Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

MySQL – o bază de date cu „moştenitori”

24 Iunie 2010





Creatorii petiţiei scriau că „dacă aceste DPI cad în mâna competitorului principal al MySQL, atunci MySQL încetează imediat să mai fie o alternativă pentru produsele foarte scumpe ale Oracle. Până acum, clienţii au avut posibilitatea de a folosi MySQL în loc de produsele Oracle în noile lor proiecte. Câteva companii mari chiar au migrat de la Oracle la MySQL. Oricine putea ameninţa oamenii de vânzări ai Oracle cu folosirea MySQL, în cazul în care nu i se acorda o reducere mare. Dacă Oracle va deţine MySQL, oamenii de vânzări în mod sigur vor râde când clienţii vor mai încerca această tactică. Scăparea de această problemă valorează pe puţin 1 miliard de dolari pe an pentru Oracle”.


Dacă acum zece ani MySQL era o bază de date de slabă calitate, care mergea totuşi foarte bine pentru „web” şi pentru alte scopuri unde se cere numai citirea sau mai mult citirea datelor, în timp lucrurile s-au schimbat. Iar în ultimii ani, a devenit din ce în ce mai popular ca alternativă pentru reducerea costurilor în marile înteprinderi şi în organizaţiile guvernamentale. A urcat din mediul privat şi departamental de dimensiuni reduse în mediul proiectelor de referinţă al unor organizaţii mari ca Google, Facebook, ebay, Poliţia Suedeză, bănci, linii aeriene.


Desigur, Oracle oferă un număr de funcţionalităţi pe care MySQL nu le are azi, dintre care pe unele probabil nici nu o să le aibă în decursul următorilor ani. Cu toate acestea, din ce în ce mai mulţi programatori găsesc că MySQL oferă o mare parte din lucrurile de care chiar au nevoie, inclusiv funcţionalităţi de „întreprindere”, mai spun cei din comunitatea open source.


Iată ce spune, însă, un angajat al Oracle pe un forum, subliniind că vorbeşte în nume personal şi nu ca angajat al Oracle, fiind utilizator şi cunoscător al mai multor baze de date, de peste 20 de ani: „Cine spune că MySQL este competitor pentru Oracle are o părere... hmm.. interesantă. E ca şi cum ai compara Bugatti Veyron/Ferrari Enzo/o maşină de Formula 1 cu... nici nu ştiu ce să zic să fie comparaţia adecvată... Tata Nano? Să compari din punct de vedere features/performanţe/stabilitate baza de date care e opţiunea numărul 1 a băncilor, organizaţiilor financiare, organizaţiilor din sectoarele publice ş.a.m.d. cu «opţiunea nr. 1» a webmasterilor pentru forumuri... da, e posibil... pot să aibă cam acelaşi «market share» în segmentele lor... dar e comparaţia adecvată? Locul lui MySQL nu a fost şi nici nu va fi niciodată în segmentul enterprise. Şi banii, să fim serioşi, de aici vin, şi nu de la «forumişti»”.


MariaDB – copilul MySQL

Monty Widenius, prin compania proprie Monty Program Ab, împreună cu Percona, o altă companie care oferea servicii şi suport pentru MySQL, au anunţat că vor forma un consorţiu neutru, „The Open Database Alliance” cu scopul de a deveni un centru de resurse pentru MySQL. Acesta se va baza pe propria ramură MySQL dezvoltată de Widenius, cu cod derivat, binare, cursuri, suport şi îmbunătăţiri proprii, toate sub marca MariaDB: „MariaDB va lucra exact ca MySQL. Toate comenzile, interfeţele şi API care există în MySQL sunt şi în MariaDB”, declară Widenius.


MariaDB va include motoarele de stocare Maria DBMS şi Prime XT, iar conform declaraţiilor lui Widenius, va avea mai puţine erori, o linie de testare mai bună, performanţe ridicate, toate acestea fiind comparate cu versiunea Sun a MySQL 5.1, pe care acesta a declarat-o în mod public inutilizabilă în mediul de producţie, astfel, MariaDB şi Open Database Alliance pretându-se şi fiind alternativa cea mai potrivită ca variantă derivată a MySQL.


Această variantă poate fi ameninţată în orice stadiu al dezvoltării de brevetele lui MySQL, dacă acestea sunt achiziţionate de Oracle.


80-85% din site-uri livrează conţinutul prin intermediul unei baze de date MySQL. Conform unui sondaj realizat de 451Group, în momentul de faţă 82,1% din cei chestionaţi utilizează MySQL. Până în 2011 acest procent va scădea la 78,7%, iar în 2014 la 72,3%.


În scurt timp vom auzi, probabil, din ce în ce mai des de numele MariaDB, noul engine ce a luat startul de la versiunea 5.1 a MySQL şi care va înlocui binecunoscutul delfin cu o focă.


Datorită campaniei „Salvaţi MySQL” şi a petiţiei online, am obţinut câteva promisiuni publice din partea Oracle, ba chiar am reuşit să convingem Rusia să ceară angajamente ferme companiei Oracle. Ne-am asigurat, astfel, că unele versiuni ale MySQL vor fi disponibile open source în următorii patru ani. Lupta nu s-a terminat. Cel puţin UE, Rusia şi Australia vor supraveghea cu atenţie compania Oracle în următorii 4-5 ani. Dacă Oracle nu-şi va onora angajamentele sau dacă se va înregistra o reducere notabilă a competiţiei pe piaţa bazelor de date, aceste organisme ar putea acţiona.
Va exista probabil şi un recurs la actuala decizie a UE, deoarece mai există întrebări care nu au primit nici un răspuns. Vom vedea ce se va întâmpla. Noi, cei de
la Monty Program Ab vom continua să lucrăm la MariaDB. Am lansat deja prima versiune stabilă şi lucrăm la următoarea. Oferim în continuare suport, training şi consultanţă atât pentru MariaDB, cât şi pentru MySQL, dacă aveţi nevoie. Mulţumesc pentru ajutor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite