Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

PMday 2010 – prima conferinţă de project management

24 Iunie 2010

Sfârşitul lunii mai a adus în peisajul evenimentelor din Capitală o premieră: prima conferinţă internaţională de project management, PMday România 2010. Organizat de PMI Romania Chapter şi Microsoft, evenimentul şi-a propus să aducă laolaltă metodologia şi tehnologia din domeniul managementului de proiect, fiind adresat managerilor de proiecte sau persoanelor active în domeniul proiectelor şi programelor.

Cu această ocazie a fost lansată şi cartea „Ghidul cunoştinţelor în managementul proiectelor”. „Traducerea în limba română a ultimei ediţii a Ghidului aduce în faţa cititorului român o formă practică şi uşor de înţeles a acestei reputate resurse. Comunitatea de profesionişti în domeniul managementului proiectelor reprezentată prin PMI Romania Chapter consideră că traducerea de faţă este un pas necesar pentru răspândirea pe scară largă a celor mai recente cunoştinţe şi practici în managementul proiectelor, cu atât mai mult cu cât profesia «manager de proiect» a fost inclusă încă din anul 2003 în Codul Ocupaţiilor din România”, spune Simona Bonghez, preşedinte PMI Romania Chapter.


Doi recunoscuţi speakeri au vorbit audienţei, în sesiunea de dimineaţă, despre noi tendinţe şi paradigme în managementul proiectelor: Stephen Forte, Chief Strategic Officer al companiei Telerik, a abordat într-o manieră interactivă aplicabilitatea metodologiilor Agile, iar Velimir Srica, cunoscut autor, profesor în cadrul unor renumite şcoli de management, fost ministru al Croaţiei pentru IT&C, a vorbit despre un nou stil de leadership.


Metodologia Agile de management de proiect şi dezvoltare este adoptată de din ce în ce mai multe organizaţii. După o introducere în noţiunile de bază Agile şi Scrum ca planificarea şi estimarea proiectului, Scrum Master-ul, echipa, product owner şi burn down şi, desigur, Scrum-ul zilnic, Stephen Forte a introdus participanţii în numeroase aplicaţii reale ale metodolgiei, extrase din propria sa experienţă. De asemenea, au fost discutate teme ca negocierea cu mediul de activitate, dinamica echipei, precum şi utilizarea Scrum în organizaţiile mici, în companiile mari, dar şi în cele de consultanţă.


Velimir Srica a adus în discuţie un nou stil de leadership, o nouă paradigmă menită a creşte performanţele echipelor de proiect, bazată pe iubire şi nu pe teamă. Conform unor studii, 80% din proiecte eşuează din cauză că ne lipsesc abilităţi sociale şi emoţionale. De aceea, Velimir Srica crede că Inteligenţa Socială este mai importantă decât Inteligenţa Profesională şi este cea care asigură succesul unui proiect.


Pecha Kucha – prezentările de 8 minute

Sesiunile de după-amiază – Oameni şi Competenţe şi Procese şi instrumente – au adus noutăţi privind abilităţile necesare unui manager de proiect, informaţii despre certificarea internaţională în domeniu sau despre rolul comunicării nonverbale în proiecte, dar şi „secrete” ale accesării fondurilor structurale sau tendinţele majore în 2010 pentru proiecte de succes: Business Analysis, metodologii performante şi instrumente noi.


Evenimentul a adus şi o noutate: o secţiune specială Pecha Kucha cu cinci speakeri, care au delectat audienţa timp de 8 minute fiecare. Pecha Kucha este un concept nou de prezentare în care speaker-ul are la dispoziţie un timp extrem de limitat, iar slide-urile, care se derulează pe măsură ce speaker-ul vorbeşte, sunt concepute mai degrabă ca dimensiune vizuală pentru prezentare şi nu ca rezumat al acesteia.


„Eforturile organizatorilor au fost recompensate: evaluările arată că participanţii au fost mulţumiţi de eveniment şi că îşi doresc repetarea lui, partenerii European Project Consulting, Roland Gareis Consulting, PM Solutions şi Trilex (fără a căror implicare evenimentul n-ar fi putut fi realizat) au fost satisfăcuţi de anvergura evenimentului şi sperăm să îi avem alături de noi şi anul viitor”, adaugă preşedintele PMI Romania Chapter.


Atât PMI Romania, cât şi Microsoft sunt hotărâţi să continue seria de PMdays. „Ştacheta a fost setată la un nivel înalt, ca urmare anul viitor ne gândim la un eveniment cu o mai largă participare internaţională. Piaţa, în special datorită condiţiilor economice, este din ce în ce mai interesată de eficienţă, de obţinerea de rezultate cu minim efort, de utilizarea cât mai rapidă a rezultatelor proiectelor (mult mai reduse ca număr şi ca valoare a investiţiei decât în anii anteriori) şi, ca urmare, încearcă să se asigure că au manageri de proiect valoroşi în organizaţiile lor sau că experienţa acumulată în proiectele anterioare rămâne în organizaţie şi poate fi reutilizată în proiectele viitoare. Managementul de proiect începe să fie privit şi înţeles ca o necesitate în organizaţiile care implementează proiecte”, încheie Simona Bonghez.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite
Popovici Virgil
De unde poate fi cumparat Ghidul cunostintelor in Managementul Proiectelor tradus si lansat la acest eveniment? Cu stima.
24 Iunie 2010, 10:29:02
Luiza Sandu
Buna ziua, Va rog sa trimiteti un mail la adresa board@pmi.ro. Veti fi contactat si veti primi toate informatiile necesare. Va multumim pentru mesaj.
28 Iunie 2010, 06:56:43