Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Servere pentru piata Intreprinderilor Mici si Mijlocii

20 Mai 2005



Majoritatea companiilor au, sau ar trebui deja sa aiba o retea. Colaborarea intre angajati si cu partenerii din afara firmei este o conditie sine qua non a mediului de afaceri de astazi, aflat mereu in schimbare. Pe langa aceasta in ultima perioada au inceput sa apara tot mai des servere proprii ale companiei. Fie ca sunt servere de e-mail, de aplicatii sau fac parte dintr-un centru de date, acestea ocupa un loc important in structura oricarei companii de astazi care vrea sa fie suficient de flexibila pentru a se adapta cerintelor de afaceri.
IMM-urile sunt poate cele mai afectate de acesti factori. Avantajul competitiv este mult mai usor sesizabil la nivelul lor, agilitatea cu care raspund la provocari fiind cruciala chiar pentru unele dintre ele. Chiar daca la acest nivel nu putem vorbi despre vaste centre de date cu retele atasate SAN, firmele mici si mijlocii reprezinta un sector din ce in ce mai important pe piata IT. Majoritatea producatorilor din aceasta industrie incep sa isi concentreze tot mai multa atentie asupra acestora.


Situatia economica a Romaniei afecteaza destul de puternic acest sector, inca insuficient consolidat la noi. Echipamentele care in Europa de Vest sau in Statele Unite sunt clasate la nivel de SMB (Small and Medium Businesses-echivalentul IMM de la noi) au de multe ori preturi care le fac necompetitive pe acelasi sector.


Hewlett-Packard
ProLiant ML350 - Server tower 5U de la Hewlett-Packard
Pentru sectorul de IMM Hewlett Packard ofera in Romania in special servere conforme cu standardele industriale din familia ProLiant. Daca in occident am fi vorbit la acest capitol mai mult despre linia DL si mai ales de seria DL300 in Romania IMM-urile se concentreaza pe modelele din linia ML.


Lasand deoparte serverele mono-procesor, destinate in principal zonei de home-office, dintre cele mai bine vandute dispozitive ale HP sunt modelele ML150. Din punct de vedere al dimensiunii acest server este un tower 5U, putand fi montate aproximativ 10 aparate intr-un rack, pentru utilarea unui centru de date.


Procesoarele folosite sunt Intel Xeon. In functie de generatie ML150 ofera cinci sau sase slot-uri PCI(PCI-Express, PCI-X sau PCI) precum si suport pentru doua porturi USB 2.0. Memoria variaza si ea putand atinge 6 sau 8 GB de DDR SDRAM pe PC 2100 sau 2700. Spatiul de stocare intern oferit este si el destul de mare, putand ajunge pana la 730 de GB in cazul serverelor din prima generatie sau 880 GB in cazul celor din a doua pentru SCSI, iar cele mai noi au chiar posibilitatea de a atinge 1 TB spatiu de stocare pe SATA. Modelul ofera performante solide pentru IMM-uri si un nivel excelent al service-ului. Capacitatile sale de expansiune asigura performante bune constante si pe viitor, protejand astfel investitia in IT. In mod optional card-ul HP ProLiant ML150 G2 Lights-Out 100 Remote Management permite de monitorizarea de la distanta a serverului, pentru a ajuta la eficientizarea reactiei in caz de urgenta.


La un nivel ceva mai ridicat se situeaza modelul ML350, ajuns deja la a patra generatie. Si acesta este un tower 5U, ca si „ruda sa”. De asemenea este un server dual-processor, putand fi echipat cu doua procesoare Intel Xeon de 3,0, 3,2 sau 3,4 GHz. Din punct de vedere al memoriei poate fi echipat cu pana la 8 GB de DDR SDRAM pe PC2700, beneficiind de capacitati ECC avansate. Are sase slot-uri PCI (2 PCI Express, 1 PCI-X 64 biti/133 MHz, doua PCI-X pe 64 biti/100 MHz si 1 PCI-X pe 64biti/66 MHz) si 3 intefete USB 2.0. Din punct de vedere al stocarii interne se poate ajunge pana la 1,174 TB pe SCSI hot-plug. HP ProLiant ML350 G4 este un server tower traditional, dotat cu facilitati destinate cressterii disponibilitatii, fiind o piesa de baza pentru IMM-uri.


Dell
PowerEdge SC1420 - server tower de putere de la Dell
In ceea ce priveste sectorul IMM-urilor oferta Dell se numeste PowerEdge. Aceasta familie de servere include o gama destul de larga, care merge de la seria 800, care reprezinta nivelul de baza, pana la seria 6800 care deja tinde sa iasa din sectorul firmelor mici si mijlocii mergand catre cele mari.


Intreaga gama consta din servere tower sau 5-6 U. Acestea permit montarea unui numar redus (acolo unde este posibil) de aparate per rack, fiind destinate centrelor de date relativ mici. De asemenea pot fi folosite ca servere de mail, sau pentru aplicatii, in functie de nevoile firmei.


Dintre cele mai populare servere produse de Dell din aceasta familie putem remarca Dell PowerEdge SC 1420. Acesta foloseste pana la doua procesoare Intel Xeon, ca majoritatea modelelor destinate acestui segment. Memoria poate fi expandata pana la 8 GB DDR2-400 SDRAM. Capacitatea de stocare ajunge pana la 584 GB pe SCSI sau 1 TB pe SATA, dar nu permite hot-change. Viteza maxima permisa a discurilor este de 10.000 rpm pentru SCSI si 7200 pentru SATA. Din pacate modelul nu poate fi montat in rack fiind disponibil numai in varianta tower.


PowerEdge SC 1420 a fost creat special pentru a deservi nevoia de servere de tiparire, de e-mail sau de servere de aplicatii deidcate ale firmelor mici si mijlocii in crestere care au nevoie de capacitate de scalare. Performantele sistemului sunt destul de ridicate datorita celor doua procesoare Intel Xeon de pana la 3,4 GHz cu FSB de 800MHz. Sloturile PCI Express (doua la numar) ajuta la optimizarea performantelor si la protejarea investitiei. Ele ofera conectivitate seriala sau point-to-point pentru ca dispozitivele sa se bucure de conexiuni dedicate fara a fi nevoie sa imparta largimea de banda intre ele.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite