Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Sisteme optice 3D pentru masura si control

21 Iunie 2010



Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA, în cadrul Departamentului de Eficienţă în Conversia şi Consumul de Energie, dezvoltă tehnici de masură şi control de ultimă generaţie, folosind sisteme optice de digitizare tip ATOS 3D şi sisteme optice 3D de analiză a cinematicii, vibraţiilor şi solicitărilor, tip PONTOS HIGH SPEED.

Utilizând sistemul ATOS 3D se obţin coordonate 3D cu precizie ridicată, de până la 0,01mm, cu o performanţă ridicată. Rezoluţia de detaliu cu zoom şi selecţia extinsă a zonelor de măsură permit gruparea eficientă şi raportarea precisă a datelor, în domeniile: inginerie inversă, controlul calităţii, prototipare rapidă, frezare rapidă pe maşini unelte CNC a reperului scanat, modelare/simulare digitală.

Sistemul ATOS 3D este mobil, fiind capabil să masoare obiecte de diferite mărimi (pornind de la dimensiuni ce se înscriu în volume de măsură de la 40x30x15 mm), componente turnate filigranat sau obiecte de mari dimensiuni (aeronave, nave, etc.), folosind asamblarea de imagini.

Sistemul PONTOS reduce procedura de măsurare la o fracţiune de timp, oferind informaţii despre coordonatele 3D, deplasările 3D, deformaţiile, vitezele şi acceleraţiile obiectelor măsurate. În plus, rezultatele măsurate sunt prezentate grafic şi video. În acest moment, ICPE- CA este unicul deţinător din Romania al sistemul PONTOS.

Aplicaţiile sistemelor 3D menţionate mai sus pot fi utilizate în special în industria auto, pentru analiza deformaţiilor şi vibraţiilor mecanice, în construcţii civile, poduri, cale ferată, pentru analiza deformaţiilor şi şocurilor mecanice, în biomedicină, pentru analiza şi corecţia mişcărilor corpului uman, în modelarea/simularea digitală şi în multiple aplicaţii culturale.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Optical Metrology
Puteti afla mai multe informatii despre sistemul de scanare 3D ATOS sau sistemul de analiza a miscari PONTOS vizitand pagina www.scanare3d.com <a href="http://www.scanare3d.com">www.scanare3d.com</a>
10 Ianuarie 2012, 11:31:12