Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

EMC Forum 2010, un reper în devenire al pieţei IT locale

25 Iulie 2010



\
John O’Callaghan, Director Executive Briefing Program EMEA and Asia Pacific EMC Corporation


Virtualizare, securitatea datelor critice în medii virtuale, soluţii de back-up, Private Cloud şi External Cloud, disaster recovery şi business continuity prin intermediul tehnologiilor de Cloud Computing sunt doar câteva dintre subiectele dezbătute în cadrul primei ediţii locale a EMC Forum 2010. Evenimentul, realizat de către EMC România, a reuşit să focalizeze atenţia majorităţii jucătorilor de pe piaţa IT locală, alături de care s-au aflat numeroşi parteneri şi clienţi.

Prima ediţie a forumului EMC se prefigurează a deveni unul dintre principalele repere ale pieţei IT locale, dacă timpul va confirma promisiunea continuităţii făcută în deschidere de Valentin Stănescu, Country Manager EMC România. Evenimentul a reunit, încă de la debut, o audienţă numeroasă în care s-au regăsit reprezentanţi ai principalilor jucători din industria IT românească, parteneri şi clienţi.


EMC Forum 2010 a debutat cu o amplă prezentare interactivă susţinută de John O’Callaghan, Director Executive Briefing Program EMEA and Asia Pacific EMC Corporation (foto), care a detaliat modul în care corporaţia a influenţat industria IT la nivel mondial în ultimii 7 ani, precum şi principalele direcţiile strategice de dezvoltare ale grupului. Pentru a explica premisele noilor iniţiative lansate pe piaţă de EMC, O’Callaghan a realizat o analiză rapidă a principalelor provocări cu care se confruntă la momentul actual departamentele IT din cadrul companiilor, pe primul loc în această ierarhie situându-se problemele generate de costuri. După cum a subliniat vorbitorul, criza economică mondială a transformat dificultăţile financiare într-un numitor comun pentru toate companiile, indiferent de aria geografică şi/sau de ordinul de mărime al acestora, ceea ce a generat o creştere a cerinţelor vizavi de eficientizare, flexibilitate, viteză de dezvoltare şi de răspuns la noile provocări, securitate etc.


Din perspectiva expertului EMC (şi nu numai), un răspuns pertinent la aceste provocări ale mediului economic contemporan îl poate reprezenta tehnologia Cloud Computing, un concept care, deşi apărut doar în urmă cu aproape doi ani, a început să capete din ce în ce mai multă consistenţă, devenind o soluţie viabilă pentru rezolvarea multor probleme. În viziunea lui John O’Callaghan, evoluţia spre Cloud Computing reprezintă un pas firesc în dezvoltarea modelului IT, în succesiunea logică: consolidare hardware – virtualizare – Cloud Computing. De altfel, conform unui recent studiu realizat de compania americană de cercetare şi analiză Gartner, industria globală de servicii Cloud Computing va totaliza anul acesta 68,3 miliarde de dolari, o creştere de 16,6% comparativ cu 2009, creştere care se va accelera în următorii ani, volumul estimat a fi atins pentru 2014 fiind de 148,8 miliarde de dolari.


Coaliţia Acadia

Focalizarea EMC către zona de Cloud Computing a devenit manifestă încă de la sfârşitul anului trecut, când, la începutul lui noiembrie 2009, iniţiativele corporaţiei s-au materializat într-un nou proiect, prin înfiinţarea coaliţiei Acadia, al cărei obiectiv este promovarea conceptului de Virtual Computing Environment - VCE. Acronimul reprezintă şi iniţialele principalilor actori din acest joint-venture VMware - Cisco - EMC, celor trei jucători de prim rang ai pieţei IT mondiale adăugându-li-se şi gigantul Intel.


Scopul declarat al coaliţiei este de a simplifica şi facilita accesul clienţilor la tehnologiile de virtualizare şi infrastructură de tip Private Cloud. Private Cloud este o infrastructură IT virtuală care este operată şi controlată doar de/pentru o singură companie. Aceasta poate fi administrată fie de respectiva companie, fie de o terţă parte şi poate exista ca on sau off premises sau în combinaţie. Tehnologia Private Cloud Computing oferă un nivel de control şi de securitate similar celui furnizat de un Data Center, oferind un nivel superior de agilitate (necesară pentru inovarea afacerii) prin intermediul unei infrastructuri IT flexibile, la costuri considerabil mai mici.


Oferta concretă

Vblock Infrastructure Packages, oferta concretă promovată pe piaţă de coaliţia Acadia, a fost prezentată în detaliu în cadrul evenimentului EMC Forum 2010 de către Franz Kasparec, EMC Senior Manager Practice - Cloud Computing, EMEA-East.
Simplificând argumentaţia expertului EMC, avantajul competitiv al ofertei coaliţiei VCE rezidă în faptul că pune la dispoziţia clienţilor o abordare simplificată şi optimizată a strategiilor IT aferente conceptului Private Cloud. Concret, soluţiile Vblock Infrastructure sunt pe deplin integrate, pre-testate şi validate şi sunt concepute ca pachete de infrastructură „ready-to-go/ready-to-grow“, care combină soluţii best-in-class de virtualizare, stocare, securitate, network şi computing, precum şi tehnologii de management de la Cisco, EMC şi VMware.


Pentru promovarea şi penetrarea ofertei în piaţă, Acadia a demarat deja crearea unei comunităţi globale de parteneri, integratori de sistem, furnizori de servicii şi vendori independenţi de software (ISV). Coaliţia a înfiinţat, de asemenea, o divizie unificată pentru acoperirea zonelor de pre-sale, a serviciilor profesionale şi a capacităţilor de suport, pentru a simplifica şi reduce efortul clientului. (Graţie acestei divizii unificate, clientul este scutit de efortul de a identifica care dintre soluţiile reunite sub oferta Vblock îi creează probleme şi cui îi aparţine aceasta dintre cei trei actori VCE, el adresându-se, practic, unei singure entităţi.)


Oferta Vblock promovată de Acadia este structurată pe 3 niveluri:


- Vblock 0, configuraţia entry-level (lansată pe piaţă anul acesta), care suportă între 300 şi 800 de maşini virtuale, permite accesul la infrastructura Private Cloud companiilor de dimensiuni mici şi mijlocii, centrelor de date mici, integratorilor de sisteme, prestatorilor de servicii, ISV-urilor şi clienţilor de dimensiuni mari care doresc crearea unor medii dedicate pentru testare şi dezvoltare. Vblock 0 reuneşte echipamente: Cisco – Unified Computing System (UCS) şi Nexus 1000v, EMC - Unified Storage (securizat prin tehnologii RSA) şi platforma VMware vSphere.


- Vblock 1, configuraţia medium, suportă între 800 şi 3.000 de maşini virtuale, fiind concepută astfel încât să ofere o gamă largă de capabilităţi IT pentru organizaţiile de toate mărimile. Proiectat pentru a facilita iniţiativele de consolidare şi de optimizare, Vblock 1 reuneşte echipamentele: Cisco – Unified Computing System (UCS), Nexus 1000v şi Multilayer Directional Switches (MDS), EMC - CLARiiON (securizat prin tehnologii RSA) şi platforma VMware vSphere.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite