Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Legea latimii de banda a lui Edholm

18 Mai 2005



Cateva tehnologii de telecomunicatii, ca telefonia celulara, iti permit sa te misti independent in aria de acoperire. Altele, ca wi-fi sau wi-max, pot fi utilizate doar in arii restranse. O a treia categorie necesita o conexiune specifica, ca Ethernetul de pilda. Ratele de transfer ale celor trei categorii, numite in continuare wireless, semimobile (nomade), si prin fir (wireline) au avansat in pasi enormi in ultimii 20 de ani.


Acum primim prin celular in mod curent (nu cu 3G) rate de transfer similare cu acelea ale modemurilor de dialup din prima jumatate a anilor 90. In 2004 Edholm, un specialist de la Nortel Networks, a lansat o lege similara legii lui Moore, care mentioneaza ca evolutia celor trei categorii de telecomunicatii se face cu acelasi pas constant in timp, pentru ca ratele lor de transmisie cresc pe o curba exponentiala aproape identica. Mai mult, ratele de transfer in telecomunicatii vor fi previzibile.


Toata lumea cunoaste legea lui Moore. In 1965, Gordon Moore, co-fondator Intel, incercand sa reprezinte grafic informatiile privind cresterea performantelor procesoarelor, a descoperit o tendinta remarcabila si anume ca fiecare nou microprocesor avea o capacitate de doua ori mai mare ca predecesorul sau iar fiecare nou chip era lansat la un interval de 18-24 luni fata de cel anterior. Legea lui Moore a devenit un “far” calauzitor al industriei de specialitate in furnizarea de procesoare pe baza de semiconductori.


Ca si Moore, Edholm a facut o observatie similar: a pus intr-un grafic pe ordonata logaritm zecimal din ratele de trasmisie inregistrate de diferite tehnologii si pe abscisa timpul din 1976 pana la 2006. Cand a unit punctele importante inscrise de cele trei tehnologii, surpriza!: a obtinut trei linii aproape drepte, care au mai toate ecuatii similare, si doar pantele (unghiurile cu abscisa) difera putin. Astfel, daca se extrapoleaza, se indica o convergenta intre tehnologiile wireless si cele cu mobilitate limitata, ambele bazate pe radio, in 2030. Graficul pentru tehnologiile cu mobilitate limitata a fost obtinut de exemplu unind punctele date de introducerea tehnologiilor cum ar fi modem Hayes de 110 bit/s, 9600 bit/s, 28, 8Kbit/s, 56 Kbit/s, standarde 802.11b sau g.


De exemplu, imediat inainte de 1999-2000, mobilele GSM aveau in mod obisnuit rate de trasfer intre 5 si 10 Kb/s, pentru semimobile intre 30-56 Kb/s iar un banal LAN primea 10 Mbit/s. Cinci ani mai tarziu, situatia evoluase astfel: wireless livra cam 100-300 kbit/s prin retele celulare, semimobilele (de exemplu un LAN wireless de SOHO primea cam 1-2 Mb/s prin DSL sau cablu). LAN-ul tipic este la 100 Mb/s. Daca extrapolam, in 2008, 3G ar trebui sa livreze tipic 1 Mb/s, Wi-fi aduce rata de trasfer la 10 Mb/s, iar toate desktopurile citadine vor fi conectate prin fibra la 1 Gbit/s.


Migratia aplicatiilor


Cum ratele transfer date vor creste, aplicatiile vor migra succesiv dinspre fir spre wireless. De exemplu, music stream-ul era greu de ascultat pe un desktop in 1998. Toata lumea asculta muzica din Internet fara probleme din 2003 pe propriul laptop in orice zona wi-fi si o va face fara probleme pe telefonul mobil 3G. Acesta va fi un accesoriu banal din 2006-2007 in majoritatea buzunarelor, fara sa „substituie” prea multi bani de acolo.


Presedintele AT&T Lab., Eslambolchi, a facut o observatie similara cu a lui Edholm, numai ca a fost mult mai specific, declarand nici mai mult nici mai putin ca ratele de transfer cresc in aceeasi proportie ca si in legea lui Moore: ele se dubleaza la fiecare 18 luni. Legea s-a aplicat exact din 1980 pana in 2001: exista acces la date in 1980 prin modemurile de banda ingusta la 1200 bit/s, iar 21 de ani mai tarziu cresterea era de 1000 ori, prin adoptarea de masa a solutiilor de broadband de peste 1 Mbit/s.


O consecinta a legii este clara: ori de cate ori cererea de banda a unei aplicatii nascuta pe o categorie de transport intalneste frontierele in expansiune ale altei categorii, se creeaza o oportunitate pentru adoptia rapida a unui nou segment de utilizatori potentiali. De exemplu, noi segmente din utilizatorii de Ethernet de ieri vor lucra maine cu laptopurile la telefonul mobil , datorita performantelor standardelor cunoscute ca UMTS si MIMO .


Alta consecinta: Edholm prevede ca intr-o zi se va migra complet de la tehnologiile prin fir. Utilizarea acestora in continuare depinde de nevoia consumatorilor pentru banda mai mare, dar el crede ca aceasta foame de banda larga se va termina candva . Dar aplicatii ca televiziunea de inalta definitie (HDTV), videoconferinte de calitate, display-ul tridimensional, s.a. cer latime de banda din ce in ce mai mare. Si, dincolo de asta, imagimea holografica, realitatea virtuala, realitatea imersiva pentru invatamant la distanta in telemedicina sau alta aplicatie care cere broadband vor mentine viu interesul pentru conectivitatea prin cablu, de oricare tip ar fi acesta.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite