Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Infineon Technologies România - 5 ani de excelenţă în industria semiconductorilor

  EN English translation
25 Iulie 2010



Infineon Technologies a sărbătorit la începutul lunii iunie 5 ani de existenţă în România, perioadă în care s-a impus drept un jucător de top al pieţei R&D private. Mai mult, compania furnizează suport pentru sistemul românesc de învăţământ superior şi este implicată în acţiuni de leadership, ce au ca scop consolidarea industriei electronice locale. Despre istoria, prezentul şi perspectivele Infineon Technologies în România, dar şi despre posibilitatea creării unui domeniu high-tech în ţara noastră (nanoelectronica), am discutat cu managerul general Michael Neuhaeuser(foto), persoana care a luptat şi a reuşit să obţină organizarea la Bucureşti a Conferinţei Europene de Semiconductori din 2013.




Care au fost principalele elemente care au susţinut construcţia Infineon în România de-a lungul celor 5 ani de existenţă, chiar şi într-un climat economic dificil?

Principalul atu al poveştii de succes Infineon în România a fost şi este prezenţa oamenilor foarte competenţi în domeniile tehnologice relevante pentru companie. În plus, am putut crea un cadru în care rata de fluctuaţie a personalului este scăzută în comparaţie cu alte companii şi, astfel, strategia noastră pe termen lung de a investi în oameni s-a dovedit a fi rentabilă. În perioada crizei, am luat hotărârea de a nu disponibiliza personal, fapt care a transmis angajaţilor şi pieţei muncii un semnal puternic, consolidând imaginea Infineon de angajator stabil. În prezent, în faza de redresare a pieţei, tocmai datorită adoptării acestei metode, suntem mai bine plasaţi decât concurenţii noştri şi putem îndeplini mai rapid cerinţele clienţilor.

Care au fost cele mai semnificative momente din istoria companiei?

De-a lungul acestor ani, fiecare zi a fost deosebită în felul său şi, de aceea, îmi este greu să dau un răspuns. Am avut, bineînţeles, câteva „pietre de hotar“ de-a lungul timpului, cum ar fi deschiderea birourilor, aducerea primelor echipamente scumpe de laborator, inaugurarea laboratoarelor noastre de la Universitatea Politehnică Bucureşti şi Universitatea din Iaşi şi aniversarea noastră de 5 ani alături de mai mult de 200 de angajaţi, managementul de top de la Infineon şi importanţi parteneri locali şi politicieni.

După 5 ani de prezenţă în România, care credeţi că sunt valorile asociate cel mai adesea cu brandul Infineon?

Produsele de înaltă calitate şi oamenii competenţi, ambele sunt în egală măsură reprezentative pentru noi. Este un fapt bine cunoscut că suntem o companie care se axează numai pe performanţă şi tindem spre realizarea produselor cu defect zero. Suntem un vector al inovării nu numai în România şi convingerea noastră puternica este: „inovaţia înseamnă oameni, restul este tehnologie“.

Care sunt ariile cheie de expertiză dezvoltate de Infineon în Bucureşti?

Infineon Technologies se axează pe trei mari provocări cu care se confruntă societatea modernă: eficienţa energetică, comunicaţiile şi securitatea. Dezvoltăm în acest sens semiconductori şi soluţii de sistem pentru industria auto si industria electronică, chipcard-uri şi aplicaţii de securitate, precum şi aplicaţii în domeniul comunicaţiilor. Activităţile noastre în România se centrează pe cercetare şi pe dezvoltarea aplicaţiilor auto şi aplicaţiilor de securitate. De asemenea, colaborăm cu alte centre R&D ale Infineon, cum sunt cele din Villach, Graz şi München. Infineon Technologies este furnizorul numărul 1 de semiconductori în domeniul auto şi de securitate şi, prin urmare, colaborează cu toţi furnizorii principali de pe piaţă. De exemplu, colaborăm în Bucureşti cu Renault, care are aici cel mai mare centru R&D din afara Franţei.

Succesul unei companii depinde în bună măsură de calitatea actului managerial. Conduceţi Infineon România de un an şi jumătate. Care este filosofia dumneavoastră de business, modelul de management, noile direcţii de dezvoltare pe care
le aveţi în vedere pentru consolidarea şi expansiunea Infineon?

Secolul al XXI-lea este un secol al societăţilor bazate pe cunoaştere şi, astfel, numai companii de tip inovativ, precum Infineon, cu acces larg la cunoaştere pot concura pe piaţa internaţională high tech. Pentru a avea succes în acest tip de business este nevoie de construirea unor parteneriate solide şi a unor reţele globale şi de utilizarea cunoştinţelor disponibile într-un mod inteligent. Mai exact, pe piaţa românească cred că, implicând mai mulţi jucători - universităţi, institute de cercetare şi dezvoltare şi companii ce activează pe piaţa noastră (auto şi securitate) - , se poate aduce o valoare adăugată pentru toate părţile implicate. Prin urmare, putem creşte pe termen lung calitatea vieţii în societatea românească, prin crearea de locuri de muncă înalt calificate. M-aţi întrebat despre stilul meu de management şi pot să vă spun că sunt un prieten al lucrului în echipă. De obicei toate deciziile sunt luate împreună cu echipa mea şi numai în cazuri excepţionale hotărăsc în numele tuturor.
Responsabilitatea mea este să definesc cadrul general şi strategia organizaţiei pe termen mediu şi lung şi să acord personalului libertatea necesară pentru lua propriile decizii. În business-ul high tech timpul de răspuns la solicitările pieţei este un factor critic, iar organizaţiile orizontale care adoptă această metodă de distribuire a deciziilor vor avea succes. De asemenea, rolul meu este şi acela de a fi mentor pentru managerii tineri şi de a sprijini propria lor evoluţie. În ceea ce priveşte direcţia noastră de dezvoltare, semnificativ este faptul că situaţia de pe pieţele noastre de bază se îmbunătăţeşte progresiv după criza economică mondială, iar cererea clienţilor noştri continuă să fie foarte puternică pe toate segmentele. Prin urmare, ne aşteptăm în continuare la creşteri ale activităţilor noastre în România în următoarele 12 luni. Pentru a realiza creşteri suplimentare în România şi pentru a folosi sinergiile pieţei locale, lucrăm împreună cu universităţi, institute de cercetare şi clienţii locali. Suntem implicaţi şi conducem desfăşurarea a numeroase activităţi. De exemplu, suntem unul dintre iniţiatorii cluster-ului nanoelectronic din România.

Într-adevăr, sunteti unul dintre inţiatorii acţiunii de creare a unui domeniu high-tech în România: nanoelectronica. În acest sens aţi organizat în primăvară Summit-ul „NanoElectronics in Romania: Research-education-industry”, încercând astfel să acceleraţi realizarea unei reţele care să reunească cei mai importanţi jucători din domeniu. Care este potenţialul României în ceea ce priveşte micro şi nanoelectronica şi cum veţi susţine în continuare acest proiect ambiţios?

Aşa cum am spus mai devreme, industria semiconductorilor este o industrie care se bazează şi este stimulată de cunoştinţele celor implicaţi. Prin urmare, această industrie se orientează întotdeauna către locurile unde poate găsi oameni motivaţi şi bine pregătiţi profesional. Pe lângă Infineon mai există, de asemenea, alte companii de semiconductori în România şi, în consecinţă, cred că această ţară are oportunitatea de a creşte în continuare acest domeniu. Dar trebuie să gândim în mod realist că această evoluţie e condiţionată de capacitatea universităţilor de a forma oameni competenţi în domeniul microelectronicii şi de a derula activităţi de cercetare ce pot fi competitive la nivel internaţional. Am preluat conducerea companiei anul trecut pentru a iniţia şi a coordona mai multe activităţi de tipul celei legate de înfiinţarea unui cluster nanoelectronic şi vă pot spune că avem disponibile idei suplimentare pentru a consolida mai departe activităţile locale.

Colaboraţi cu cele mai importante facultăţi de electronică din ţară. Cum susţineţi concret activitatea universitară, formarea resursei umane calificate?

Infineon Technologies România va continua să investească în colaborarea cu universităţi din Bucureşti şi din Iaşi. Am avut în trecut o bună colaborare şi Infineon şi-a demonstrat din plin interesul de a contribui la instruirea studenţilor, sponsorizând ambele universităţi cu echipamente necesare laboratoarelor. Ne gândim să dezvoltăm colaborări şi cu universităţi din alte regiuni pentru a îmbunătăţi sistemul local de predare. Am înfiinţat deja de un an un master specializat la Universitatea Politehnică din Bucureşti: „Advanced Microelectronics”. Lucrăm îndeaproape cu universităţile pentru a adapta programa lor de învăţământ la nevoile noastre. Trimestrial, Infineon aduce, de asemenea, experţi germani care susţin prelegeri pe teme consacrate. În prezent, am creat un program propriu de doctorat pentru a-i păstra în România pe cei mai buni cercetători şi pentru a le oferi acces la echipamente de ultimă generaţie şi la subiecte importante de cercetare. Aceşti experţi sunt, de asemenea, plătiţi la un nivel competitiv.

Cât de importantă este pentru Infineon dimensiunea educativă, investiţia în formarea de profesionişti?

Educaţia este parte integrantă a sistemului nostru de valori şi, de-a lungul timpului, am creat propria noastră academie, Infineon Academy, în cadrul căreia se pot înscrie angajaţii din întreaga lume pentru a participa la o varietate de cursuri, în număr de peste o sută. Am investit mult, de asemenea, în software-ul de proiectare pentru inginerii noştri. Costul unui pachet de software pentru un inginer de design este de peste 100.000 de euro şi astăzi avem angajaţi în România mai mult de 200 de ingineri. În afara acestor avantaje, investim mult în fiecare an în training-uri la nivel local şi în educarea oamenilor noştri. Mai mult, în viitor acest buget va fi majorat ca urmare a perspectivei efectuării de noi angajări şi, totodată, datorită dorinţei noastre de a contribui la dezvoltarea competenţelor personalului.

Graţie Infineon, cercetarea românească, în general, şi electronica, în special, se vor afla peste 3 ani în centrul atenţiei Europei. Ati reuşit personal să obţineţi organizarea la Bucureşti a Conferinţei Europene de Semiconductori din 2013. Cum aţi făcut posibilă o asemenea reuşită? Care vor fi pentru România principalele beneficii rezultate în urma organizării acestui eveniment internaţional?

Într-adevăr, găzduirea acestei conferinţe este o mare onoare pentru România. Este nevoie să-ţi depui candidatura pentru această conferinţă cu trei-patru ani în avans şi trebuie să convingi consiliul de supraveghere al conferinţei, format din experţi seniori, managerii marilor companii europene de semiconductori şi universităţile prestigioase din domeniu, că eşti un partener de încredere. Prin urmare, am înfiinţat un consorţiu puternic, format din Politehnica Bucureşti, Universitatea Gheorghe Asachi din Iaşi şi Institutul de Microelectronică din Bucureşti, care va pregăti această conferinţă. În plus, suntem capabili să convingem experţi români renumiţi care lucrează în străinătate să se alăture acestui consorţiu. Principalele beneficii pentru România ar fi acelea că persoanele care iau deciziile majore în industria de semiconductori vor vizita România şi vor remarca faptul că există un potenţial substanţial pentru activităţile de cercetare şi dezvoltare. Acesta ar putea constitui un punct de pornire pentru a spori în România desfăşurarea unor activităţi legate de dezvoltarea semiconductorilor.

În viitor, ce rol vă propuneţi să joace Infineon în România pentru industria electronică şi pentru sistemul românesc de învăţământ superior?

Cu siguranţă Infineon va juca un rol cheie în definirea cadrului potrivit pentru crearea unui sistem integrat, care să includă industria, învăţământul şi sistemul politic. Vom susţine în continuare formarea studenţilor talentaţi care au potenţialul să crească în cadrul Infineon şi să aibă o carieră de succes în domeniul tehnicii sau în cel al managementului. În ceea ce priveşte industria electronică, cred că România are suficient potenţial, încă neapreciat la adevărata sa valoare, dar lucrurile se vor schimba în curând şi Infineon va continua să deţină aici un rol de frunte.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
gigel
O petarda mai mare decat tzaranul asta n-ati gasit si voi...
11 Octombrie 2010, 10:57:21