Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

EMC a început călătoria către „private cloud”

24 Iunie 2010



Ediţia 2010 a evenimentului EMC World s-a desfăşurat sub sloganul ,,The journey to private cloud“. În mod firesc, subiectul a fost dezbătut intens în cadrul a numeroase sesiuni, concluzia generală fiind aceea că „private cloud“ a depăşit nivelul unui concept de marketing, devenind un nou model de business. Complementar, EMC a anunţat lansarea unor noi produse, schimbări în organizare, precum şi continuarea politicii de achiziţii.

Trecerea la ,,private cloud“ este necesară pentru depăşirea complexităţii, ineficienţei şi lipsei de flexibilitate a infrastructurilor IT curente, a afirmat Joe Tucci, CEO EMC, în deschiderea evenimentului. Cauzele sunt multiple şi ţin atât de prelungirea crizei economice, cât şi de explozia informaţională din ultimii ani. Mai mult, companiile cheltuie nepermis de mult, cca 80%, pe întreţinerea sistemelor IT, în timp ce doar 20% din bugete sunt alocate dezvoltării acestora. În esenţă, private cloud este un proces prin care infrastructura IT trece la o generaţie nouă, concentrată în centrele de date. Viziunea EMC este una hibridă, ce combină un segment intern, deţinut şi administrat de client, şi un segment extern, pus la dispoziţie de furnizorii de servicii. Abordarea are scopul de a face mai accesibil pentru piaţă conceptul de „cloud computing“, şi a elimina o parte din riscuri. Beneficiile pe care le pro[mite „private cloud“ sunt multiple şi ţin de reducerea costurilor operaţionale, flexibilitate, mobilitate etc.


Conform Pat Gelsinger, preşedintele Diviziei Information Infrastructure Product EMC, există trei etape ale călătoriei către „private cloud“. Prima are în vedere optimizarea infrastructurii IT prin consolidarea şi virtualizarea sistemelor de calcul, stocare şi administrare în scopul simplificării operaţiunilor şi a reducerii costurilor. A doua etapă urmăreşte optimizarea la nivel de business, precum şi identificarea nivelului de risc asociat fiecărei aplicaţii. Asigurarea unui nivel optim de securitate are un rol important la acest nivel. Ultima etapă are ca scop transformarea IT-ului în serviciu nu doar la nivel tehnic, aşa cum se înt\mplă astăzi, ci prin adăugarea unor elemente de disciplină bazate pe seturi de politici interne şi cataloage de servicii IT.


Lansarea vPlex

Cu ocazia evenimentului global, EMC a lansat o gamă nouă de produse, vPlex, destinată virtualizării, administrării şi colaborării asupra resurselor de stocare. Seria de produse vPlex este formată din: vPlex Metro, vPlex Geo şi vPlex Global. „Sunt două aspecte relevante în legătură cu managementul stocării în centrele de date actuale: Local Federation, cooperarea locală la nivelul resurselor de stocare, şi Global Federation, accesarea şi mutarea datelor la distanţă. Noile produse EMC adresează aceste aspecte şi vor schimba viziunea asupra centrelor de date“, a declarat Brian Gallagher, President Storage Virtualization Product Group. vPlex Metro - permite stocarea şi accesul datelor la distanţă, pana la 100 km, remote acces între locaţii, precum şi relocarea maşinilor virtuale, aplicaţiilor şi informaţiilor între centre de date în locaţii diferite. Produsul va permite mutarea rapidă a proceselor între centrele de date în funcţie de capacitate şi disponibilitate, precum şi crearea unor centre de date virtuale prin conectarea unor centre de date mai mici. EMC se aşteaptă ca noua gamă de produse să contribuie consistent la buna evoluţie financiară a companiei în următorii ani.


Virtualizarea, cea mai „eco” tehnologie

Reducerea consumului de energie este una dintre problemele spinoase în marile centre de date. Printre solutii se afla şi virtualizarea, care, prin consolidarea mai multor servere fizice la nivelul unei singure maşini virtuale, reduce considerabil facturile de energie. Joe Tucci a declarat că „nu există o altă tehnologie care să aibă un impact mai mare asupra consumului de energie decât virtuzalizarea“. Un impact similar ar putea sa aibă doar adoptarea tehnologiei de stocare tip flash memory, care, alături de o fiabilitate crescută, prin eliminarea componentelor în miscare din cadrul sistemelor de stocare, are un efect la fel de puternic asupra reducerii facturii cu electricitatea. EMC alocă anual circa 1,7 miliarde USD pentru activităţi de Cercetare şi Dezvoltare, iar bugetul pentru anul viitor va fi majorat cu 20%.


Un alt subiect abordat de Joe Tucci a fost strategia EMC de achiziţii pentru perioada următoare. Conform acestuia, EMC are fondurile necesare şi cu siguranţă vor exista astfel de procese în viitorul apropiat. Strategia rămâne aceeaşi: sunt vizate cu precădere companii mici, mai mici decât EMC, dar care deţin tehnologii relevante. „Vom continua campania de achiziţii, iar strategia va fi de a cumpăra companii mici, din zona de tehnologie, semnificativ mai mici decât EMC pentru a le putea integra foarte rapid“, a declarat Joe Tucci. Deoarece mediul economic este mult mai favorabil decât în 2009, EMC previzionează o creştere a cifrei de afaceri în 2010 de la 14 miliarde la 16,5 miliarde USD.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite