Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

LEGEA LUI MOORE a implinit 40 DE ANI

20 Mai 2005



Gordon MooreCu siguranta ati auzit de Legea lui Moore dar poate nu stiti ca in urma cu patruzeci de ani in urma un tanar inginer – Gordon Moore – observa in dezvoltarea microelectronicii o tendinta care a continuat sa defineasca strategia de afaceri a companiilor de profil transformand-o in industria de 200 de milarde de dolari care este astazi. In aprilie 1965, revista „Electronics Magazine” a publicat o lucrare de Gordon Moore in care acesta observa ca numarul de circuite integrate se va dubla in fiecare an, proces ce va fi insotit de o reducere pe masura a preturilor. Conoscuta sub denumirea de „Legea lui Moore”, aceasta observatie a stat la baza unei dezvoltari extraordinare a tehnologiei in intreaga lume si a devenit sinonima cu schimbarea tehnologica rapida. Moore si-a revizuit observatia in 1975 pentru a adauga faptul ca numarul tranzistorilor inclusi intr-un circuit integrat se dubleaza la aproximativ doi ani – ceea ce este inca adevarat. In afara acestei observatii cu privire la cresterea complexitatii circuitelor integrate, Legea lui Moore sugereaza de asemenea si o scadere a costurilor. Pe masura ce componentele pe baza de siliciu castiga in performanta pretul lor de productie scade exponential, permitandu-le integrarea deplina si neobservata in vietile noastre. Microprocesoarele din ziua de azi conduc totul, de la jucarii la schimbarea luminilor semaforului. O carte postala muzicala in valoare de doar cativa dolari contine un microprocesor mai puternic decat cele mai rapide calculatoare mainframe produse cu cativa zeci de ani in urma.


Legea lui Moore, lege universala?


Legea lui Moore nu este o lege in sensul stiintific al cuvantului, ci mai degraba o observatie care sta la baza unui unor salturi uriase in progresul tehnologiei. Goordon Moore estima ca numarul tranzistorilor produsi intr-un an echivala cu numarul mondial al furnicilor, dar in 2003 industria producea deja un numar de 1018 tranzistori, iar fiecare furnica ar fi trebuit sa duca in spate 100 de tranzistori pentru a mentine acuratetea analogiei lui Moore. In 1978 un zbor comercial pe ruta New York – Paris costa in jur de USD 900 si dura sapte ore. Daca principiile Legii lui Moore s-ar fi aplicat industriei constructoare de aeronave, acest zbor ar trebui sa coste in prezent un penny si sa dureze mai putin de o secunda.


La trei ani dupa publicarea articolului din Electronics Magazine, Gordon Moore, alaturi de Robert Noyce, a infiintat compania Intel, ulterior devenind director executiv si presedinte. Din 1997, GordonMoore este Chairman Emeritus al companiei Intel. Ajuns la 76 de ani Moore a afirmat ca evolutia pietei ar fi fost aceeasi si fara „legea” sa insa el a fost in pozitia de a observa tendintele. Intel a oferit, prin intermediul unei licitatii pe eBay, o recompensa de 10.000 de dolari pentru un exemplar original al numarului respectiv din Electronics Magazine, ceea ce ii va face pe multi sa isi cerceteze minutios arhivele.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
JOHN
:love: AS DORI SA AM SI EU ACEL NUMAR DAR AVEAM DOAR CITIVA ANISORI
27 Mai 2005, 01:06:58
webmaster
Poate un bunic pasionat, o verisoara din State, Biblioteca Politehnicii...:)
30 Mai 2005, 08:07:42
pleniceanu
foarte interesant
13 Ianuarie 2011, 12:18:21