Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Stocare >> Stiri si comunicate

Blu-ray – noi tehnologii și trend-uri în piață

28 Iunie 2010Verbatim Bly-RayDiscurile Blu-ray prezintă câteva aplicații cheie. Inițial, tehnologia a fost dezvoltată pentru înregistrări HD ceea ce însemna înregistrare TV, arhivarea și distribuirea conținutului video. Astăzi încă se folosesc pentru aceste aplicații dar pe parcurs au evoluat și altele mai ales în departamentul computerelor. Blu-ray este privit ca un mediu optic de stocare și arhivare de bază nu numai pentru arhivare profesională în bibliotecile optice și stocare offline dar și în utilizare privată cum ar fi stocarea foto, video și alte date importante cum ar fi înregistrările financiare. Arhivarea profesională poate include înregistrările medicale, sau cele de cercetare și dezvoltare din cadrul companiilor, păstrarea de cataloage sau bunuri audiovizuale. Mediul Blu-ray poate servi drept stocare offline pentru cele mai importante date ținute de obicei pe sistemele NAS. Astfel apare avantajul adițional de a păstra datele și în altă locație în caz de accidente sau incendii. Pentru consum și utilizare semi-profesională Blu-ray oferă capacitate mare de stocare cu un preț redus per Gigabyte. Capacitatea mare de stocare în comparație cu DVD-urile și CD-urile înseamnă un număr mai mic de discuri pentru salvarea volumelor mari de date. Altă aplicație care câștigă teren e reprezentată de distribuția de conținut folosind echipamentele de duplicare. Discurile Blu-ray cu suprafețe inscripționabile inkjet sau termic permit duplicarea pentru distribuție la scală mică de conținut video, prezentări ale companiilor, software sau alte date necesare în mai multe exemplare.


Playere-le Blu-ray au devenit un produs bine vândut în marea majoritate a țărilor europene cu prețuri începând sub 100€. Totuși sunt depășite de vânzările uriașe de Playstation 3 care poate fi folosit drept player Blu-ray. Vânzările de video recordere Blu-ray au început în 2009 în Europa cu primele lansări în Franța și Marea Britanie, fiind urmate de Germania și alte regiuni în 2010. Astăzi cele mai populare echipamente sunt folosite pentru computere. Multe PC-uri și laptopuri vin déjà echipate cu unități Blu-ray Combo (player BD, writer DVD/CD) sau chiar writer Blu-ray. Multe companii oferă writere interne sau externe pentru actualizarea computerelor vechi cu noul standard. Prețurile pentru unitățile Blu-ray combo pornesc cu mult sub 100€ în timp ce writerele BD încă sunt peste pragul de 100€.


“Ce este Blu-ray?”


Blu-ray este un mediu de stocare optic care a fost inițial dezvoltat pentru a stoca conținut High Definition (HD). Se folosește în principal pentru păstrarea clipurilor HD, jocurilor HD, arhivare și în general stocare de orice tip. Blu-ray oferă capacitate de 25GB pe strat, 50GB fiind disponibili de asemenea pe două straturi. Capacități mai mari sunt în cercetare, industria așteptându-se la 100GB și 128GB până în 2011.


Discurile Blu-ray au aceeași formă ca și DVD-urile și CD-urile, tipic 12cm în diametru și o grosime de 1.2mm. Desvoltatorii inițiali ai Blu-ray au fost Sony și Philips, cu primele specificații stabilite în 2004. Totuși prima unitate de scriere a fost disponibilă abia în 2006.


Blu-ray își datorează numele stratului albastru dar și laserului albastru folosite pentru citirea și inscripționarea discurilor BD. Astăzi formatele optice obișnuite sunt disponibile și în Blu-ray, spre exemplu BD-ROM (Read only), BD-R (Recordable once) și BD-RE (Re-Writable), toate având capacități de 25GB și 50GB.


Tendința actuală în Europa este reprezentată de frecvența aparatelor de inscripționare Blu-ray pentru computer spre deosebire de cele pentru înregistrare video acolo unde primele sisteme au fost lansate în 2009. Blu-ray este în mod normal compatibil cu formatele DVD și CD, atât în redare cât și la inscripționare.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite