Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Noi tehnologii de optimizare a culturilor vegetale in vitro

14 Iunie 2010



În vederea optimizării culturilor vegetale in vitro, prin utilizarea unor materiale carbonice microstructurate, pe bază de compuşi de intercalare carbonici ca aditivi speciali la mediile de cultură specifice plantelor lemnoase, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA, în colaborare cu Institutul Naţional de Ştiinţe Biologice şi Universitatea Bucureşti - Grădina Botanică ”Dimitrie Brandza”, a finalizat un proiect denumit “Tehnologie modernizată de micropropagare pentru specii de plante lemnoase cu valoare economică şi ecologică”.

Cercetările din cadrul proiectului au vizat testarea şi evaluarea eficienţei noilor materiale carbonice, pe cale experimentală, şi utilizarea rezultatelor obţinute în economie.
În acest sens, obiectivele proiectului s-au concretizat în propunerea unor metode de optimizare a procesului de micropropagare vegetală, prin utilizarea de materiale carbonice nanostructurate, ca aditivi speciali la mediile de cultură specifice.

Rezultatele proiectului au constat în elaborarea unei tehnologii “in vitro” modernizate, de laborator, pentru speciile lemnoase refractare la crestere. Aceste rezultate pot fi utilizate în producţie, în proiecte de conservare a florei, biotehnologie, silvicultură şi ştiinţa materialelor.

La nivel naţional, dezvoltarea de culturi vegetale in vitro, prin folosirea de materiale carbonice pe bază de compuşi de intercalare, reprezintă o abordarea originală de stimulare dirijată a proceselor biochimice din materialul vegetal.

Cercetările iniţiate de INCDIE ICPE CA, privind sintetizarea de noi materiale carbonice microstructurate destinate unui astfel de scop, pot servi în aplicarea unor măsuri benefice asupra optimizării protocoalelor de cultură vegetală in vitro, constituind, cu certitudine, elemente de noutate nu numai la nivel naţional ci şi internaţional.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite