Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Serviciile de inginerie biomedicala-Pro domo internalizare

20 Mai 2005



Este outsourcingul viabil in zona medicala? Raspunsul comporta multe nuante, nu poate fi subsumat nici afirmatiei si nici negatiei. In general pot fi externalizate activitatile neprincipale, dar esentiale pentru functionarea institutiei (contabilitatea, administrarea achizitiilor, a resurselor umane, IT-ul) si cele secundare (securitate, curatatorie, papetarie etc). Activitatile principale, care tin de ingrijirea pacientilor, sunt controlate direct de unitatile medicale. Ce se intampla cu activitatile din sfera ingineriei biomedicale? Merita sa fie externalizate sau investitia intr-o echipa de specialisti reprezinta decizia cea mai inteleapta? Prof. dr. Radu Negoescu, membru al Academiei de Stiinte Medicale, pledeaza categoric in favoarea internalizarii.



Reporter:Putina lume stie cu adevarat ce inseamna ingineria biomedicala sau ce face un inginer clinic. Va invit sa clarificati acesti termeni.
Radu Negoescu:Ingineria biomedicala se refera la aplicarea conceptelor ingineresti,cu radacini in studiul naturii nevii, la solutionarea problemelor nerezolvate sau la implementarea de solutii mai practice pentru problemele rezolvate din biologie si medicina. Subsumeaza bioingineria si ingineria clinica.

In timp ce bioingineria este orientata spre teorie si cercetare folosind metode ale stiintelor exacte pentru investigarea mecanismelor biologice, ingineria clinica are orientare practica: managementul general al echipamentelor si procedurilor de inalta tehnologie din spitale si clinici (interfatarea profesionala cu furnizorii, adaptarea la cerinte clinice specifice, exploatarea si intretinerea optimala in conditii de securitate, dezvoltarea in situ) si parteneriatul cu personalul medical in interventii diagnostice sau terapeutice de inalta tehnologie.

In Clasificarea Ocupatiilor in Romania din 2000 , “Inginerii clinici asigura managementul general al echipamentelor din spitale si clinici – in particular interfatarea optimala in conditii de securitate, dezvoltarea in situ – precum si parteneriatul cu personalul medical in interventii diagnostice sau terapeutice de inalta tehnologie.”

Reporter:Unde isi gasesc utilitatea inginerii clinici ?
Radu Negoescu:In departamentele de inginerie biomedicala din spitale universitare sau in departamentul de inginerie clinica din spitale judetene, alte spitale mari, retele de spitale mici, prin internalizarea serviciilor de inginerie biomedicala/clinica.

Reporter:Ce argumente aduceti in favoarea internalizarii?
Radu Negoescu: Sistemul actual al departamentelor de inginerie biomedicala din marile spitale sau din retele locale de spitale mici din Romania este caracterizat prin expediente de genul "nevoia plateste". De asemenea, sistemul externalizarii "plata cu bucata", caracterizat prin costuri mari, il reduc la un non-sistem. Ambele "solutii" romanesti produc subutilizarea cronica a tehnologiilor medicale avansate acolo unde exista.

In schimb internalizarea comporta urmatoarele avantaje:

1.Manopera acoperita la grila salariala bugetara romaneasca.

2.Continuitate si disponibilitatea imediata a serviciilor (operativitate maxima).



Tags: Cercetare

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
dana
Dupa stiinta mea, inca nu s-au infiintat aceste servicii si nu gasesc nici un post de inginer clinic in grila spitalelor, chiar daca sunt trecute in nomenclator la codul 2214. Gresesc?
12 August 2006, 12:10:40