Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

Cum va arata agenda directorilor IT?

15 Iulie 2010



Directorii IT care operează într-un mediu dinamic sunt mai inclinaţi să încerce noi concepte şi tehnologii. Prin urmare, se aşteaptă o creştere semnificativă a gradului de utilizare a intrumentelor de colaborare şi a serviciilor de tip „cloud computing” în anii imediat următori, în primul rând pentru sistemele care nu sunt critice şi ulterior pentru sistemele esenţiale.
KPMG a realizat la nivel global un studiu referitor la agenda Directorilor IT, ca parte a Congresului Mondial IT din 2010 care a avut loc în Amsterdam. Aproximativ 450 de directori IT (inclusiv din România) au răspuns la acest studiu furnizând opinii referitoare la provocările cu care se confruntă în diferite ţări.
Agenda Directorilor IT a suferit modificări semnificative ca urmare a izbucnirii recesiunii globale si acest aspect a avut un impact serios asupra investiţiilor IT.
Furnizorii de servicii se pot aştepta să se confrunte cu o creştere a presiunii din partea clienţilor lor în condiţiile în care studiul semnalează intenţia Directorilor IT la nivel global de a stoarce mai multă valoare din contractele lor de externalizare.
Conform studiului „De la costuri la valoare”, publicat de KPMG International, mutarea din nou a atenţiei către externalizare indică dorinţa Directorilor IT de a considera obţinerea de un plus valoare din IT ca având prioritate de top. Optzeci şi unu la sută dintre respondenţi simt că obţinerea de valoare din IT trebuie să fie prioritatea lor de top. Optimizarea de costuri se menţine la distanţă pe un loc secund (58% dintre respondenţi), înainte de managementul portofoliului (51%) – cu toate că poate fi argumentat că ambele pot fi văzute ca sub-grupuri ale tematicii generale referitoare la extragerea valorii din investiţiile IT.
Raportul sugerează că noua agenda a directorilor IT, ulterioară crizei financiare, este dominată de asigurarea recuperării investiţiei dar include şi intenţia de a utiliza IT-ul pentru a ajuta la transformarea afacerii părin inovaţie şi creşterea productivităţii.
„Studiul nostru sugerează doua interese majore printre Directorii IT din zilele noastre. Aşa cum este de înţeles, aceştia încearcă să crească randamentul investiţiei prin revizuirea contractelor cu furnizorii de servicii şi menţinând o direcţie clară în ceea ce priveşte, de exemplu, optimizarea de costuri. În acelaşi timp, aceştia demonstrează disponibilitatea lor de a migra rolul Directorului IT de la o activitate tipic operaţională către ceva mai transformaţional/ strategic. Din această perspectivă, zilele în care IT-ul era considerat ca fiind doar o modalitate de a îmbunătăţi eficienţa par să fi ramas în urmă. Acum se aşteaptă ca IT-ul să contribuie direct la realizarea strategiei de afaceri şi să aibă un rol central în management”, Aurelia Costache, Partner în cadrul KPMG Advisory din România.
Dar pentru a crea valoare, este necesar să ai resursele adecvate. Studiul demonstrează că valoarea din IT nu se referă doar la tehnologie, ci în special la oameni: aproximativ 90% dintre respondenţii au menţionat oamenii ca fiind cea mai importantă componentă a ecuaţiei privind generarea de valoare.
Directorii IT realizează în mod clar că valoarea nu este creată pur şi simplu din tehnologie ci prin intermediul oamenilor care îi exploatează potenţialul la maxim. Aplicaţiile şi procesele s-au situat pe locul 2 şi 3 cu 75 respectiv 69 la sută, cu mult în faţa zonei de echipamente hardware care a obţinut numai 21 de procente.
Pe măsură ce economia globală îşi revine, inovarea afacerii prin tehnologie începe să câştige teren, iar rolul IT-ului se modifică din nou. Numeroşi Directori IT par a fi optimişti cu privire la viitor. Aceştia se aşteaptă la o creştere atât a ratei de succes a proiectelor (peste 80%) cât şi al randamentului investiţiilor (peste 70%).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite