Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Carpathian Summer School of Physics 2010: Cele mai noi rezultate din astrofizica nucleară şi fizica neutrinilor

25 Iulie 2010



\


Sub titlul „Exotic Nuclei and Nuclear/Particle Astrophysics. From nuclei to stars”, între 20 iunie şi 3 iulie, s-a desfăşurat, la Sinaia, a 23-a ediţie a manifestării ştiinţifice “Carpathian Summer School of Physics 2010” (zamolxes.theory. nipne.ro/ cssp10). Evenimentul a fost organizat de Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” (IFIN-HH) şi Fundaţia Horia Hulubei din Bucureşti-Măgurele, împreună cu Cyclotron Institute al Universităţii Texas A&M (TAMU), SUA, şi cu Abdus Salam International Centre for Theoretical Physics (ICTP) din Trieste, Italia. Directorii manifestării au fost dr. Sabin Stoica, Departamentul de Fizică Teoretică, IFIN-HH, dr. Livius Trache, TAMU, IFIN-HH, şi dr. Alexei Yu. Smirnov, (ICTP). Această manifestare ştiinţifică este una de tradiţie şi de prestigiu, fiind organizată periodic încă din 1969, la ea participând numeroase personalităţi, profesori şi cercetători în fizică din intreaga lume, inclusiv laureaţi ai premiului Nobel. Şi ediţia de anul acesta nu a făcut excepţie, la ea participând circa 120 de profesori şi cercetători, alături de studenţi şi tineri cercetători din 18 ţări de pe 5 continente.

Obiectivul principal al acestei manifestări ştiinţifice a fost prezentarea, prin lecţii ţinute de personalităţi în domeniu, a celor mai noi rezultate în domenii de vârf din astrofizica nucleară şi fizica neutrinilor: Exotic Nuclei. Experiments with rare isotope beams. Double beta decay. Issues in nuclear astrophysics; Nucleosynthesis. Neutrino properties and new neutrino experiments. The sun and solar neutrinos. Supernova neutrinos. Cosmic rays and neutrinos. Dark matter. Au fost peste 50 de lecţii şi cam tot atâtea contribuţii orale ale tinerilor cercetători pe această tematică. Profesori cu o deosebită reputaţie ştiinţifică, precum Claus Rolfs (laureatul premiului Bethe pe anul 2010), Francis Halzen (directorul proiectului ICECUB), Zbigniew Majka (unul din directorii proiectului FAIR, Darmstadt, Germania), Robert Tribble (directorul Cyclotron Institute, TAMU), Alexei Smirnov (efectul Mikheyev-Smirnov-Wolfenstein), Tohru Motobayashi (director la Centrul de cercetări de la RIKEN, Japonia) etc., au făcut parte dintre invitaţi.

Elementele distinctive

Ediţia din acest an a avut două elemente noi care o disting de celelalte ediţii. Primul a fost modificarea formatului de desfăşurare, până acum integral de tip “conferinţă”. Astfel, prima parte a avut un caracter de “şcoală”, lecţiile de tip “review”, ţinute de un număr restrâns de profesori renumiţi, au fost adresate mai ales studenţilor şi tinerilor cercetători, având ca scop să-i introducă în problemele curente de cercetare abordate de subiectele manifestării şi să-i ajute să înţeleagă mai uşor rezultatele noi obţinute în aceste domenii. A doua parte a avut un caracter de “conferinţă”, profesori şi cercetători, români şi străini, prezentând ultimele rezultate obţinute de grupurile lor în domeniu.

Al doilea element nou a fost implicarea ICTP-ului în organizare, evenimentul figurând în calendarul de manifestări internaţionale externe al acestui presitigios institut. Suportul ICTP a permis, de asemenea, şi acordarea de burse unui număr de 22 de tineri cercetători, în special din ţări defavorizate, care au putut astfel să participe la acest eveniment. Lecţiile invitaţilor şi comunicările orale au fost de o înaltă ţinută ştiinţifică şi vor fi publicate în Proceedings-ul manifestării, editura American
Institute of Physics acceptând deja publicarea sa.

În cadrul CSSP10 a fost organizată şi masa rotundă cu tema “Science and Society. Do (all) the countries need science?”. Au fost dezbătute subiecte privind impactul ştiinţei în societate, percepţia şi înţelegerea ştiinţei de către publicul larg, implicarea şi rolul oamenilor de ştiinţă şi a mass-media în promovarea către publicul larg a rezultatelor ştiinţifice, finanţarea cercetării ştiinţifice etc. Pe lângă numeroasele luări de cuvânt din partea cercetătorilor din diferitele ţări, au participat la această dezbatere şi prof. dr. Adrian Curaj, preşedintele ANCS, prof. dr. Nicolae Zamfir, director general al IFIN-HH, prof. dr. Alexandru Jipa, decan al Facultăţii de Fizică Bucureşti, precum şi dna Corina Negrea de la Radio România.

Şi această editie a CSSP10 a permis întâlnirea a numeroşi oameni de ştiinţă şi tineri cercetători pentru a face un schimb util de idei ştiinţifice, pentru a promova dezvoltările ştiinţifice din domeniile fizicii nucleare şi a particulelor elementare, astrofizicii şi cosmologiei şi pentru a păstra şi intări colaborările şi participarea comună în proiecte internaţionale.

Sabin Stoica, CS1, IFIN-HH, co-director al CSSP10



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite