Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Una spunem, alta facem

31 Mai 2010




Horaţiu Şchiopu
Vicepreşedinte RIB


Simţim cu toţii că pe zi ce trece criza s-a adâncit şi în România. În mod firesc, în astfel de perioade reducerea cheltuielilor este una dintre componentele măsurilor de redresare. Asta facem fiecare acasă la noi, când nu mai avem bani în portofel.


La nivelul Autorităţilor, se discută multe proiecte, se vorbeşte mult despre măsuri anticriză, dar nu simţim încă efectele acestor discuţii. Dimpotrivă, în ultima vreme s-a tot discutat despre modificarea celor mai importante reglementări din ultimii 100 de ani, Codurile civil şi de procedură civilă. În cadrul acestor discuţii, a consumat foarte mult timp subiectul desfiinţării executorilor bancari, motivaţiile fiind mai mult sau mai puţin interesate. Dacă tot vorbim despre o lege deosebit de importantă, atunci şi interesul ar trebui să fie unul general, actual şi foarte important.


Aşadar, s-a votat deja desfiinţarea executorilor bancari, principalul argument al măsurii fiind inexistenţa în alte ţări din Uniunea Europeană a acestei profesii sau că aceştia, fiind angajaţi ai băncilor, nu ar fi imparţiali şi ar favoriza creditorul.


Iată câteva argumente contra, pentru care nu cred că trebuie să copiem, pur şi simplu, ce se întâmplă în UE. Primul exemplu e Grecia, deşi mi-e teamă că e cel mai uşor de „copiat”. Pe de altă parte, atât UE cât şi alte state care nu concepeau intervenţia statului în economie au aplicat, în grabă chiar, măsuri contrare. Au validat legislativ şi executiv interesul lor actual, general şi socialmente important.


Relativ la imparţialitate, este adevărat că executorii bancari servesc interesele băncii, dar tot noi declarăm că băncile sunt instituţii de interes general. Băncile trebuie să aibă în primul rând grijă de economiile deponenţilor, deci să facă toate diligenţele legal posibile pentru recuperarea banilor plasaţi. Cum să faci asta mai bine decât prin proprii angajaţi, pe care îi monitorizezi şi cărora le dai logistica necesară? Şi cum să negociezi mai uşor o reeşalonare a datoriei, ca interes social actual şi general, decât prin proprii angajaţi? Cum să recuperezi cu costuri cât mai mici o creanţă, când onorariile executorilor judecătoreşti ajung şi la 10% din creanţă? Nu în ultimul rând, procentul executorilor bancari „părtinitori” e mai mic decât din cealaltă categorie, iar contestaţiile la executare admise împotriva actelor lor mult mai puţine, decât celelalte.


Important este, însă, că din discuţie se omite faptul că cheltuielile de executare se recuperează cu prioritate faţă de orice alte creanţe şi, bineînţeles, de la debitor, interesul executorilor privaţi fiind deci invers proporţional cu cel actual al societăţii.


Altfel spus, desfiinţarea executorilor bancari va creşte semnificativ costurile crizei, efectul fiind doar creşterea pierderilor, diminuarea accesului la credite şi, indirect, reducerea posibilităţii de creştere economică, contrar declaraţiilor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite