Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Romania coordoneaza un program de cercetari polare

20 Iulie 2010



Paul Egerton, Head of Life, Earth, Environment and Polar Sciences in cadrul European Science Foundation a vizitat Romania pentru a promova proiectul Aurora Borealis, al carui partener oficial este Fundatia Antarctica Romania, condusa de dr. ing. Teodor Gh. Negoiţă. Prof. dr. ing. Adrian Curaj, presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, a promis sprijin institutional pentru proiect si formarea unui comitet interdisciplinar pentru analizarea programului, mai ales ca unul dintre programele de cercetare, Interhemisphere, este coordonat de Romania, prin intermediul dr. ing. Teodor Gh. Negoiţă, director al Institutului Roman de Cercetari Polare.




Teodor Negoita, Adrian Curaj si Paul Egerton (de la stanga la dreapta)


Aurora Borealis
presupune construirea celui mai puternic spargator de gheata, capabil sa strapunga gheturi de 3 metri grosime si sa foreze pana la 1.000 de metri in platoul oceanic, pentru a studia schimbarile produse de clima in ecosistem. Nava are dimensiunile impresionante de 200 metri lungime si 40 metri inaltime, o capacitate de 70 de persoane, dar si platforme pentru elicopter sau submarine, fiind dotata si cu laboratoare ultra-performante. Costul de productie si echipare este de790 milioane euro, suportate de catre statele implicate ( 22 de tari) care vor primi drepturi de utilizare in conformitate cu cota-parte detinuta, iar costurile operationale se ridica la 40 milioane de euro anual.
Desi costurile par ridicate, conform Dr. Egerton in Europa se cheltuiesc anual circa 500 milioane de euro pentru cercetari polare. Proiectul va implica circa 10-20.000 de cercetatori din domenii diferite (de la medicina la biotehnologie si meteorologie) si va interconecta 22 de statii de cercetare polara, dintre acestea facand parte si Law-Racovita. De asemenea, dl Egerton considera ca unele componente ale navei pot fi produse in Romania, din partea tarii noastre fiind asteptati sa participe peste 50 de cercetatori.


Referitor la proiectul Interhemisphere, coordonat de dl. dr. ing. Teodor Gh. Negoiţă, acesta este finantat de contributia Romaniei la programul IDEAS al Comisiei Europene si are o durata de 3 ani, costul total fiind de 230.000 de euro. Proiectul, inceput la 1 aprilie 2010, prevede realizarea unor comparatii intre ecosistemele din Arctica si Antarctica si studii privind influentele climatice asupra celor doua ecosisteme, reunind 13 parteneri din 12 tari.
In cadrul proiectului, Romania a realizat deja o expeditie in insula Spitzbergen, a asigurat un training de 2 luni in Danemarca pentru unul dintre cercetatorii romani si a publicat o lucrare pe tema biotehnologiei polare. Romania este mentionata de mai multe oriin Tratatul Antarctic, iar in cadrul participarii la Conferinta Polara de la Oslo s-a obtinut un grant de studii in arhitectura bionica.


Dr. Ing. Teodor Gh. Negoiţă este Director al Institutului Roman de Cercetari Polare, conduce Fundatia Antarctica Romania, este primul roman care a ajuns la Polul Nord (pe schiuri, in 1995), iar la initiativa sa Australia a cedat Fundatiei Antarctica Romania statia Law-Racovita de pe coasta de est a Antarcticii, devenita prima baza romaneasca permanenta si una dintre cele mai ecologice din lume.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Magdalin Andreia
Felicitari "Ambasadei Romaniei in Antarctica" si "ambasadorului" roman Teodor Gh. Negoita care a dus rosul, galbenul si albastrul in tinuturile albe de la capetele Pamantului. Daca astazi Romania coordoneaza un program de cercetari polare la nivel competitiv international, e semn ca se mai poate crede in studiu si vis...
21 Iulie 2010, 02:27:32