Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

BlackBerry in Romania

17 Mai 2005



Orange si Connex au dat publicitatii pe 19 aprilie lansarea pe piata romaneasca a serviciilor BlackBerry. Ceea ce se dorea de catre fiecare dintre companii drept o stire exclusiva a devenit datorita lansarii concomitente un nou motiv de rivalitate. Ambii furnizori de telefonie mobila din Romania au negociat separat in secret cu firma canadiana Research in Motion pentru aducerea in tara noastra a “fenomenului BlackBerry”. RiM insa a jucat la ambele porti si a reusit sa se lanseze in forta pe piata romaneasca garantandu-si prin aceasta rivalitate o vizibilitate excelenta.


Black-Berry vine si in Romania


BlackBerry? Ce e BlackBerry?
Fara indoiala multi se intreaba ce este de fapt acest dispozitiv hand-held al carui nume duce cu gandul la ructele de padure (in eng. berries). Spre deosebire de telefoanele mobile obisnuite, BlackBerry beneficiaza de o serie de facilitati unice, unele neintalnite nici macar la tehnologia 3G.


Fara indoiala cea mai interesanta facilitate, care a si facut atat de popular aparatul, este cea de push-email. Spre deosebire de sistemul traditional de accesare a e-mail-ului, numit generic „pull“, modelul utilizat de dispozitivul produs de RiM nu necesita nici un fel de effort din partea utilizatorului pentru a receptiona mesajele. Dimpotriva mesajul este „impins“ catre hand-held.


Pentru ca acest lucru sa fie posibil este necesara instalarea unui software special fie de catre furnizorul de servicii de internet (ISP) fie de catre companie, in cazul in care se utilizeaza o solutie la nivel de organizatie. Software-ul, „BlackBerry Enterprise Server“ (BES), este disponibil pentru Microsoft Exchange, Lotus Domino sau Novell Groupwise.


Printre alte avantaje oferite de produsul RiM se numara si posibilitatea vizionarii unui mare numar de formate de atasamente, ceea ce creeaza inca un avantaj in fata telefoanelor mobile. Printre formatele suportate se numara: Microsoft Word, Microsoft E x c e l , M i c r o s o f t PowerPoint®, C o r e l ® WordPer fect®, Adobe® PDF, documente ASCII, atasamente in HTML, imagini: JPG, BMP, GIF, PNG sau TIFF precum si toate acestea arhivate in format .zip.


Pentru a restrictiona numarul si tipul mesajelor pe care software-ul le va trimite catre dispozitivul BlackBerry se pot aplica o serie de filtre de diferite tipuri. In general dispozitivul a fost creat pentru a imbina doua dintre cele mai folosite metode de comunicare din prezent: e-mail-ul si telefonia mobila. Multi vor argumenta ca exista si o serie de telefoane mobile care pot face acest lucru. In principiu este adevarat cu cateva exceptii, dintre care cele mai notabile sunt tehnologia de „push e-mail“ si posibilitatea vizionarii atasamentelor. In ceea ce priveste comparatia cu PDA-urile printre diferente se remarca pretul mult mai scazut pe care BlackBerry il are.


BlackBerry ajunge si in Romania


Atat Orange cat si Connex au dorit sa lanseze in Romania in exclusivitate, sau macar in premiera, servicii pentru BlackBerry. Am aflat insa off-the-record ca Research in Motion se afla insa in discutii cu ambele companii concomitent, cei doi operatori ajungand sa anunte „premiera“ in aceeasi zi.
Orange va intra pe piata in faza initiala cu dispozitive BlackBerry 7290 Wireless Handheld si cu Black-Berry Enterprise Server v4.0. Serviciile oferite vor fi, pe langa cele furnizate in mod traditional de telefonul mobil, serviciile de e-mail non-stop, de agenda si de navigare pe Internet. Connex nu a anuntat inca tipul echipamentelor si aplicatiilor
pe care le va introduce.


Din punct de vedere al acoperirii putem discuta deja despre un nivel national al acesteia in cazul ambilor operatori, avand in vedere faptul ca BlackBerry functioneaza in reteaua GSM, folosind pentru comunicatiile prin Internet GPRS-ul (General Packet Radio Service). Connex a anuntat de asemenea si faptul ca va oferi si roaming pentru serviciile sale BlackBerry, prin intermediul celor 55 de retele partenere din 55 de tari sau regiuni din intreaga lume.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite