Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Microcentrale electrice inovative, bazate pe resurse regenerabile

07 Iunie 2010



În ultimii ani a apărut un interes din ce în ce mai mare referitor la utilizarea instalaţiilor de conversie energetică din resurse regenerabile. În acest sens, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA a iniţiat proiecte care îşi propun fructificarea resurselor naturale regenerabile.

Unul dintre proiectele desfăşurate de ICPE-CA, în parteneriat cu ICPE-ME, ICPE ACTEL, UPB- Facultatea de Energetică, Academia Informatizatã pentru Stiinţe Tehnice, Economice, de Drept şi Administratie, Academia de Ştiinţe Tehnice din România şi Hidroserv Cluj, cu denumirea “Microcentrale electrice inovative, bazate pe resurse regenerabile (eolian şi hidraulic), cu extinderea plajei vitezei de utilizare a fluidelor de lucru, dincolo de limitele uzuale”, şi-a propus dezvoltarea a două micro-instalaţii de conversie energetică. Micro-instalatiile sunt în gama de puteri 1-5 KW (o microturbină şi o microhidrocentrală), se bazează pe soluţii româneşti inovative, care să poată fi asimilate ulterior de către economie, în condiţii de fiabilitate ridicată, la preţuri avantajoase comparativ cu cele de pe piaţa europeană de profil.

Până în acest moment, activitatea s-a concentrat pe aplicaţia eoliană, desfăşurându-se activităţi în ceea ce priveşte dezvoltarea unui generator electric, cu elemente de noutate referitoare la indusul acestuia, şi a electronicii de forţă conexe, care să permită funcţionarea turbinei într-o plajă extinsă a vitezelor vântului, pentru a creşte nivelul de energie utilizabil. Au fost dezvoltate mai multe modele experimentale în gama 0,5 – 5 KW, urmând ca în decursul acestui an institutul să dezvolte şi un model optimizat de microhidrocentrală electrică ce nu necesită amenajări hidrotehnice (baraj, bazine de acumulare) pentru amplasamente pe cursuri de ape cu căderi mici şi foarte mici, utilizând numai energia cinetică de curgere a apei. În acest sens, microturbina hidraulică experimentală se va amplasa în zona centrală a Ardealului.

Pentru buna desfăşurare a proiectului, ICPE-CA, conducătorul proiectului, a contribuit consistent la acest proiect cu circa 500.000 lei din fonduri proprii şi cu activitatea a mai mult de 10 cercetători, iar rezultatele acestor activităţi au fost premiate la târguri şi saloane de cercetare internaţionale(Geneva, Hanovra, Bruxelles etc), unde institutul a obţinut în fiecare an o serie de premii şi medalii.




Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite