Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Soft-ul ca serviciu

17 Mai 2005



Gabriel VasileAveti o evidenta clara a tuturor licentelor achizitionate si a timpului real de utilizare a aplicatiilor respective? Ati remarcat ca anumite functiuni ale unor aplicatii nu le folositi niciodata dar ati platit pentru asta?


Raspunsurile nu tocmai multumitoare la aceste intrebari au facut ca tendinta ultimilor ani sa fie livrarea aplicatiilor ca servicii, mai concret inchirierea acestora. Mediul care faciliteaza aceasta inchiriere este Internetul, iar avantajul major este plata pe masura utilizarii. Conexiunile broadband, ofertele cu latime tot mai mare de banda la pret de dumping au contribuit tot mai mult la definirea acestor tendinte. Evident un abonament lunar este mai tentant decat o plata integrala mai ales pentru o companie mica sau un home-user. Nu stiu daca sistemul acesta ar putea fi si rentabil pentru un sistem de operare ca windows sau pentru un antivirus insa cu siguranta pentru aplicatii din categoria « distractie » ( jocuri, muzica, etc ) poate fi o optiune interesanta.


In mod cert sectorul business este beneficiarul ideal. Folositi o aplicatie atunci cand aveti nevoie de ea, pe un numar de statii dorit, pe un termen definit in functie de necesitati si platiti ca atare. Licentele pentru aplicatiile de business au costuri mari (30% din valoarea unei implementari ) si un efort financiar brusc poate fi astfel evitat. Mai mult, infrastructura hardware necesara este o investitie destul de mare, iar personalul IT ce administreaza aplicatiile reprezinta cheltuieli suplimentare daca avem in vedere salarii, traininguri sau alte costuri asociate muncii. Nici costurile legate de securitate nu trebuie neglijate mai ales in contextul tot mai deselor atacuri cu virusi.


Transferul acestor costuri catre furnizorii de solutii poate fi o varianta de eficientizare, sau chiar de realizare a unor proiecte informatice. Aplicatiile in cauza vor fi permanent functionale si actualizate, iar compania isi va vedea linistita de activitate. In locul unor cheltuieli greu de urmarit si cuantificat, unele chiar imediate sau imposibile va fi o factura lunara previzibila. Poate costurile generale nu vor fi substantial mai mici insa cheltuielile se vor intinde pe o perioada lunga de timp. Un alt avantaj este natura contractului care fiind unul de servicii poate fi reziliat in orice moment daca exista nemultumiri legale. Un dezavantaj al sistemului este pastrarea datelor firmei pe serverele providerului solutiei si dependenta totala de ISP (Internet Service Provider) care pe meleagurile noastre iti pot rezerva surprize. O alta varianta poate fi optarea pentru sistemul de inchiriere doar in cazul unor aplicatii non-critice pentru tipul de activitate desfasurat. Daca insa sectorul de activitate nu este unul critic si se contracteaza o conexiune de calitate pentru back-up aceste nelinisti pot fi inlaturate.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite