Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Deduplicarea datelor, aplicabilitate şi tendinţe

25 Iulie 2010



Nevoia de stocare creşte anual cu circa 60%, conform unui studiu recent realizat de IDC, iar Giga a devenit deja desuet, indiferent dacă se discută despre date structurate sau nu. Atât aplicaţiile de business (ERP, CRM etc.), cât şi cele multimedia produc un volum uriaş de informaţii şi, totodată, probleme departamentelor IT în asigurarea spaţiului necesar de stocare, precum şi a vitezei de procesare, back-up şi restaurare.

Deduplicarea datelor, tehnologia denumită frecvent şi compresie inteligentă, este o metodă de reducere a necesarului de stocare prin eliminarea datelor redundante. Fişiere diferite pot avea în comun instanţe unice, dar stocate separat. Soluţiile pentru deduplicarea datelor păstrează o singură instanţă pentru toate fişierele. Corespondenţa unui angajat poate conţine peste 100 de instanţe identice ale unui acelaşi MB de date, iar la arhivarea sau back-up-ul corespondenţei spaţiul necesar pentru stocare să fie de 100 MB. Cu deduplicarea datelor, va fi stocată o singură instanţă, pentru restul de 99 şterse existând direcţionare către cea salvată. Astfel, 100 MB necesari ca stocare se reduc la unul singur.


Piaţa arată interes real

Cererea pentru astfel de soluţii a crescut pe fondul interesului a tot mai multor companii de a găsi o soluţie la reducerea costurilor induse de dublarea anuală a cerinţelor de stocare. Această direcţie este determinată de creşterea gradului de utilizare a aplicaţiilor de business şi extinderea diversităţii acestora, de virtualizare, de tehnologiile Web 2.0 şi de lucru colaborativ, dar şi de reglementările legislative privind păstrarea anumitor date şi înregistrări. (A se vedea, spre exemplu, Directiva Europeană privind pastrarea datelor de trafic.) Perspectiva companiilor nu este una tocmai plăcută, atât din prisma costurilor extinderii sistemului de stocare şi back-up, dar şi a spaţiului fizic necesar acestei extinderi, inexistent în numeroase situaţii Din aceste puncte de vedere, tehnologiile pentru deduplicarea datelor par a fi o rezolvare pe termen lung. Interesul este real, iar conform unui studiu realizat de IDC pentru compania EMC, 18% din respondenţi au în plan achiziţia unei astfel de soluţii în următoarele 12 luni, interes pe un termen nedefinit existând însă la circa 75% dintre aceştia.





Un semnal privind creşterea în importanţă a soluţiilor pentru deduplicarea datelor a fost lupta dusă anul trecut între NetApp şi EMC pentru achiziţia DataDomain, unul dintre pionierii acestui segment. Primul pas a fost făcut de NetApp care, în luna mai, după o analiză minuţioasă, a făcut o ofertă de 1,5 miliarde USD. EMC a sesizat oportunitatea şi a plusat cu o ofertă substanţial mai mare: 2,4 miliarde USD. NetApp a încercat o tatonare, dar cum oferta proprie conţinea nu doar cash, ci şi acţiuni, EMC a reuşit să finalizeze tranzacţia în iulie 2009. Evident, nu se pune problema ca diferenţa de 1 miliard USD să reprezinte o eroare de evaluare, ci oferta mult mai generoasă a EMC arată potenţialul major al pieţei de profil şi perspectiva, apreciată mai realist de către echipa EMC, de monetizare a acestui potenţial. Cu DataDomain în portofoliu, EMC poate oferi pieţei o soluţie completă de stocare, arhivare şi deduplicare a datelor, ceea ce cu siguranţă îi va aduce un avantaj competitiv pe o piaţă de stocare ce creşte cu 60% anual.


Principalul beneficiu: reducerea costurilor asociate stocării

Beneficiile tehnologiilor pentru deduplicarea datelor sunt elocvente, o simplă enumerare a acestora arătând astfel:


Reducerea costurilor. Deduplicarea permite eliberarea resurselor de stocare şi eliminarea nevoii de achiziţie a unor astfel de echipamente. Mai mult, reducerea de costuri se regăseşte şi la nivelul consumului de energie pentru alimentarea şi răcirea acestor echipamente, precum şi la reducerea lăţimii de bandă necesare pentru funcţionarea optimă a reţelei.


Îmbunătăţirea serviciilor de back-up şi restaurare a datelor. Deduplicarea are un impact direct asupra creşterii performanţei back-up-ului. Timpul necesar acestuia se reduce considerabil şi, implicit, se îmbunătăţesc procesele de restaurare.


Justifică utilizarea discurilor în locul benzilor. Soluţiile de deduplicare justifică utilizarea stocării pe discuri pentru o categorie mult mai extinsă de aplicaţii. În mod obişnuit, stocarea pe discuri, mai eficientă, dar mai scumpă, este folosită pentru aplicaţii care lucrează cu date real time, iar benzile pentru back-up şi arhivare. Deduplicarea eliberează un volum de stocare important la nivelul echipamentelor pe bază de discuri şi permite folosirea acestora pentru alte aplicaţii.


Un plus de ecologie. Multe companii au preocupări reale pentru reducerea consumului de energie şi conservarea resurselor, iar din acest punct de vedere deduplicarea prin reducerea consumului de energie reprezintă un avantaj.
În general, deduplicarea datelor rezolvă anumite probleme induse de back-up-ul şi restaurarea datelor în companii medii şi mari, unde volumul de informaţii nu este neglijabil. Aceste probleme sunt reprezentate de: creşterea cheltuielilor cu stocarea, nevoia reducerii timpului de back-up sau creşterea vitezei de restaurare în urma unor întreruperi operaţionale sau a unor dezastre.


Furnizori şi soluţii

Numeroşi vendori oferă în mod curent soluţii pentru deduplicarea datelor, atât software, cât şi hardware. Pe de o parte, există producători foarte specializaţi ca DataDomain (cumpărată în 2009 de EMC), Quantum, FalconStor sau ExaGrid, iar pe de alta marii producători de echipamente pentru stocare: EMC, Symantec, IBM, NetApp, Nec etc. HP nu stă departe de acest segment şi a lansat recent HP StoreOnce, prima soluţie care automatizează deduplicarea datelor la nivelul întregii organizaţii printr-o singură arhitectură unificată. Astfel, prin eliminarea utilizării unor produse şi procese multiple, HP Store Once îmbunătăţeşte productivitatea şi eficienţa administrării datelor. Având la bază inovaţii patentate de HP Labs, divizia de cercetare a HP, această nouă soluţie pentru deduplicarea datelor permite o îmbunătăţire cu până la 20% a performanţelor. Conform evaluărilor interne ale HP, tehnologia pentru deduplicarea datelor, în combinaţie cu sistemul de back-up HP D2D, inclusiv noul HP D2D4312, ajută clienţii să cheltuie cu 95% mai puţin pe capacitatea de stocare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite