Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Articole

Premii de excelenţă pentru inventatorii medaliaţi la Geneva

09 Iunie 2010



După ce au castigat 58 de medalii la cel mai important eveniment mondial de inventica, Salonul International de Inventii de la Geneva, inventatorii romani au fost omagiati si in Romania, unde le-au fost acordate premii de excelenta, in cadrul unei ceremonii organizate de Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR)si Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS).




Desfasurat sub titlul, Inventiile romanesti premiate la Geneva si mediul de afaceri romanesc:De la idee la rezultate, manifestarea a reprezentat totodata si o reeditare la Bucuresti a standului romanesc de la Geneva. Scopul, potrivit declaratiei domnului Valentin Cismaru, vicepresedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, a fost acela de a deschide dialogul dintre inventatori si oamenii de afaceri romani si de arecunoaste pe plan intern a meritelor celor care au contribuit substantial la crearea unei bune imagini a tarii noastre.

“Rezultatele obtinute an de an vin sa certifice faptul ca tara noastra este ofertanta din punct de vedere al inteligentei si imaginatiei creatoare, iar implicarea la nivel guvernamental prin Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului - respectiv Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, a permis o reprezentare unitara si coerenta, extrem de bine apreciata de partenerii internationali”, se precizeaza in comunicatul de presa al ANCS.


Anul acesta cele 46 de inventii romanesti prezente la Salonul International de Inventii de la Geneva au obtinut 58 de medalii din care: 24 medalii de aur, 15 medalii de argint, 8 medalii de bronz si 11 premii speciale. Dupa ce in 2009 inventia ROBOSCAN a castigat pentru prima dat in numele Romaniei, Marele Premiu al Salonului de la Geneva, in 2010, inventia realizata de Raluca-Ioana van Staden si finantata de ANCS prin Programul Parteneriate, a castigat Trofeul de Aur al Organizatiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuala pentru Cea Mai Buna Femeie Inventator. Dispozitivul inventat de Raluca-Ioana van Staden este "un senzor care determina existenta cancerului in corpul uman, la nivel molecular, direct din sange, printr-o procedura simpla care poate sa-ti spuna acest lucru in mai putin de 6 minute".

Transformarea banilor in cunoastere, transformarea cunoasterii in bani


In discursul inaugural, presedintele ANCS, prof.dr.ing. Adrian Curaj, a apreciat ca Romania poate face diferenta prin investitia in stiinta si inovare, ce poate aduce calitate sociala si competitivitate economica. „Este necesara corelarea politicilor de cercetare, invatamant superior si inovare. Europa pregateste planul ei de inovare ce va fi lansat in aceasta toamna. Romania s-a angajat sa aiba propriul raspuns, planul sau de inovare, primul in Romania, in 2011, si pentru aceasta politicile sectoriale vor fi corelate astfel incat sa raspunda unor prioritati nationale.
Cercetarea inseamna transformarea banilor in cunoastere, inovarea inseamna transformarea cunoasterii in bani.
Exista proiecte mari aparute intr-o fereastra de oportunitate. Romania poate dezvolta un cluster/ campus de excelenta/ hot spot international de invatamant superior in Magurele, langa Bucuresti, ce va marca, prin stiinta, inovare, inventii tehnologii si patente, urmatorii ani. Este vorba de infrastructura pan-europeana de cercetare ELI Nuclear Physics, laseri de putere extrema si aplicatii in fizica nucleara, dar nu numai atat. Folosind sinergia fondurilor structurale si contextul programelor operationale actuale, tara noastra va putea concentra resurse de sute de milioane de euro, poate chiar un miliard de euro, in perioada2011 -2015, cu impact asupra competitivitati economice a Romaniei si a calitatii sociale.

Au mai fost premiati inventatorii romani care au obtinut premii la Geneva in ultimii doi ani si trei tineri liceeni care au realizat o serie de inventii deja cunoscute pe plan international, cele mai mari companii de IT din lume incercand sa-i recruteze prin oferirea de burse de studiu cat mai atractive. Ionut Alexandru Budisteanu este elev la Colegiul National ,,Mircea cel Batran" din Ramnicu Valcea, iar ultima inventie premiata (Targul International de Stiinta si Inginerie Intel (ISEF), 9-14 mai 2010, San Jose, California) este NeurosLab Rapid Application Development for Artificial Intelligence. Cu aceasta inventie Ionut a a castigat premiul I oferit de compania Association for Computing Machinery si locul IV, la categoria ,,Computer Science”. Cristian Emilian Rosu, de la Colegiul National ,,Emanoil Gojdu", din Oradeasi Paul Sucala, de la Colegiul National ,,Silvania" din Zalau lucreaza ca echipa de cativa ani. Ultima inventie premiata (Targul International de Stiinta si Inginerie Intel (ISEF), 9-14 mai 2010, San Jose, California) este un dispozitiv care scaneaza spatiul din fata masinii, calculeaza posibilitatea producerii unui accident si preia partial controlul vehiculului in cazurile de risc mare. Cu aceasta inventie au castigat premiul I, precum si o distinctie din partea United States Coast Guard Boating Safety Award (asociatie a USA Navy).








Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite