Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Statul, un partener incomod pentru mediul de afaceri

01 Iunie 2010



Oxygen Servicii şi Mastermind Communications au organizat, la sfârşitul lunii aprilie, „Cafeneaua de Afaceri”, unde a fost intens dezbătută a doua temă din ciclul România în 2010: „Ieşirea din criză - Perspective economice şi politici de răspuns”. Dezbaterea l-a avut ca moderator pe Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional.

Analiştii economici prezenţi la eveniment au subliniat că situaţia economică rămâne încă dificilă în România. Persistă neîncrederea în sistem, în bănci, în companii. Neîncrederea duce la inactivitate, stagnare, declin. Deficitul fiscal este însă problema majoră a României, fiind nevoie de o consolidare fiscală până în 2012.

Monica Dudian, prof. univ. în cadrul ASE
a specificat că statul ar putea oferi mecanisme de incitaţie şi control.


„Taxele trebuie bătute în cuie. Decât să intervină incert, statul ar trebui mai bine să nu intervină. Codul fiscal trebuie să rămână stabil, să nu se schimbe. Taxele trebuie să rămână aceleaşi, şi pe perioadă de creştere şi pe perioadă de recesiune”, a mai spus Monica Dudian.


Cristian Nacu, partner Enterprise Investors s-a arătat extrem de neîncrezător în soluţiile Guvernului. „Cum ar putea să influenţeze Guvernul reluarea creşterii? Dacă stăm să ne gândim bine, nu a reuşit să influenţeze nici creşterea. Ce-i rămâne? Să influenţeze consumul, probabil, iar speranţa noastră e să influenţeze consumul din resurse interne. Însă, după măsurile luate de Guvern până acum, acest lucru nu se întrevede”, a precizat Nacu.


Florian Libocor, însă, economistul şef al BRD, mizează pe consum. „Consumul va creşte. Pentru 2010, creşterea economică nu va fi mai mult de 0,9%-1%. Nu văd cum exporturile ar putea fi principalul motor de creştere în 2010”, a adăugat Libocor.


Mihai Tănăsescu îl contrazice pe reprezentantul BRD. „Consumul agregat a scăzut. Deci nu cred că trebuie să ne bazăm pe consum. 2010 va fi un an al revenirii, dar al unei reveniri timide. Va schimba un trend, dar nu va aduce modificări substanţiale în economia românească. În România, inflaţia e mai mult structurală. Nu mai avem un risc al contului curent, dar dacă revenim la un consum finanţat extern, acest risc va creşte. Adaptaţi cererea internă cu produsele care se pot fabrica în România. Acesta este sfatul meu”, a concluzionat reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite