Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Creşterea TVA şi modificările aduse unui ERP

25 Iulie 2010



Modificarea TVA-ului, impusă de noul Cod Fiscal, a indus o serie de modificări în cadrul sistemelor de gestiune financiară a companiilor. Chiar dacă modificarea TVA-ului a fost mai simplu de gestionat decât denominarea din 2005, momentul 1 iulie a cerut un efort suplimentar, în general, în segmentul retail de mari dimensiuni şi, în special, pentru companiile fără un contract de mentenanţă activ.


Modificarea Taxei pe Valoare Adăugată a avut impact asupra tuturor companiilor plătitoare de TVA, însă într-o măsură foarte diferită, în funcţie de domeniul de activitate şi dimensiune. Începând cu 1 iulie, toate documentele trebuiau emise cu noua valoare a TVA, fapt ce implica modificări pe întreg lanţul de operaţiuni pentru emiterea acestora. Mai mult, pentru companiile de retail se punea şi problema operării de modificări la nivelul caselor de marcat fiscale, atât pentru reprogramarea acestora cu noua cotă TVA, cât şi pentru interfaţarea cu ERP-ul. În funcţie de strategia fiecărui beneficiar, modificările s-au efectuat, fie la nivel de TVA, prin creşterea acestei taxe de la 19 la 24% şi, implicit, a preţului de vânzare, fie prin păstrarea preţului şi deducerea celor 5 procente suplimentare din marja de profit. Evident, au existat şi situaţii mixte, unde decizia s-a luat la nivel de produs sau gamă de produse. Mai mulţi interlocutori ne-au declarat că, din cauza frecventelor schimbări legislative introduse de autorităţi, atât dezvoltatorii sistemelor ERP, cât şi beneficiarii s-au obişnuit cu această stare de fapt, apărând chiar o rutină ce face ca depăşirea acestor momente să fie relativ simplă. Intervenţiile efectuate asupra sistemelor de gestiune au implicat schimbarea modului de calcul al preţurilor, precum şi a unor note şi rapoarte contabile şi au fost operaţii de rutină, din categoria configurări şi nu intervenţii asupra aplicaţiei. Mai mult, vendorii au pus la dispoziţie documentaţia necesară efectuării acestor intervenţii, precum şi servicii de suport. Acesta a şi fost motivul pentru care numeroşi beneficiari s-au descurcat singuri. Mai solicitante au fost intervenţiile asupra caselor de marcat fiscale, care au şi impus magazinelor un orar special.


„În ceea ce priveşte adăugarea în Clarvision ERP a noii cote de TVA, acest lucru s-a făcut relativ uşor, datorită flexibilităţii catalogului de cote de TVA. Adăugarea în sistem a modificărilor legislative referitoare la TVA s-a făcut în câteva zile, ceea ce înseamnă că în data de 1 iulie 2010 clienţii noştri au putut deja folosi noua cotă de TVA. Modificarea TVA s-a făcut în modulul de Contabilitate financiară şi s-a propagat pe toate documentele care solicită adăugare de cotă de TVA.”

Iulia Dunca, Chief National Business Unit, EBS


„Funcţional, sistemele noastre nu au cunoscut modificări majore, fiind vorba doar de o majorare a valorii TVA-ului. Desigur, această modificare are impact asupra preţului produselor din stoc. Pentru acest lucru am pus la dispoziţia clienţilor noştri unelte care să permită modificarea preţurilor automat.”

Andreas Fruth, Director Marketing, Softeh Plus



„Din punctul nostru de vedere, modificarea de TVA nu implică decât modificarea unei valori într-un tabel al bazei de date şi care se poate face direct din interfaţă, de către utilizatorii finali.
Din «păcate», suntem obişnuiţi cu astfel de modificări legislative apărute în orice moment al anului, încercăm pe cât posibil să ne facem viaţa mai uşoară dezvoltând instrumente şi mijloace care să ne uşureze munca.

Cătălin Jugănaru, Director General SoftControl



„Dacă în ERP s-a utilizat cota standard de 19%, modificările pot fi masive, respectiv toate modulele în care se fac calcule pentru a stabili valoarea TVA, atât în faza de culegere a datelor, cât şi în faza de obţinere a documentelor tipărite (Facturi Fiscale, Facturi Proforma, Bonuri de Casă, Avize de Expediţie) şi a rapoartelor. Dacă ERP-ul este configurabil, respectiv conţine o listă de cote TVA ce poate fi modificată de către utilizator, modificările ar putea fi legate doar de forma documentelor tipărite şi a rapoartelor obţinute, de exemplu Jurnalul de Cumpărări cu TVA şi Jurnalul de Vânzări cu TVA”.

Gabriela Aronovici, Director IT, Mysoft



„În cazul bcManager Professional, cota de TVA este doar o chestiune de configurare, iar în acest caz nu este nevoie de o modificare a aplicaţiei pentru ca utilizatorul să se alinieze noilor reglementări.
În aplicaţie este definită o cotă de TVA implicită, care poate fi schimbată cu uşurinţă. Această valoare va fi propusă la orice adăugare de informaţie. Cotele deja specificate pe documente sau pe nomenclatoare rămân neschimbate. În cazul în care se doreşte introducerea unor documente mai vechi, utilizatorul trebuie numai să aleagă cota de 19% pentru ele.”

Dan Rusu, Brand Sales Manager, BergComputers



„În cazul Merlin, se completează cote noi de TVA în tabela aferentă şi se fac adaptări în jurnalele de TVA şi în decontul de TVA. De asemenea, este necesară crearea de instrumente pentru modificarea preţurilor de vânzare cu amănuntul pentru stocurile existente în magazine, astfel încât adaosul să rămână constant.”

Manesh Wadhwani, Director executiv Prodigy Technology



Strict legat de ERP, timpul necesar efectuării acestor modificări a fost foarte scurt, mai ales în cadrul companiilor care au un department IT. Acolo unde nu a existat personal de specialitate, clienţii au apelat la echipele de service ale vendorilor, care au avut un program extins. În principal, datorita automatizării acestor procese timpul necesar efectuării modificărilor s-a măsurat în minute. „În cazul ERP-ului ProSys, intervenţia a implicat schimbarea unui parametru şi s-a efectuat de către administratorul aplicaţiei de la client, în cel mult 1 minut. Operaţiunea a fost simplă pentru toţi cei 200 de clienţi”, consideră Gheorghe Răuţ, Director General, ProSoft ++.


„Deşi aceste modificări implică un număr mare de componente ale sistemului informatic ERP DataLight Enterprise, implementarea acestei modificări durează
cca 10-15 minute în cazul unui depozit en-gross sau a unei companii din domeniile producţie/servicii. În cazul companiilor care au gestiuni de vânzare en-detail, trecerea la noua cotă de TVA în sistemul DataLight Enterprise a durat cca 30 de minute, fiind necesară, în plus, generarea automată a unor documente de reglare a valorii stocului de marfă la preţ de amănunt.”

Daniel Burghelea, Director Vânzări, Attosoft



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite