Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

O invenţie românească va salva milioane de vieţi: Raluca van Staden a creat dispozitivul care descoperă cancerul preclinic

24 Iunie 2010




Prof. dr. Raluca-Ioana van Staden
Şef laborator INCD Electrochimie şi Materie Condensată, Timişoara


Lupta împotriva cancerului poate fi câştigată din primele momente, graţie unei invenţii ce duce medicina în viitor, realizată de Raluca-Ioana van Staden şi răsplătită deja cu o mulţime de premii speciale la Salonul de la Geneva: Medalia de Aur a Organizaţiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuală pentru Cea Mai Bună Femeie Inventator, Medalia AGEPI şi Medalia de Aur cu Felicitări din partea juriului. Aparatul creat permite diagnosticarea cancerului la nivel molecular, înainte ca pacientul să fie bolnav clinic, într-un stadiu în care boala poate fi vindecată în proporţie de 99%.

S-a vorbit foarte mult, în ultimul timp, despre invenţie şi aproape deloc despre dumneavoastră ca persoană. Cine este Raluca-Ioana van Staden din perspectiva rădăcinilor şi a pasiunilor?

Sunt din Câmpulung Muscel şi, iniţial, am dorit să fiu muzician sau matematician în cel mai rău caz. Am avut, însă, un tată profesor de chimie care a reuşit să mă convingă să las celelalte pasiuni deoparte şi să descopăr frumuseţea disciplinei pe care o predă. După Facultatea de Chimie şi obţinerea titlului de doctor, am absolvit şi Conservatorul, Specializarea Pian şi pedagogie muzicală, terminând şi un master în domeniul compoziţiei muzicale. Am moştenit latura ştiinţifică de la tata, iar aplecarea spre artă şi partea creativă de la mama, care scrie poezii şi a fost profesoară de română. Ambele dimensiuni sunt esenţiale pentru profilul unui inventator. Dacă în ştiinţă nu pui suflet şi nu aduci arta în acest spaţiu, nu cred că poţi să ajungi la rezultate deosebite.

Cum aţi ajuns să creaţi dispozitivul de identificare a cancerului?

Am început cercetările în urmă cu 12 ani la Universitatea din Pretoria, pornind de la necesitatea lor de a avea nişte sisteme miniaturizate, care să determine bolile transmisibile care constituie principala cauză de mortalitate în Africa de Sud: sida, hepatita B şi tuberculoza.

Ne-am gândit mai departe să adaptăm metoda şi pentru cancer, dar soluţia potrivită s-a materializat în România, unde am creat un senzor total nou, diferit de cei clasici, care determină existenţa cancerului în corpul uman, direct din sânge, printr-o procedură simplă, care nu durează mai mult de 6 minute.

Senzorul, de unică folosinţă, este puţin mai mic decât un bob de orez şi e parte integrantă a unei celule electrochimice. Microcelula se introduce în proba de sânge şi aparatul afişează pe ecran tipul de biomarker determinat şi în ce cantitate, fapt care ajută medicii să decidă ce medicamente vor administra pentru a stopa boala.

Ce tip de cancer poate determina senzorul creat?

Am făcut experimente pe 4 tipuri de cancer: de sân, ovarian, de prostată şi gastrointestinal. Este un punct de plecare, dar vor fi multe lucruri care se vor dezvolta foarte frumos pornind de la această invenţie. În primul rând, se va extinde numărul de tipuri de cancer ce vor putea fi detectate. Apoi, dorim să creştem capacitatea de a determina, pentru acelaşi tip de cancer, mai mult de un biomarker, în aceeaşi probă de sânge.

În cât timp estimaţi că va fi realizat aparatul?

Instrumentul va fi gata în noiembrie 2010, moment din care va putea fi introdus în testele clinice, având foarte multe oferte în acest sens. Sper ca apoi testele să fie finalizate în câteva luni, pentru ca dispozitivul să poată fi utilizat cât mai repede în cabinetele medicale.

Aţi dorit ca produsul să fie 100% românesc şi aţi ales un partener autohton pentru finalizarea şi comercializarea sa...

Am căutat în Pretoria 5 ani pe cineva care să-mi construiască un astfel de instrument. De abia anul trecut, la Geneva, am realizat că MB Telecom şi oamenii din această companie corespund cerinţelor mele în privinţa realizării invenţiei. MB Telecom va investi pentru realizarea instrumentului care va funcţiona cu senzorul, a liniilor de producţie, pentru asigurarea protecţiei internaţionale. Deşi am avut propuneri de parteneriat din partea unor companii internaţionale de renume, am oferit exclusivitate firmei româneşti. Faptul că pe aceste instrumente va scrie „Made in România” va fi ceva extraordinar.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
schlett
Este extraordinar!n-am cuvinte,de admiratie si multumire!o adevarata Romanca!!!!si cind te gindesti,cum ,in tara NU au conditii pentru a "inflori" aceste genii!trebuiau sa ajunga in celalalt capat al lumii!dar acolo intelectualii nu sunt batjocoriti;indemnati ...sa plece!!!!! Dumnezeu sa va binecuvinteze!Cu stima si respect,o profesoara din Timisoara
28 Septembrie 2010, 10:32:21
sterie craciun
Merita felicitarile noastre pentru aceasta realizare si pentru realizarea ei in tara.
29 Septembrie 2010, 06:19:13
Aesculap
Americanii au si ei un astfel de tester. Doamna Profesor Doctor Raluca-Ioana van Staden oare stie acest fapt. Iata stirea aparuta pe Yahoo, o gasiti dand o cautare pe Google cu acest titlu: Blood test to spot cancer gets big boost from J
04 Ianuarie 2011, 12:05:50
Aesculap
Americanii au si ei un astfel de tester. Doamna Profesor Doctor Raluca-Ioana van Staden oare stie acest fapt. Iata stirea aparuta pe Yahoo, o gasiti dand o cautare pe Google cu acest titlu: Blood test to spot cancer gets big boost from J
04 Ianuarie 2011, 12:06:09
Aesculap
Americanii au si ei un astfel de tester. Doamna Profesor Doctor Raluca-Ioana van Staden oare stie acest fapt. Iata stirea aparuta pe Yahoo, o gasiti dand o cautare pe Google cu acest titlu: Blood test to spot cancer gets big boost from J
04 Ianuarie 2011, 12:06:11