Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

România lărgeşte frontierele cunoaşterii prin proiecte educaţionale de anvergură

25 Iulie 2010




Prof. Dr. Ing. Adrian Curaj


•Dezvoltarea capitalului uman pentru inovare, ultima ofertă atractivă lansată de leadership-ul autohton

Proiectele şi parteneriatele dezvoltate în zona academică pot transforma România într-un „lider spiritual” şi într-unul dintre cei mai credibili furnizori internaţionali de leadership din sfera învăţământului superior. O serie de proiecte aflate în diferite stadii de evoluţie reuşesc deja să reunească în jurul lor instituţii renumite de învăţământ şi cercetare, resurse intelectuale uriaşe, care au forţa de a pune în mişcare idei ce pot modela viitorul educaţiei, dinamica inovării, formarea de specialişti în diverse domenii ale cunoaşterii, la nivel local şi global. Concret, ţara noastră are şansa de a asigura secretariatul Procesului Bologna, derulează, prin proiectul Calitate şi Leadership, cel mai consistent exerciţiu de construcţie a unei viziuni pe termen lung pentru învăţământul superior şi a startat la începutul lunii iulie un amplu parteneriat universitar în zona Euroatlantică, a Mării Negre şi a Mării Caspice.

Am reuşit să vizualizăm la o rezoluţie superioară imaginile din această largă fereastră de oportunitate, deschisă de prof. dr. ing. Adrian Curaj, coordonatorul proiectelor strategice pentru învăţământul superior, derulate de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi a Cercetării Ştiinţifice Universitare din România, şi prof. dr. Eliot Sorel, coorganizator al workshop-ului ”21st Century Higher Education, Leadership, Innovation and Human Capital Development – Euro-Atlantic, Black Sea and Caspian Sea Area Studies”.

Ati gândit împreună cu profesorul Eliot Sorel un proiect de anvergură, în care Estul se întâlneşte cu Vestul şi, împreună, pun bazele unei şcoli internaţionale de studii avansate. Este o idee inovatoare...

Am lansat de câţiva ani ideea de a crea un Institut Român de Studii Avansate, gândit ca un spaţiu de creaţie, unde oamenii valoroşi primesc burse, unde tinerii şi persoanele cu experienţă, speranţele şi monştrii sacri stau împreună, pe perioade mai scurte sau mai lungi, şi montează subiecte interesante, într-un spaţiu de interdisciplinaritate. Astfel, putem atrage capital uman valoros în România şi ne putem plasa altfel la frontierele cunoaşterii şi pe o hartă a ştiinţei, tehnologiei şi creativităţii.
Institutul Român de Studii Avansate va fi înfiinţat sub egida Academiei Române, dar profesorul Sorel a propus extinderea conceptului dincolo de graniţele României, spre o abordare mai largă, prin care ţara noastră devine hub regional pentru studiile avansate şi valorifică în acest mod poziţia strategică pe care o are. Am realizat că o astfel de acţiune este în armonie cu proiectul Calitate şi Leadership pentru Învăţământul Superior şi am integrat-o în cuprinsul său. Am pus astfel în contact mai multe spaţii, nelegate geografic, dar legate prin oameni, şi a iesit acest proiect, care depăşeşte dimensiunea locală.

Rezultatele sunt dependente de resurse. Există o coagulare de valori şi de forţe intelectuale pentru acest proiect. Cum stăm cu cele financiare?

Experienţa îmi spune că resurse financiare există - mă refer în primul rând la cele din fonduri structurale - dar proiecte credibile sunt puţine. Pentru un astfel de proiect nu banii sunt problema, ci construirea conceptului, capacitatea managerială şi posibilitatea de a veni cu 2-3 subiecte care să devină modele de succes. Sunt convins că dezvoltarea capitalului uman pentru inovare este un subiect consistent pe termen lung, care va atrage rapid resursele necesare.

Care este provocarea esenţială a acestui proiect?

Dincolo de resursa naturală extraordinară care există şi în România şi celelalte ţări partenere, dincolo de coridoarele şi proiectele economice comune, miza este, aşa cum sublinia şi rectorul Universităţii Khazar din Azerbaidjan, de „a transforma aurul negru (petrolul) în aur uman“, de a face ca oamenii să colaboreze, de a pune ideile în mişcare, de a face ca această fantastică resursă umană multiculturală să poată fi valorificată. Iar human capital înseamnă mult, pentru că lasă loc să abordezi şi proiecte de master, şi proiecte de business, şi proiecte tehnologice, şi astfel se pot asigura competitivitatea şi stabilitatea regională, prin crearea de punţi între oameni şi a unui flux de specialişti pregătiţi pentru a răspunde diverselor provocări apărute în aceste spaţii. Challenge-ul este să faci oamenii să comunice şi să treacă de bariera distanţelor, să identifice ce proiecte pot face împreună sau separat, pe capitalul lor cultural şi natural, să folosim proximitatea regională şi ce este mai bun din IT şi Learning 2.0 pentru a genera un proiect comun funcţional.

Ce oportunităţi vor crea studiile din spaţiul Mării Negre şi al Mării Caspice?

Marea Neagra şi Marea Caspică sunt situate în zone geopolitice de importanţă majoră, iar studenţii şi cercetătorii din aceste regiuni sunt dornici să-şi aprofundeze studiile şi pregătirea profesională în Uniunea Europeană şi Statele Unite. Investiţia în capitalul uman este una dintre condiţiile esenţiale pentru dezvoltarea inovării; un parteneriat între universităţi din zona Euroatlantică, a Marii Negre şi a Mării Caspice va crea oportunităţi remarcabile de colaborare pentru tinerii cercetători, studenţi şi decidenţi din zona politicilor publice şi va dezvolta stabilitatea economică şi socială. România are şansa de a-şi consolida în următorii ani poziţia de „lider spiritual”.

Care sunt argumentele suplimentare care susţin acest deziderat?

Timp de doi ani, România va asigura secretariatul general al Procesului Bologna. Avem opţiunea de a reflecta la ce înseamnă Bologna 2020, de a identifica elementele cheie ale acestui sistem şi de a gândi o formulă mai dinamică în ceea ce priveşte interacţia proces-parteneri. Există în această perioadă posibilitatea de a valorifica anvergura oferită de borurile „pălariei” Bologna şi încercăm să realizăm acest lucru printr-un proiect care se va numi Bologna 2.0 – Viitorul Procesului Bologna. În 2012 vom organiza, în România, Policy Forum pe Procesul Bologna. Câştigul va fi fabulos. Vor fi prezenţi preşedinţi ai statelor semnatare şi vor discuta aici despre viitorul învăţământului şi al inovării. Înainte de forum vom organiza o conferinţă unde cei care studiază şi analizează Procesul Bologna vor veni cu rapoarte despre ce se întâmplă dincolo de proces şi le vor discuta cu decidenţii politici pentru a găsi soluţii alternative. O astfel de abordare nu a mai existat până acum, dar România îşi asumă serios rolul de gazdă a Procesului Bologna şi lansează această perspectivă nouă.

Poate deveni ţara noastră furnizor internaţional de leadership?

Cu siguranţă, da. Nu o spunem noi, ci o serie de parteneri din proiecte academice. Oameni cheie, care fac proiecte de higher education în diverse locuri din lume şi care sunt implicaţi în programul Calitate şi Leadership, susţin ca avem cel mai consistent exerciţiu de învăţământ superior pe termen lung. Avem capacitatea de a face la nivel intenaţional diferenţa prin leadership.

Parteneriat universitar în zona Euroatlantică, a Mării Negre şi a Mării Caspice




Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite