Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Pachete office alternative ( II )-OpenOffice.org

20 Mai 2005



Incepeam luna trecuta un serial dedicat pachetelor tip Office alternative. Motivatia principala a acestei serii de articole este gradul inalt de piratare al acestui tip de software. Un alt motiv ar fi si costul extrem de ridicat pe care compania Microsoft il percepe pentru o functionalitate oferita de alte companii la preturi mult mai mici (de zece ori sau poate chiar mai mult) sau chiar in mod gratuit.


Prezentam data trecuta un pachet office oferit de 602PC, care putea fi folosit in mod gratuit de utilizatorul casnic, sau la un pret foarte scazut de catre companii (pana in 40 de dolari per licenta, costul scazand foarte mult la achizitionarea de licente multiple). Acesta oferea o functionalitate limitata nebeneficiind decat de aplicatiile de baza. In acest numar voi aborda o solutie mai puternica, dotata cu mai multe optiuni si disponibila in mod open source.


OpenOffice.org


Dupa cum ii spune si numele acest pachet este unul cu sursa deschisa fiind gratuit pentru utilizare, indiferent de mediul in care se face aceasta, ca si pentru modificare. Producatorul OpenOffice.org este Sun Microsystems Inc., unul dintre principalii concurenti ai Microsoft. Pachetul are 82,3 MB in varianta 2.0 Beta putand fi descarcat de pe un calculator cu o conexiune prin cablu in sub o ora, sau chiar mai putin, in functie de viteza de transfer. Desi daca ar fi sa ne luam dupa numar s-ar putea crede ca OpenOffice.org este abia la inceput, el exista de fapt de peste un deceniu si evolueaza in principal prin aportul voluntar al programatorilor.


Spre deosebire de fratele sau Star Office, de asemenea produs de Sun, OpenOffice.org nu necesita absolut nici o plata putand fi implementat oriunde si oricand. Programatorii responsabili pentru crearea lui cer tuturor celor care au cunostintele necesare sa contribuie la dezvoltarea si in continuare a pachetului.


Din punct de vedere al aplicatiilor produsul Sun este mai dotat decat 602PC Suite. In componenta sa intra un editor de texte, un program pentru foi de calcul, o aplicatie pentru crearea de prezentari tip PowerPoint, un program de desen, un administrator de baze de date si o componenta pentru ecuatii matematice.


Dupa cum declara si producatorii OpenOffice.org nu este o colectie de aplicatii disparate ci a fost creat ca un singur produs unitar. Toate componentele sale au o interfata grafica similara, usor de folosit si asemanatoare celor utilizate de corepondentele lor Microsoft. De asemenea pachetul are avantajul oferit de unitatea uneltelor, care sunt aceleasi fie ca este vorba de editorul de text, de cel de foi de calcul sau de creatorul de prezentari multimedia, bineinteles in limita functionalitatii fiecaruia.


In ceea ce priveste compatibilitatea OpenOffice.org ofera o chiar mai mare gama decat pachetul Microsoft. Pe langa diferitele versiuni de Windows (de la 98 pana la XP) Pachetul produs de Sun are variante pentru Linux, Sun Solaris si chiar Mac OS. Fisierele pot fi salvate fie in formatele proprietare ale aplicatiei, fie in varinta StarOffice fie in cea Microsft Office, precum si intr-un numar de formate standard, cum ar fi .rtf.
Din punct de vedere hardware cerintele nu depasesc 64MB de RAM si 250 MB pe hard-disk. Nici in ceea ce priveste monitorul OpenOffice.org nu este prea pretentios necesitand suport pentru 800x600 cu 256 de culori. Pachetul poate fi descarcat de pe www.openoffice.org.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite