Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

INES TELECOM PIONIER AL IPTV IN ROMANIA

20 Mai 2005



IOSIF SAVUJZ, director executiv INES TELECOMDl. IOSIF SAVUJZ, director executiv INES TELECOM ve vorbeste despre introducerea fibrei in bucla locala din Romania, fiind unul din promotorii dezvoltarii serviciilor bidirectionale pe acest mediu catre client. Astazi INES ofera servicii Triple Play pe fibra optica.


Reporter: Sunteti pionierul introducerii fibrei in bucla locala in Romania. Verizon (SUA), de exemplu, si-a propus sa aduca fibra la domiciliul clientului pana la sfarsitul acestui deceniu. Considerati ca FTTH este astazi o solutie economica?
IOSIF SAVUJZ : Proiectul de FTTH pe care il implementam nu e un proiect destinat publicului larg, cel putin in prima faza. E un proiect adresat segmentului de High Residential (familii cu venit peste medie). Nu intentionam sa facem un mass-deployment, pentru ca in Romania populatia nu are inca resurse pentru achizitionarea unui astfel de serviciu.


Reporter:Ce solutie ati aplicat?
IOSIF SAVUJZ :De la inceput am apreciat ca solutiile BPON, EPON sunt costistoare si inflexibile, in ciuda marii lor stabilitati. O retea de tip PON prezinta intai dezavantajul unui consum mare de fibra pentru transport si nu este practica decat pentru clienti foarte concentrati, cum ar fi cei de la bloc. Al doilea dezavantaj ar fi ca o conexiune PON are un cost per user mare. Al treilea motiv e dat de latimea de banda impartita ce ar insemna 155 Mbit/s la un numar de 30 de clienti, rezultand o latime de banda per client ineficienta pentru IPTV (sunt necesari 8 Mbit/s). Solutia aleasa este o retea pur IP, pe backbonuri de Gigabit Ethernet, deoarece ne indreptam spre convergenta retelelor si se opteaza pentru IP. In cazul nostru clientii impart 1 Gbit/s , in comparatie cu STM 1 (unde se impart 155 Mbit/s). Folosim DWDM pe last–mile, furnizand Ethernet, Fast Ethernet sau fluxuri E1.
Anticipand ca televiziunea de inalta definitie bate la usa si acolo latimile de banda depasesc 20Mbit/s noi am hotarat sa aducem 1 Gigabit prin FTTC (fibra la trotuar). Cum un switch are 24 sau 48 de porturi, la un uplink putem avea 24 Mbit/s per client.
Am fost increzator in tehnologiile noi, si cred in continuare ca viitorul retelelor este in IP.


Reporter:Ati anuntat introducerea IPTV, un serviciu atractiv si cu potential deosebit, ce ofera o gama larga de servicii de baza. Vorbiti-ne despre impactul acestui serviciu pe piata.
IOSIF SAVUJZ :Ca o companie de telecom cu oferta completa, noi promovam servicii Triple Play, voce-date-video, toate pe o factura unica. Interesul este major pentru IPTV. Primele comenzi pentru IPTV vor putea fi onorate in cursul lunii mai. Cu IPTV noi nu concuram serviciile oferite de cablisti sau alti furnizori de broadband. Noi ne adresam unui segment cu venituri peste medie si nevoi specifice.
IPTV este un concept cu totul nou, deoarece dispare conceptul de broadcast, iar televiziunea devine bidirectionala, deoarece clientul capata capacitatea de a comunica cu furnizorul de servicii pe acelasi mediu de transmisiune. Serviciile pe care le aduce erau de neinchipuit pana astazi. Clientul are pe televizor un meniu prietenos, in care poate sa selecteze orice post, poate naviga pe Web, poate folosi emailul, poate consulta factura, etc. Mai mult, clientul isi poate inregistra programele, fara sa utilizeze un VCR, avand la dispozitie serviciul NPVR, adica INES ofera un spatiu pe server (un server virtual de pe Data Center-ul INES) unde clientul poate stoca emisiunile favorite. Inainte se utiliza un VCR de multe ori greoi de programat. Acum clientul are un meniu intuitiv pe ecran, va selecta programul pe care vrea sa-l inregistreze si apasa pe RECORD. EPG inseamna Ghid Electronic de Programe TV pe ecran. Pentru posturile TV romanesti acesta nu este inclus, si va intra in responsabilitatea noastra sa-l creem. O alta facilitate importanta este Time Shifted TV, ceea ce inseamna ca nici o emisiune nu va mai fi de acum inainte "pierduta" (clientul o poate revedea la orice ora, la cerere, fara sa o inregistreze in prealabil). Bineinteles exista pay-per-view, conturi familiare, control parental sau un management online al contului de client. Taxa de instalare a serviciului IPTV este destul de ridicata, 500 E, datorita unui echipament numit set top box.
Video-on-Demand presupune softuri destul de scumpe, deoarece trebuie sa oferim o garantie furnizorului programelor ca nu va fi piratat contentul. Serviciul va fi disponibil cel mai devreme in Q4 2005.


Reporter: Ce parteneri ati avut pentru echipamente?
IOSIF SAVUJZ : Echipamentele folosite la client sunt furnizate de Allied Telesyn si World Wide Packets, echipamentele de retea IP sunt Cisco iar semnatura de integrator si-o pune compania Crosspoint din Bucuresti.


Reporter:Aveti planuri pentru piata de retail?
IOSIF SAVUJZ : Am facut primi pasi pentru un viitor acces la bucla locala cu Romtelecom. Vom continua discutiile cu acest operator si vom studia conditiile puse de acesta.
Cum iNES este o companie care s-a dezvoltat step-by-step, din resurse proprii si investind profitul, nu a atras resurse investitionale mari pentru a se lansa puternic pe segmentul de retail. iNES are 60 de angajati si s-a dezvoltat datorita serviciilor de inalta calitate prestate unui segment de clienti bine ales.
Este un motiv pentru care nu am lansat cartele preplatite sau alte produse pentru retail.
IPTV-ul se va dezvolta cel putin pentru inceput dupa un model similar: este un serviciu de o calitate exceptionala, targetat catre segmentul de medium and high revenues, cu inalte aspiratii, orientat catre adoptarea noului si dispus sa investeasca 60 sau 120 de Euro lunar intr-un abonament la serviciile nostre Triple Play.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Comentator
Cred ca este cam SF pentru piata din Ro, la 500Euro taxa de instalare pare mai mult o manevra de crestere a vizibilitatii pe piata, cu care baietii de la ines ne-au obisnuit deja...cu alte cuvinte ia uite neamule ce servicii facem noi! e scumpe ? pai atunci nu vrei un internet? hehe...
24 Mai 2005, 01:48:58
redactia
COnform declaratiilor domnului Savujz, targetul acestor servicii este zona Pipera, Baneasa etc. In aceste zone 500E nu reprezinta o cheltuiala prea mare. Ramane de vazut.
25 Mai 2005, 09:41:14