Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Lumea Geospaţială pune sub lupă directiva Inspire

25 Iulie 2010



Directiva INSPIRE a reprezentat unul dintre subiectele de bază la ediţia 2010 a Lumii Geospaţiale, evenimentul anual organizat de Intergraph Computer Services. Dincolo de INSPIRE, atractiv pentru audienţă prin presiunea normelor şi reglementărilor, s-au prezentat numeroase studii de caz şi s-a dezbătut oportunitatea dezvoltării unui „plan de afaceri” pentru o instituţie publică.


Realizarea unei infrastructuri naţionale de date geospaţiale este un demers cu vechime pe piaţa locală. Directiva INSPIRE reprezintă un pas în această direcţie şi, conform dezbaterilor din cadrul evenimentului, s-a trecut de la discuţii de principiu la o abordare mai concretă. Dacă pentru România INSPIRE este încă un proiect nebulos, pentru alte ţări europene situaţia este dife-rită. Leos Svoboda, General Manager, Intergraph CS a trecut în revistă proiecte derulate în Cehia şi Slovacia în domenii cheie, precum telecomunicaţii şi utilităţi, dând exemplul unui geoportal INSPIRE dezvoltat pentru EON, care permite schimbul de date geospaţiale între diverşi furnizori. Marcel Foca, Director General ISC, a subliniat că „pentru implementarea unui geoportal INSPIRE nu este obligatorie utilizarea tehnologiei Intergraph, ci orice altă platformă geospaţială” şi că „valoarea informaţiei stă în partajarea acesteia”.



ANCPI, motorul INSPIRE

Un aport important în cadrul discuţiei l-a adus reprezentanta ANCPI, Ileana Spirou (Director General Adjunct), care a punctat că „România nu poate rămâne în afara proiectului INSPIRE” şi că, prin publicarea ordonanţei 4/2010 s-a trecut la măsuri concrete, s-a organizat un grup de lucru şi s-a început introducerea primară a datelor. În opinia ANCPI, prima etapă constă în „adunarea datelor sub acelaşi acoperiş şi crearea unui cadru unitar pentru punerea în comun a datelor geospaţiale”. Un aspect important în cadrul acestui demers îl reprezintă identificarea unui numitor comun la nivel de metadate (date despre date), însă, prin publicarea ordonanţei 79/2010, s-au stabilit o serie de reguli cu privire la realizarea metadadelor. ANCPI se aşteaptă la o implicare consistentă şi din mediul privat. „Companiile trebuie să-şi facă publice datele, dar asta nu înseamnă că acestea trebuie să fie gratuite. Datele rămân în continuare în posesia celor care le-au produs”, a mai declarat Ileana Spiroiu.
Un aspect important este acela că, în cadrul INSPIRE, datele nu trebuie doar publicate, ci şi descrise (metadate) cu informaţii privind relevanţa, creatorii, autoritatea etc. ANCPI a dezvoltat un geoportal, ce permite pentru etapa curentă doar vizualizarea datelor legate de hidrografie, drumuri şi căi ferate, infrastructură etc.


Studii de caz şi seminarii

Mult mai pragmatică a fost secţiunea dedicată studiilor de caz ale celor mai interesante proiecte pe tehnologie Intergraph derulate în ultimul an. Printre altele, au fost prezentate un sistem pentru gestiunea traficului greu realizat de Primăria Sibiu, o aplicaţie pentru gestiunea spaţiilor verzi la Primăria Focşani, precum şi un proiect geospaţial extins la Primăria Alba.


Sistemul pentru gestiunea traficului greu în oraşul Sibiu are ca scop protejarea infrastructurii prin alegerea rutelor optime în derularea acestei activităţi. Primăria a realizat o catalogare a tuturor arterelor din localitate şi prin intermediul sistemului se stabilesc taxele pentru autorizarea traficului greu, o serie de coeficienţi de indexare pentru descurajarea utilizării anumitor rute de acces. Aplicaţia este disponibilă pe web tuturor agenţilor economici interesaţi, care astfel îşi pot calcula singuri traseele optime, având în vedere costurile în raport cu lungimea traseului. Mai mult, în combinaţie cu plata online, procesul de obţinere a autorizaţiilor se reduce considerabil.


În cazul Primăriei Focşani, soluţia prezentată permite crearea unui Registru Local al Spaţiilor Verzi, care să eficientizeze activitatea şi să fie conform reglementărilor din domeniu, Legea nr. 24/2007 şi ordinul 1549/2008 (mai multe detalii, în rubrica Lumea Geospaţială a prezentei ediţii). În premieră, a fost organizată o serie de seminarii tehnice cu teme legate de comunicarea geospaţială, produsele GeoMedia etc. Peste 30 dintre participanţii la aceste seminarii s-au înscris la sesiunea de testare a cunoştinţelor şi au depăşit baremul de 90% răspunsuri corecte.



Premii şi sponsori

Tradiţionalul concurs de postere a reunit 8 participanţi, publicul votând cele mai bune trei prezentări: Poliţia Română (Informaţii geospaţiale pentru Forţele de Ordine Publică), Consiliul Judeţean Constanţa (Analize Geospaţiale. Decizii strategice) şi Primăria Oradea (GeoMedia, Covorul magic al informaţiei). De asemenea, s-au acordat premiile anuale, după cum urmează:


Premiul pentru curaj geospaţial – Mihai Busuioc, director general ANCPI
Premiul pentru debut geospaţial – Primăria Alba Iulia
Premiul pentru iniţiativă geospaţială – Primăria Focşani
Premiul pentru inovaţie geospaţială – Primăria Oradea
Premiul pentru revoluţie geospaţială - ANCPI



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Alex Coman
Da, interesant... M-ai cautat???
28 Iulie 2010, 09:48:48