Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

IBM propune soluții pentru cercetare

17 Iunie 2010Oamenii de stiinta au conceput o modalitate de a automatiza si accelera un proces complex ce le permite cercetatorilor sa evalueze mai usor structura proteinelor care determina aparitia cancerului si sa gaseasca o modalitate de combatere a acestei maladii. Aceasta noua abordare automatizata poate de asemenea ajuta explorarea cauzelor altor boli, precum si cercetarile in domeniul alimentar. Realizarea anuntata astazi a fost posibila datorita proiectului Help Conquer Cancer desfasurat in colaborare cu IBM si World Community Grid, un sistem de calculatoare personale interconectate ale voluntarilor care au donat puterea de procesare disponibila pentru proiecte umanitare. Sistemul World Community Grid, sponsorizat de IBM, ofera gratuit cercetatorilor din intreaga lume puterea de calcul identica cu a unor echipamente de milioane de dolari, ce permite efectuarea de cercetari medicale, nutritionale, energetice si asupra mediului.

Cercetare / cancerIn colaborare cu World Community Grid, proiectul Help Conquer Cancer a creat un sistem care recunoaste cu acuratete momentul in care mostrele de proteine incep procesul de solidificare, numit cristalizare. Proteinele pot fi astfel examinate cu raze X speciale. Procesul este util la identificarea si studierea modalitatii in care structura, forma si interactiunile dintre anumite proteine pot conduce la aparitia cancerului. Folosind capacitatea sistemului Grid, cercetatorii au programat sistemul sa recunoasca 80% dintre celulele cristalizate si 98% dintre celulele proteice existente inaintea aparitiei procesului de cristalizare. Acest lucru permite examinarea unui numar de imagini de sase ori mai mare decat era posibil in cazul examinarii imaginilor de catre un operator uman, intr-o perioada mult mai scurta.

Automatizarea procesului de identificare a celulelor cristalizate poate accelera cercetarile efectuate in numeroase proiecte biologice si genetice, deoarece cristalizarea reprezinta o parte cheie in studierea proceselor biologice. De asemenea, automatizarea poate confirma rezultatele altor proiecte menite sa obtina structuri proteice, proiecte cum ar fi: Nutrition Rice for the World, care foloseste sistemul World Community Grid pentru a crea specii de orez mai sanatoase si mai rezistente.

IBM a donat componentele hardware, software, serviciile tehnice si experienta sa pentru a construi infrastructura sistemului World Community Grid. De asemenea, IBM ofera gazduire, intretinere si suport gratuit acestui sistem.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite