Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Private Cloud Computing. Interviu Liviu Bozga, director Infrastructure Solutions – S&T România

24 Iunie 2010




Liviu Bozga, director Infrastructure Solutions – S&T România:
„Private Cloud Computing înseamnă simplificarea achiziţiilor, a bugetării, a politicilor aplicate şi a arhitecturii”


Recent, Grupul S&T a anunţat obţinerea celei mai avansate certificări în domeniul serverelor Cisco UCS (Unified Computing System), care include expertiza în domeniul tehnologiei server, la nivelul întregii regiuni a Europei de Est. Certificarea consolidează parteneriatul pe care grupul listat la Bursa din Viena îl are cu Cisco Systems şi contribuie la accelerarea ritmului de adopţie a tehnologiei „cloud computing” de către clienţii din regiunea în care activează. Modul în care tehnologia „cloud computing” contribuie la eficientizarea activităţii şi la sporirea performanţelor companiilor care o adoptă ne-a fost detaliat de domnul Liviu Bozga, director Infrastructure Solutions – S&T România.



Market Watch: Ce reprezintă tehnologia „cloud” pentru mediul de afaceri?


Liviu Bozga:
În contextul economic prezent, companiile sunt nevoite să controleze foarte strict toate costurile. Componenta IT, văzută până nu de mult ca un instrument de susţinere a afacerii, îşi poate dovedi astăzi importanţa pe care o are ca element de optimizare a activităţilor şi de creştere a productivităţii organizaţiei cu ajutorul unor tehnologii „tinere”, dar cu eficienţă dovedită. Multe întreprinderi se confruntă cu creşterea costurilor IT şi a complexităţii centrelor de date. Una dintre noile tehnologii adresată centrelor de date este „private cloud computing” – cloud computing în mediul privat al organizaţiei, o tehnologie care permite eliminarea legăturilor fizice dintre aplicaţiile utilizate de o companie de infrastructura (fizică) IT, prin intermediul virtualizării. Aplicaţiile sunt localizate în maşini virtuale care rulează în mod redundant peste o platformă hardware optimizată din punct de vedere al consumului de energie şi al densităţii de procesare şi stocare. Pentru utilizatorul proceselor de afaceri nu contează poziţionarea aplicaţiilor în acest „nor” (cloud), dar este importantă alocarea de servicii în mod flexibil, în condiţii de furnizare a acestora pe bază de SLA şi la costuri predictibile. Din punctul de vedere al unui director general sau al unui director financiar, elementele care sunt urmărite atunci când se discută despre infrastructura IT sunt agilitatea în furnizarea de servicii şi posibilitatea de control al costurilor. Detaliile tehnice sunt mai puţin relevante.

MW: Ce înseamnă „cloud computing” privind prin prisma Enterprise IT Governance?


L.B.:
Din punct de vedere al guvernanţei IT, “cloud computing” înseamnă simplificarea achiziţiilor, a bugetării, a politicilor aplicate şi a arhitecturii. În acelaşi timp, adoptarea tehnologiei contribuie la creşterea consistentă a gradului de utilizare a componentei IT, înregistrându-se o încărcare apropiată de maxim. Serviciile IT furnizate pot fi ajustate în timp real, în funcţie de cererea existentă. În plus, baza de costuri devine trasabilă, iar serviciile oferite de departamentul IT pot face obiectul unui decont lunar, în funcţie de utilizare, subsumat unui catalog de servicii tip ITIL (bazate pe SaaS sau IaaS, de exemplu).

MW: Cum funcţionează tehnic un astfel de „cloud”?


L.B.:
Cisco UCS adaugă valoare în centrele de date deoarece decuplează scalabilitatea de complexitate. Adăugarea de resurse de procesare se realizează incremental, cu un minimum de componente hardware şi cu legături 10 Gbit FCoE instalate în întregul centru de date. Un rol important îl joacă utilizarea switch-ului virtual distribuit Cisco Nexus 1000V, echipamentul permiţând ca maşinile virtuale să fie migrate mult mai uşor. Facilităţile disponibile pe un sistem cloud permit consolidarea dinamică a sarcinilor de procesare şi gestionarea eficientă a resurselor prin decuplarea serverelor blade neutilizate.

MW: Care este gradul de scalabilitate a unui sistem cloud bazat pe tehnologie Cisco?


L.B.:
În funcţie de anvergura serviciilor IT necesare organizaţiei, sistemul de servere blade este scalabil până la un număr maxim de 320 de unităţi fizice. În cazul în care se impune, sunt posibile suprastructuri în funcţie de nevoi. Un avantaj îl reprezintă faptul că partea de cablare a unui sistem cloud poate susţine expansiunea acestuia, iar provizionarea serverelor noi şi alocarea de maşini virtuale şi aplicaţii se face simplu, prin intermediul unor aplicaţii dedicate.

MW: Cărui tip de organizaţie i se adresează tehnologia Cisco UCS?


L.B.:
Practic, este greu de definit cui nu se adresează această tehnologie. Clienţii corporatişti care doresc reducerea cheltuielilor operaţionale şi a celor pentru investiţii (OPEX şi CAPEX), care au ca scop asigurarea eficienţei şi a agilităţii componentei IT, care urmăresc să reducă riscurile asociate DR şi, în acelaşi timp, vor să facă un pas spre Green IT sunt cei care se înscriu în profilul utilizatorului tehnologiei Cisco UCS. Pentru aceste companii, cloud computing reprezintă o soluţie care trebuie analizată cu foarte mare atenţie, atât pentru utilizarea ca mediu pentru sistemele Mission Critical, cât şi pentru mediile de test şi dezvoltare. În general, un client care deţine un număr semnificativ de servere poate lua în calcul consolidarea şi virtualizarea componentei IT în cadrul unei platforme formate din echipamente Cisco UCS şi EMC şi licenţe VMware.


De asemenea, tehnologia Cisco UCS se adresează clienţilor care doresc un model „invest as you grow“ şi urmăresc simplificarea complexităţii centrelor de date, crescând în acelaşi timp flexibilitatea acestora. Clienţii care au deja experienţă în virtualizarea de servere şi de desktop-uri vor aprecia beneficiile oferite de acest sistem şi se vor număra printre primele organizaţii care îl vor adopta.

„Din punctul de vedere al unui director general sau al unui director financiar, elementele care sunt urmărite atunci când se discută despre infrastructura IT sunt agilitatea în furnizarea de servicii şi posibilitatea de control al costurilor.”

MW: Care este oferta S&T în acest sens?


L.B.:
Pentru clienţii care doresc o migrare lină către infrastructura „cloud”, care să le asigure costuri de exploatare semnificativ reduse şi performanţe sporite, S&T România este în măsură să ofere o arhitectură coerentă şi scalabilă pentru centrele de date, alcătuită din platforma fizică (servere blade, servicii de reţea şi securitate, stocare şi backup), elemente de virtualizare, sisteme de provizionare hardware şi software, ca şi aplicaţii de afaceri, de tip ERP, CRM, BI, BPM. În acest fel, întreg setul de facilităţi oferit de tehnologia „private cloud computing” va fi pus în valoare în beneficiul organizaţiei. Fiecare client poate beneficia de servicii IT la nivelul dorit, fie că este vorba de utilizarea unui sistem Vblock sau de o structură customizată.

MW: Cum credeţi că va fi primită oferta S&T de către mediul de afaceri local?


L.B.:
Cu siguranţă, companiile vor analiza atent tehnologia Cisco UCS pentru a reuşi să atingă noi niveluri, superioare de performanţă în furnizarea serviciilor IT. Având capacitatea de a se adapta mai rapid modificărilor modelului de business, în condiţii de control, reducere şi alocare a costurilor asociate, departamentul IT va pune la dispoziţia echipei de conducere a companiei o infrastructură flexibilă, un management simplificat şi o productivitate mărită. În calitate de consultant de încredere al clienţilor noştri, S&T este gata să integreze o suită extinsă de aplicaţii IT de afaceri capabile să susţină organizaţiile în efortul acestora de a-şi atinge obiectivele strategice. S&T este un integrator de sistem independent ce poate pune la dispoziţie o suită de soluţii folosite în prezent de către organizaţii de top la nivel mondial. De asemenea, apartenenţa la Grupul S&T facilitează accesul la “bunele practici” şi la expertiza pe diferite domenii, acestea fiind transformate în beneficii imediate pentru clienţii locali ai S&T România. Pe piaţa din regiunea Europei Centrale şi de Est se remarcă în prezent o segmentare a companiilor care activează în domeniul IT în firme de consultanţă, integratori de sistem sau furnizori de servicii IT. Organizaţiile în măsură să ofere servicii complete – consultanţă, integrare de sisteme şi servicii IT – sunt denumite “Parteneri pentru inovare şi transformare” (BITP – Business Innovation/ Transformation Partner). Grupul S&T este una dintre puţinele organizaţii capabile în acest moment să ofere servicii de consultanţă pentru procesele de afaceri şi pentru tehnologiile IT, servicii de integrare de sisteme IT, precum şi servicii de întreţinere, operare şi outsourcing în domeniul IT. Gartner, una dintre cele mai importante organizaţii globale de consultanţă şi cercetare de piaţă, a identificat grupul S&T ca lider în regiunea Europei Centrale şi de Est în furnizarea de servicii de consultanţă IT, conform unui raport publicat în luna iulie 2009.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite