmentată, ne-competitivă în comparaţie cu SUA sau China. În acest moment, peste 30% din europeni nu au acces deloc la tehnologie sau Internet. Pentru aceasta, autorităţile de la Bruxelles au stabilit ca priorităţi esenţiale furnizarea accesului la broadband şi educaţie bazată pe tehnologie pentru toţi cetăţenii UE, până în 2020. De aceea sunt atâtea programe şi fonduri destinate industriei IT.
Oficialul european spune că, dacă noua generaţie beneficiază de programe de educaţie bazate pe soluţii IT, este stimulată creativitatea, se creează noi companii, noi locuri de muncă şi premizele pentru o dezvoltare economică de durată. De asemenea, creşte competitivitatea, iar tinerii au mai multe şanse să găsească un loc de muncă la sfârşitul şcolii.


Viziunea Intel privind eco-sistemele

Gigantul american are în proiect stimularea societăţii pornind de la baza sa, de la procesul de educaţie. Astfel, compania derulează simultan mai multe proiecte, precum oferirea de PC-uri Classmate pentru elevi sau programul Intel Teach pentru profesori. Noul Classmate este acum dezvoltat local în ţările în care se desfăşoară proiecte, precum Portugalia sau Olanda. Producători hardware locali asamblează echipamentele, producători de software fac localizarea aplicaţiilor, alţi parteneri locali fac trainingul sau suportul pentru laptopuri. „Facem asta pentru a stimula ecosistemul local, iar noi suntem parte a acestui ecosistem”, a spus Chris Thomas. Oficialul Intel a recunoscut că nu este vorba de acţiuni umanitare, ci de furnizarea de tehnologie către „următorul miliard de utilizatori de PC”. De fapt, toate proiectele sunt construite astfel încât să se susţină şi economic.


Intel a lansat oficial şi proiectul Challenge, care va căuta - inclusiv în România - cele mai reuşite proiecte de afaceri bazate pe IT, facilitând finanţarea acestora.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite